Covrigii, bombe pentru sănătate. Oana Ciuhureanu: O combinație letală. Sunt toxici
Covrigii sunt nocivi pentru sănătate. Conțin ingrediente care duc la diferite afecțiuni.
Covrigii nu sunt o alegere sănătoasă. Conțin ingrediente care îi fac toxici. Mai mult, pot provoca anumite afecțiuni. Datând încă din secolul al XVII-lea, covrigii sunt unul dintre cele mai iubite alimente din întreaga lume.
Deși se consumă frecvent la micul dejun, nu este neobișnuit să vezi covrigi și în meniurile de prânz sau cină. În ultimii ani, aceste produse de patiserie au căpătat o reputație mai degrabă negativă pe fondul afirmațiilor potrivit cărora conținutul lor ridicat de carbohidrați îi face inerent nesănătoși.
Cei mai simpli covrigi sunt făcuți dintr-o combinație de făină de grâu rafinat, sare, apă și drojdie. Anumite tipuri pot conține ingrediente suplimentare, cum ar fi ierburi, condimente, zahăr și fructe uscate.
Covrigii au tendința de a fi foarte bogați în carbohidrați, în timp ce furnizează doar cantități mici de grăsimi și proteine.
Covrigii, de ce sunt nesănătoși
Una dintre cele mai mari probleme potențiale ale covrigilor este numărul mare de calorii pe care le furnizează și cât de ușor poate fi să mănânci din greșeală prea mult.
Deși majoritatea covrigilor par a fi o singură porție, unele soiuri de dimensiuni mai mari pot conține peste 600 de calorii. Pentru mulți oameni, acest lucru este suficient pentru a constitui o masă întreagă - și nu include untul sau crema de brânză pe care o puteți întinde deasupra.
Consumul excesiv de calorii din orice aliment, inclusiv din covrigi, poate duce la creșterea nesănătoasă în greutate și face mai dificilă pierderea în greutate, notează Healthline.
Medicul Oana Ciuhureanu a explicat de ce covrigii sunt o alegere nesănătoasă.
”Covrigul nu este o variată sănătoasă. Un covrig conține aproximativ 300 de calorii, iar din punct de vedere nutrițional, este nul. Conținutul de făină, margarină, ulei, zahăr, sare și potențiatori de gust îl fac să fie chiar toxic pentru sănătate, iar o cantitate în exces poate pe viitor să ne dea multe probleme metabolice.
Dacă am mânca în fiecare zi un covrig ne putem alege cu hipertensiune, mai ales că au o cantitate foarte mare de sare. Totodată, la fel de bine şi cu diabet pentru că covrigii fac parte dintre alimentele cu indice glicemic mare și ne crește zahărul brusc în sânge, apoi scade la fel de brusc. Poate să creeze o rezistență la insulină.
Cei din simigerii sunt chiar fierți în apă, cu zahăr și potențiator de gust și devin mult mai nocivi decât cei făcuți acasă. Covrigii creează dependenţă. Această dependență vine de la conținutul de făină, zahăr și sare. Este o combinaţie letală, care dăunează grav pentru sănătate. Conțin potențiator de gust, cum ar fi monoglutamatul de sodiu.
Covrigii cu stafide, cu ciocolată, sau cu fel și fel de mezel în interior sunt mult mai periculoși decât cei cu semințe sau cu dulceață. Un covrig este echivalentul a trei felii de pâine.
Îmi îndemn pacienții din punct de vedere nutriţional să aleagă o pâine din grâu dur, o pâine integrală, o pâine făcută în casă, o pâine cu maia, dar mare atenție, cantitatea este regula. Nu drojdia dăunează sănătății, cât făina albă și combinația cu margarină și ulei.
Trebuie să ţinem cont că aceşti covrigi sunt toxici și periculoși din cauza compoziției de gluten și amidon, iar dacă sunt consumați calzi, ei devin un pericol pentru mucoasa gastrică. De aceea, să-i consumăm reci, dacă tot optăm pentru ei”, a explicat medicul Oana Ciuhureanu, la Antena 3 CNN.
Vezi și: Medicina personalizată, avantaje pentru pacienți. Ioana Lupescu: Cea mai bună opțiune terapeutică
Gogoșile și clătitele, dăunătoare
Nici gogoșile sau clătitele nu sunt o alegere sănătoasă, chiar dacă acestea sunt gătite acasă. Medicul a explicat de ce sunt aceste gustări nocive.
”În ceea ce priveşte gogoşile, putem mânca una ocazional, pentru că şi ele sunt dăunătoare. Lucrurile făcute în casă și alimentele făcute în casă nu înseamnă că sunt mult mai sănătoase. Cantitatea de zahăr este imensă și în cazul lor și dacă sunt și prăjite, devin chiar o bombă calorică și un pericol pentru sănătate.
Cât despre clătite, nici ele nu sunt o variantă mai sănătoasă, pentru că sunt făcute din aluat prăjit”, a mai precizat Oana Ciuhureanu.
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
