Care este legătura dintre vitamina D, sănătatea gingiilor și diabet?
O nouă lucrare relevă legături interesante între infecțiile gingivale, un nivel redus de vitamina D și diabet....
În timp ce există anumiți factori de risc cunoscuți pentru diabet, cum ar fi obezitatea și hipertensiunea arterială, acesta este complex și implică mai multe sisteme, notează Medical News Today.
Descoperirea întregii game de factori de risc potențiali ar putea ajuta la prevenirea apariției diabetului la unele persoane și le poate ajuta pe altele să gestioneze simptomele mai eficient.
Recent, o echipă de la Universitatea din Toronto din Canada a investigat influența potențială a deficienței de vitamină D și a parodontită, o infecție a gingiilor.
Diabet și parodontită
Au ales să cerceteze boala gingiilor, deoarece studiile anterioare au arătat că diabetul crește riscul de parodontită, care este o boală inflamatorie indusă de bacterii, care poate deteriora țesutul moale și osul.
Această relație este bidirecțională, ceea ce înseamnă că parodontita face, de asemenea, gestionarea diabetului de tip 2 mai dificilă.
Vitamina D ar putea ajuta la combaterea diabetului?
Un studiu recent întreabă dacă vitamina D ar putea oferi o nouă cale către tratamentul diabetului.
Autorul studiului principal Aleksandra Zuk explică motivul pentru care vitamina D era de interes pentru cercetători.
"Știm că vitamina D nu este utilă doar pentru sănătatea oaselor", notează ea, "dar se dovedește că are efecte antimicrobiene și antiinflamatorii. Niveluri suficiente de vitamina D pot reduce inflamația și pot afecta microbii orali asociați bolilor gingivale."
Pe lângă rolul vitaminei D în combaterea infecțiilor și reducerea inflamației, unele cercetări au arătat că receptorii de vitamina D sunt asociați direct cu parodontita.
Pentru a intra în rețeaua de conexiuni, oamenii de știință au preluat informații din Studiul Național de Sănătate și Nutriție din 2009-2010.
Eșantionul a inclus date de la 1.631 de persoane cu diabet de tip 2 și 1.369 fără. Toți participanții aveau peste 30 de ani și fiecare individ a fost supus unui examen stomatologic și a fost evaluat pentru nivelurile de vitamina D și măsurile de glucoză și insulină care alimentează.
Rezultatele intrigante ale cercetătorilor au fost acum publicate în BMJ Open Diabetes Research & Care. În urma analizei lor, autorii au concluzionat:
In mod constant, efectele comune ale insuficientei de vitamina D-3 si a insuficientei totale de vitamina D cu parodontita au fost asociate semnificativ cu diabetul.
Datele au arătat că, separat, parodontita și deficiența de vitamina D au crescut riscul de diabet de tip 2. Autorii au descoperit, de asemenea, că atunci când cei doi factori au fost combinați, riscul era „mai mare decât suma efectelor individuale".
Deoarece aproximativ jumătate din adulții din SUA au boli ale gingiei și peste 40 la sută sunt deficienți de vitamina D, concluziile studiului ar putea fi incredibil de importante.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele și a săpa puțin mai adânc în mecanismele implicate. Acest studiu este primul care examinează efectele comune ale parodontitei și insuficienței de vitamina D asupra diabetului.
Dacă rezultatele sunt replicate, ar putea oferi un nou mod de abordare a diabetului în unele cazuri. De exemplu, pentru adulții cu diabet zaharat de tip 2 și parodontită, creșterea nivelului de vitamina D până la nivelurile sugerate i-ar putea ajuta să își gestioneze starea.
După cum spune Zuk, „Deoarece este primul studiu, trebuie să analizăm din nou aceste două expuneri în alte studii și populații. Poate avea un impact suplimentar asupra cercetării diabetului".
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
