Cât de bună e slănina. Ce impact are asupra colesterolului. Dr. Adrian Copcea: Sunt discuții serioase. Nu iese bine

Ce trebuie să știi despre slănină. Cât este de sănătoasă, de fapt, și ce se întâmplă când o consumăm.
Dr. Adrian Copcea aduce o perspectivă clară asupra acestui aliment controversat, demontând miturile și evidențiind compoziția sa complexă de grăsimi.
Slănina, cu un spectru variat de acizi grași, nu poate fi clasificată simplist drept "bună" sau "rea". Conform specialistului, aproximativ 40% din grăsimile din slănină sunt saturate, asociate în mod tradițional cu creșterea colesterolului "rău", LDL.
"Ca să spulberăm rapid miturile slăninei care e fie bau-bau fie fantastică…nu e nici-nici. Slănina per total are 40% grăsimi saturate, 40% mononesaturate, 20% polinesaturate.
Saturate sunt grăsimile care sunt asociate cu creşterea colesterolului LDL, cel "rău", sunt cele pe care încercăm să le limităm. Mononesaturate sunt alte grăsimi, între care cele din uleiul de măsline.
Polinesaturate sunt, încă, alte grăsimi, între ele cele omega-3 şi omega-6. Slănina stă bine la cele ce aduc cu uleiul de măsline, să zicem că slănina e un fel de ulei de măsline amestecat cu smântână şi nu stă fantastic la polinesaturate, deci nu, nu e o sursă fantastică de omega-3. Nu înlocuieşti peştele cu slănina, că nu ieste bine pe omega-3.
Cam ăsta e pe scurt spectrul de acizi graşi al slăninei. Una calda, una rece...", a explicat dr. Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: Băutura care scade glicemia. Are efect în câteva minute
Ce trebuie să știi despre grăsimile saturate și mononesaturate
Slănină - FOTO: Freepik@photonxt
Dr. Copcea subliniază că raportul dintre grăsimile saturate și cele mononesaturate din slănină poate fi crucial. Consumul excesiv de grăsimi saturate, în special din surse animale precum carne grasă sau smântână, nu poate fi compensat eficient doar prin adăugarea de ulei de măsline.
"Întrebarea suplimentară ar fi cam aşa: dacă saturatele sunt rele iar mononesaturatele bune (că ele sunt cele mai multe în slănină), cum ne dă media? Iar media ne-ar da că e cel mai probabil că răul din saturate e mai mare decât binele din mononesaturate. Adică dacă mănânci prost pe saturate – adică mulţi mici, smântână, carne grasă…(grăsimile animale în general) şi adaugi ulei de măsline cot la cot, cel mai probabil nu se va întâmpla vreun bine spectaculos.
Da, mononesaturatele mai urcă HDL-ul. Şi da, sunt discuţii serioase dacă grăsimile saturate sunt cu adevărat atât de periculoase, dat fiind că studiile cu LDL-colesterolul şi bolile cardiovasculare sunt clare, dar studiile un pic mai directe ţintite pe legătura între aportul de saturate şi boli cardiovasculare nu mai sunt atât de clare, dar e clar totuşi că saturatele cresc LDL-ul şi acum a devenit neclară postarea", a mai explicar dr. Adrian Copcea.
Ce fel de grăsimi sunt, de fapt, în slănină
"Revenind la simplu. Sunt grăsimi bune şi rele în slănină. La gramaje obişnuite eu zic să nu ne batem capul, adică un pic de slănină sigur nu reprezintă o problemă de sănătate majoră, dat fiind spectrul, dar şi gramajul obişnuit (mult mai tare te poţi păcăli la biscuiţi, după cum am zis în nenumărate rânduri, decât la slănină). Nu e nici bau-bau, dar nici broccoli", a mai explicat dr. Adrian Copcea.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.