EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre grătare. Dr. Florin Bălănică: Pot duce la tulburări ale stomacului

Prepararea alimentelor pe grătar nu este o opțiune sănătoasă. Iată ce se întâmplă, de fapt, atunci când prăjim carnea sau legumele la grătar.
Într-o lume în care grătarul este adesea o metodă preferată de preparare a cărnii, este important să înțelegem riscurile asociate cu această practică culinară populară. Carnea gătită la grătar, în special atunci când este expusă direct la flacără, poate genera substanțe care pe termen lung pot afecta sănătatea sistemului digestiv.
Prepararea alimentelor pe grătar este o metodă populară și gustoasă de gătit, însă există anumite riscuri asociate, mai ales atunci când vine vorba de alimentele prăjite. În special, procesul de prăjire pe grătar poate conduce la formarea acrilamidei, o substanță chimică care poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre.
Ce se întâmplă, de fapt, când preparăm carnea pe grătar
Grătar - FOTO: Freepik@vecstock
Carnea gătită la grătar, cu flacără directă, este o delicatesă apreciată în întreaga lume pentru aroma și gustul său inconfundabil. Cu toate acestea, cercetările recente aruncă lumină asupra riscurilor potențiale pe care le poartă pentru sănătatea noastră digestivă.
Dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în Psihonutriție și Terapie Medicală Nutrițională, fondator MetodaDrBălănică a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce ne expunem unor riscuri atunci când consumăm alimentele preparate la grătar.
"Carnea dacă o preparăm prin foc, la grătar și carnea este în contact direct cu flacăra, acei produși care se degajă, sunt produși care pe termen lung și într-un consum constant pot duce la tulburări ale sistemului digestiv, în special la cele ale stomacului" a explicat dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în Psihonutriție și Terapie Medicală Nutrițională, fondator MetodaDrBălănică, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Studiile au asociat expunerea la aceste substanțe toxice cu afecțiuni precum inflamația cronică a tractului gastrointestinal, refluxul gastroesofagian și gastrita. În plus, aceste substanțe pot perturba echilibrul florei intestinale benefice, ceea ce poate agrava disconfortul și problemele digestive.
Expunerea pe grătar produce substanțe chimice
Expunerea cărnii la flacără poate produce substanțe chimice precum hidrocarburi policiclice aromatice (HPA-uri) și amine heterociclice (HA-uri), care sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a fi toxice și carcinogene în anumite condiții. Consumul frecvent și pe termen lung de carne gătită la grătar, în special atunci când este arsă sau carbonizată, poate crește riscul de tulburări ale sistemului digestiv, cu impact negativ asupra sănătății stomacului și intestinelor.
Cercetările au arătat că expunerea prelungită la HPA-uri și HA-uri poate fi asociată cu inflamații cronice ale tractului gastrointestinal, precum și cu afecțiuni precum refluxul gastroesofagian și gastrita. În plus, aceste substanțe pot afecta flora intestinală benefică, ceea ce poate duce la dezechilibre digestive și disconfort.
Acrilamida, ce este
Acrilamida este o substanță chimică formată în mod natural în timpul procesului de gătire la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea, coacerea sau prăjirea. Este produsă prin reacții chimice între aminoacizi și zaharuri, în special în alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi cartofii și cerealele.
Acrilamida a fost clasificată ca fiind "probabil carcinogenă pentru oameni" de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), în funcție de dovezi din studiile pe animale și observații epidemiologice limitate la om.
Alimentele care pot conține acrilamidă în cantități semnificative includ chipsuri de cartofi, cartofi prăjiți, biscuiți, pâine prăjită și alte produse de patiserie care sunt gătite la temperaturi ridicate. Reducerea expunerii la acrilamidă poate fi realizată prin gătitul alimentelor la temperaturi mai scăzute, evitând supra-coacerea și evitând consumul excesiv de alimente prăjite și prăjite.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.