Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Covrigii sunt nocivi pentru sănătate. Conțin ingrediente care duc la diferite afecțiuni.
Covrigii nu sunt o alegere sănătoasă. Conțin ingrediente care îi fac toxici. Mai mult, pot provoca anumite afecțiuni. Datând încă din secolul al XVII-lea, covrigii sunt unul dintre cele mai iubite alimente din întreaga lume.
Deși se consumă frecvent la micul dejun, nu este neobișnuit să vezi covrigi și în meniurile de prânz sau cină. În ultimii ani, aceste produse de patiserie au căpătat o reputație mai degrabă negativă pe fondul afirmațiilor potrivit cărora conținutul lor ridicat de carbohidrați îi face inerent nesănătoși.
Cei mai simpli covrigi sunt făcuți dintr-o combinație de făină de grâu rafinat, sare, apă și drojdie. Anumite tipuri pot conține ingrediente suplimentare, cum ar fi ierburi, condimente, zahăr și fructe uscate.
Covrigii au tendința de a fi foarte bogați în carbohidrați, în timp ce furnizează doar cantități mici de grăsimi și proteine.
Una dintre cele mai mari probleme potențiale ale covrigilor este numărul mare de calorii pe care le furnizează și cât de ușor poate fi să mănânci din greșeală prea mult.
Deși majoritatea covrigilor par a fi o singură porție, unele soiuri de dimensiuni mai mari pot conține peste 600 de calorii. Pentru mulți oameni, acest lucru este suficient pentru a constitui o masă întreagă - și nu include untul sau crema de brânză pe care o puteți întinde deasupra.
Consumul excesiv de calorii din orice aliment, inclusiv din covrigi, poate duce la creșterea nesănătoasă în greutate și face mai dificilă pierderea în greutate, notează Healthline.
Medicul Oana Ciuhureanu a explicat de ce covrigii sunt o alegere nesănătoasă.
”Covrigul nu este o variată sănătoasă. Un covrig conține aproximativ 300 de calorii, iar din punct de vedere nutrițional, este nul. Conținutul de făină, margarină, ulei, zahăr, sare și potențiatori de gust îl fac să fie chiar toxic pentru sănătate, iar o cantitate în exces poate pe viitor să ne dea multe probleme metabolice.
Dacă am mânca în fiecare zi un covrig ne putem alege cu hipertensiune, mai ales că au o cantitate foarte mare de sare. Totodată, la fel de bine şi cu diabet pentru că covrigii fac parte dintre alimentele cu indice glicemic mare și ne crește zahărul brusc în sânge, apoi scade la fel de brusc. Poate să creeze o rezistență la insulină.
Cei din simigerii sunt chiar fierți în apă, cu zahăr și potențiator de gust și devin mult mai nocivi decât cei făcuți acasă. Covrigii creează dependenţă. Această dependență vine de la conținutul de făină, zahăr și sare. Este o combinaţie letală, care dăunează grav pentru sănătate. Conțin potențiator de gust, cum ar fi monoglutamatul de sodiu.
Covrigii cu stafide, cu ciocolată, sau cu fel și fel de mezel în interior sunt mult mai periculoși decât cei cu semințe sau cu dulceață. Un covrig este echivalentul a trei felii de pâine.
Îmi îndemn pacienții din punct de vedere nutriţional să aleagă o pâine din grâu dur, o pâine integrală, o pâine făcută în casă, o pâine cu maia, dar mare atenție, cantitatea este regula. Nu drojdia dăunează sănătății, cât făina albă și combinația cu margarină și ulei.
Trebuie să ţinem cont că aceşti covrigi sunt toxici și periculoși din cauza compoziției de gluten și amidon, iar dacă sunt consumați calzi, ei devin un pericol pentru mucoasa gastrică. De aceea, să-i consumăm reci, dacă tot optăm pentru ei”, a explicat medicul Oana Ciuhureanu, la Antena 3 CNN.
Vezi și: Medicina personalizată, avantaje pentru pacienți. Ioana Lupescu: Cea mai bună opțiune terapeutică
Nici gogoșile sau clătitele nu sunt o alegere sănătoasă, chiar dacă acestea sunt gătite acasă. Medicul a explicat de ce sunt aceste gustări nocive.
”În ceea ce priveşte gogoşile, putem mânca una ocazional, pentru că şi ele sunt dăunătoare. Lucrurile făcute în casă și alimentele făcute în casă nu înseamnă că sunt mult mai sănătoase. Cantitatea de zahăr este imensă și în cazul lor și dacă sunt și prăjite, devin chiar o bombă calorică și un pericol pentru sănătate.
Cât despre clătite, nici ele nu sunt o variantă mai sănătoasă, pentru că sunt făcute din aluat prăjit”, a mai precizat Oana Ciuhureanu.
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?