Cât de bună e slănina. Ce impact are asupra colesterolului. Dr. Adrian Copcea: Sunt discuții serioase. Nu iese bine
Ce trebuie să știi despre slănină. Cât este de sănătoasă, de fapt, și ce se întâmplă când o consumăm.
Dr. Adrian Copcea aduce o perspectivă clară asupra acestui aliment controversat, demontând miturile și evidențiind compoziția sa complexă de grăsimi.
Slănina, cu un spectru variat de acizi grași, nu poate fi clasificată simplist drept "bună" sau "rea". Conform specialistului, aproximativ 40% din grăsimile din slănină sunt saturate, asociate în mod tradițional cu creșterea colesterolului "rău", LDL.
"Ca să spulberăm rapid miturile slăninei care e fie bau-bau fie fantastică…nu e nici-nici. Slănina per total are 40% grăsimi saturate, 40% mononesaturate, 20% polinesaturate.
Saturate sunt grăsimile care sunt asociate cu creşterea colesterolului LDL, cel "rău", sunt cele pe care încercăm să le limităm. Mononesaturate sunt alte grăsimi, între care cele din uleiul de măsline.
Polinesaturate sunt, încă, alte grăsimi, între ele cele omega-3 şi omega-6. Slănina stă bine la cele ce aduc cu uleiul de măsline, să zicem că slănina e un fel de ulei de măsline amestecat cu smântână şi nu stă fantastic la polinesaturate, deci nu, nu e o sursă fantastică de omega-3. Nu înlocuieşti peştele cu slănina, că nu ieste bine pe omega-3.
Cam ăsta e pe scurt spectrul de acizi graşi al slăninei. Una calda, una rece...", a explicat dr. Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: Băutura care scade glicemia. Are efect în câteva minute
Ce trebuie să știi despre grăsimile saturate și mononesaturate

Slănină - FOTO: Freepik@photonxt
Dr. Copcea subliniază că raportul dintre grăsimile saturate și cele mononesaturate din slănină poate fi crucial. Consumul excesiv de grăsimi saturate, în special din surse animale precum carne grasă sau smântână, nu poate fi compensat eficient doar prin adăugarea de ulei de măsline.
"Întrebarea suplimentară ar fi cam aşa: dacă saturatele sunt rele iar mononesaturatele bune (că ele sunt cele mai multe în slănină), cum ne dă media? Iar media ne-ar da că e cel mai probabil că răul din saturate e mai mare decât binele din mononesaturate. Adică dacă mănânci prost pe saturate – adică mulţi mici, smântână, carne grasă…(grăsimile animale în general) şi adaugi ulei de măsline cot la cot, cel mai probabil nu se va întâmpla vreun bine spectaculos.
Da, mononesaturatele mai urcă HDL-ul. Şi da, sunt discuţii serioase dacă grăsimile saturate sunt cu adevărat atât de periculoase, dat fiind că studiile cu LDL-colesterolul şi bolile cardiovasculare sunt clare, dar studiile un pic mai directe ţintite pe legătura între aportul de saturate şi boli cardiovasculare nu mai sunt atât de clare, dar e clar totuşi că saturatele cresc LDL-ul şi acum a devenit neclară postarea", a mai explicar dr. Adrian Copcea.
Ce fel de grăsimi sunt, de fapt, în slănină
"Revenind la simplu. Sunt grăsimi bune şi rele în slănină. La gramaje obişnuite eu zic să nu ne batem capul, adică un pic de slănină sigur nu reprezintă o problemă de sănătate majoră, dat fiind spectrul, dar şi gramajul obişnuit (mult mai tare te poţi păcăli la biscuiţi, după cum am zis în nenumărate rânduri, decât la slănină). Nu e nici bau-bau, dar nici broccoli", a mai explicat dr. Adrian Copcea.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
