Diabet de tip 1, explozie în Europa. Incidența crește cu anual cu 3%. INTERVIU

Un studiu proaspăt publicat în revista Diabetologia, realizat de-a lungul a 25 de ani, și care bazează și pe munca academianului român prof.dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, arată că incidența...
Noua cercetare publicată în Diabetologia - Jurnalul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) - arată că numărul de cazuri noi de diabet zaharat tip 1 cresc cu 3,4% pe an, în Europa. Dacă această tendință continuă, incidența s-ar dubla în următorii 20 de ani. Studiul este coordonat de profesorul Chris Patterson, Centrul de Sănătate Publică de la Queens University Belfast, Marea Britanie.
În acest studiu, autorii au analizat incidență standardizată la vârstă / sex pentru grupa de vârstă de 0 până la 14 ani, raportată de 26 de centre europene (reprezentând 22 de țări) care au înregistrat persoane nou diagnosticate în regiuni geografice definite de-a lungul a 25 de ani, în perioada 1989-2013.
Datele au arătat o creștere semnificativă a incidenței aproape toate centrele (mai puțin două), cu o rată maximă de creștere de 6,6% pe an într-un centru polonez. Mai multe centre din țările cu incidență ridicată, inclusiv Finlanda și Norvegia, împreună cu 2 centre din Marea Britanie, au arătat scăderea ratelor de creștere în ultimii ani.
România, a doua cea mai gravă situație din Europa
România – centrul din București, conform tabelului (foto 2), are o rată medie de creștere a incidenței anuale de 5,6%, a doua ca mărime după Polonia (care are 6,6%). Informațiile despre țara noastră au fost analizate de academician prof.dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, care, la 81 de ani, face parte dintre autorii studiului.
În ciuda acestui fapt, o analiză globală a tuturor centrelor a relevat o creștere a ratei de incidență de 3,4% pe an, deși s-a sugerat o rată de creștere redusă în perioada 2004-2008, când aceasta a scăzut la 1,1% pe an.
Ratele de creștere au fost similare la băieți și fete în grupa de vârstă de 0 până la 4 ani (3,7% și respectiv 3,7% pe an) și în grupa de vârstă de 5-9 ani (3,4% și 3,7% % pe an), dar au fost mai mari la băieți decât la fete în grupa de vârstă de 10 până la 14 ani (3,3% și respectiv 2,6% pe an).
Periodicitatea semnificativă a fost detectată în patru centre (Germania-Saxonia, Germania de Nord-Vestfalia, Elveția și Oxford Marea Britanie), cu trei centre care arată că cel mai recent vârf al a avut loc în 2012. Cu toate acestea, autorii nu au identificat un motiv plauzibil pentru această variație ciclică de 4 ani.
Autorii studiului notează, într-un material dat publicității de revista Diabetologia, că „creșterea constantă a numărului de copii diagnosticați cu această boală cronică, care este asociat cu o creștere semnificativă a morbidității și a mortalității pe toată durata vieții, are implicații importante pentru cei care planifică și furnizează asistență medicală. Succesul limitat de a identifica fie cauze de mediu sau interacțiuni gene-mediu care ar putea duce, într-un final, la prevenirea bolilor înseamnă că trebuie continuate eforturile de îmbunătățire a calității îngrijirii pentru a ajuta la reducerea complicațiilor pe termen lung și a deceselor legate de diabet".
Studiul poate fi consultat integral AICI.
Cu exlică aceste creșteri alarmante și ce se poate face, puteți afla direct de la Academicianul român Constantin Ionescu-Târgoviște care a fost invitat al emisiunii Academia de Sănătate.
VIDEO aici:
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.