Diabetul, cum crește riscul de cancer: ADN-ul, deteriorat de glicemia mare

De ani de zile, oamenii de știință încearcă să rezolve un mister medical: De ce oamenii cu diabet de tip 1 sau de tip 2 au un risc crescut de a dezvolta unele forme de cancer? Astăzi, cercetătorii raporteaz�...
Un mecanism prin care diabetul crește riscul de cancer a fost identificat. Un grup de oameni de știință a descoperit că, la pacienții cu diabet, ADN-ul suferă mai multe daune și se fixează mai rar atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat în comparație cu atunci când zahărul din sânge este la un nivel normal, sănătos, crescând astfel riscul de cancer.
Cercetătorii în cauză își vor prezenta rezultatele la Reuniunea Națională și Expoziția Națională de Toamnă a American Chemical Society (ACS) de anul acesta.
„Se știe de multă vreme că persoanele cu diabet au un risc crescut de 2,5 ori pentru anumite tipuri de cancer", spune John Termini, doctor, care va prezenta lucrarea la întâlnire. Aceste tipuri includ cancerul ovarian, de sân, de rinichi și altele. „Pe măsură ce incidența diabetului continuă să crească, rata cancerului va crește probabil, în paralel".
Oamenii de știință au bănuit că riscul crescut de cancer pentru diabetici provine din dereglarea hormonală. „La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, insulina nu transportă în mod eficient glucoza în celule", explică Termini. „Deci, pancreasul produce din ce în ce mai multă insulină și obțin ceea ce se numește hiperinsulinemie".
Cum și de ce crește riscul de cancer
Pe lângă controlul nivelului de glucoză din sânge, hormonul insulină poate stimula creșterea celulelor, ceea ce poate duce la cancer. De asemenea, majoritatea persoanelor cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderale, iar excesul de țesut adipos produce niveluri mai mari de adipokine decât la cei cu o greutate sănătoasă. Acești hormoni promovează inflamația cronică, care este legată de cancer. „Ideea cea mai comună este că riscul crescut de cancer are legătură cu hormonii", spune Termini, într-un material dat publicității de American Chemical Society. „Este probabil o parte din ea, dar nu au existat multe dovezi solide".
Termini, care lucrează la City of Hope, un centru de cercetare și tratament pentru cancer și diabet, a avut o idee diferită. El s-a întrebat dacă nivelul ridicat al glicemiei observat în diabet ar putea dăuna ADN-ului, ceea ce face ca genomul să fie instabil, și ulterior poate duce la cancer.
Așadar, Termini și colegii săi au căutat un tip specific de daune sub formă de baze ADN modificate chimic, cunoscute sub numele de aducțiuni, în cultura țesuturilor și modelele de diabet la rozătoare. Într-adevăr, au găsit un aduct ADN, numit N2- (1-carboxietil) -2'-deoxiganozină, sau CEdG, care a apărut mai frecvent la modelele diabetice decât la celulele normale sau la șoareci. Mai mult decât atât, nivelurile ridicate de glucoză au influențat procesul celulelor pentru remedierea acestuia. „Expunerea la niveluri ridicate de glucoză conduce atât la aductele ADN, cât și la suprimarea reparației lor, care în combinație ar putea provoca instabilitatea genomului și cancerul", spune Termini.
Recent, Termini și colegii săi au finalizat un studiu clinic care a măsurat nivelurile de CEdG, precum și omologul său în ARN (CEG), la persoanele cu diabet de tip 2. Ca și la șoareci, persoanele cu diabet au avut niveluri semnificativ mai mari atât de CEdG, cât și de CEG, decât persoanele care nu au boala.
Dar echipa nu s-a oprit aici. Cercetătorii au vrut să determine motivele moleculare pentru care aductele nu au fost fixate corect de celule. Au identificat două proteine care par a fi implicate: factorul de transcripție HIF1 α și proteina de semnalizare mTORC1, care ambele arată o activitate mai mică în diabet. HIF1α activează mai multe gene implicate în procesul de reparație.
Un medicament posibil eficace
„Am descoperit că dacă stabilim HIF1α într-un mediu cu glucoză ridicată, creștem repararea ADN-ului și reducem daunele ADN-ului", spune Termini. „Și mTORC1 controlează de fapt HIF1α, așa că dacă stimulați mTORC1, stimulați HIF1α".
Conform Termini, există deja mai multe medicamente care stimulează HIF1α sau mTORC1. Cercetătorii intenționează să vadă dacă aceste medicamente scad riscul de cancer la modelele de animale cu d iabet și, dacă da, le vor testa la om. Termini a observat că metformina, un medicament comun pentru diabet, care ajută la scăderea nivelului glicemiei, stimulează, de asemenea, repararea ADN-ului.
„Ne uităm la testarea metforminei în combinație cu medicamente care stabilizează în mod specific HIF1α sau îmbunătățesc semnalizarea mTORC1 la modelele de animale cu diabet", spune el. Între timp, o modalitate mai rapidă pentru diabetici de a-și reduce riscul de cancer ar putea fi un control mai bun al glicemiei. „Asta sună ca o soluție atât de ușoară, dar este extrem de dificil pentru majoritatea oamenilor să mențină controlul glicemic", spune Termini.
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.