EXCLUSIV Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult. Dr. Cristian Pandrea: Sunt semnale de alarmă

cum-iti-dai-seama-ca-ai-mancat-prea-mult-_27298200 mancat - FOTO: Freepik@fijulanam468

Ai mâncat vreodată atât de mult încât simți că stomacul tău vrea să explodeze? Sau poate te-a lovit o oboseală bruscă care te face să te întrebi dacă nu cumva ai depășit limita? Dacă te regăsești în...

Perioada sărbătorilor este de obiceiuri alimentare rapide și de dietetică tot mai diversificat. Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, oferă sfaturi esențiale despre cum putem preveni pericolele asociate cu supraalimentarea și despre cum putem să ne hrănim într-un mod mai sănătos.

Într-un interviu exclusiv acordat DC Medical și DC News, dr. Cristian Pandrea subliniază că nu este necesar să ne fixăm un număr rigid de calorii, ci mai degrabă să fim atenți la semnalele pe care corpul nostru ni le transmite. 

"Decât să stabilim un număr de calorii peste care putem trece, mai degrabă fiecare persoană își cunoaște senzațiile și senzațiile de plin în zona superioară abdominală, dificultățile de respirație, din cauza creșterii presiunii intra-abdominale sunt semnale de alarmă și ar trebui evitate asemenea senzații", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Abordarea echilibrată a meselor

Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, recomandă o abordare mai echilibrată a meselor, în care să se acorde importanță atât tipului de alimente consumate, cât și modului în care sunt savurate. 

"Aș zice că mâncatul puțin și cu pauze e mai de dorit decât să îți faci planul la tot meniul", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Mâncatul conștient, sau "mindful eating", reprezintă o practică tot mai populară, care ne încurajează să fim atenți la fiecare îmbucătură, să ne acordăm timp pentru a savura mesele și să înțelegem semnalele corpului nostru. Astfel, putem preveni nu doar supraalimentarea, dar și riscurile asociate cu afecțiuni grave precum hipertensiunea, diabetul sau bolile cardiace.

Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult - FOTO: Freepik@talukderbristy36

Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult

Îți poți da seama că ai mâncat prea mult prin mai multe semne ale corpului tău, inclusiv:

Senzația de balonare sau disconfort abdominal – Dacă simți că burta îți este umflată sau că ai o presiune puternică, este un semn că ai consumat mai mult decât ai nevoie.

Somnolență – După o masă copioasă, corpul tău încearcă să digere cantități mari de alimente, ceea ce poate duce la senzația de oboseală și somnolență.

Greață – O senzație de greață poate apărea dacă stomacul tău a fost supraîncărcat.

Indigestie sau arsuri la stomac – Aceste simptome pot apărea atunci când stomacul tău este prea plin și nu poate procesa eficient cantitățile mari de alimente.

Senzația de saturație excesivă – Atunci când stomacul tău nu mai poate ține alte alimente fără să simți disconfort.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250