Diabetul de tip 2, asociat cu consumul de alimente ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate sunt legate direct de diabetul de tip 2. O nouă cercetare confirmă acest lucru.
Băuturile zaharoase, gustările ambalate și mesele gata preparate sunt considerate alimente ultra-procesate - adică alimente care conțin un număr mai mare de aditivi și se păstrează mai mult din cauza conservanților adăugați. Noi cercetări sugerează că aceste alimente cresc și riscul de diabet de tip 2.
Cercetările au legat alimentele ultra-procesate cu condiții precum cancerul, obezitatea și bolile cardiovasculare, precum și cu un risc mai mare de mortalitate prematură.
Aceste alimente sunt predominante în dietele occidentale, iar lumea occidentală a înregistrat, de asemenea, o creștere a incidenței diabetului în ultimele decenii.
Bernard Srour, doctor, al Centrului de Cercetări în Epidemiologie și Statistică - Universitatea din Paris din Franța și echipa sa de cercetători și-au propus să descopere dacă și cum sunt legate aceste afecțiuni, de dieta tipică occidentală. Au făcut acest lucru examinând obiceiurile alimentare a peste 100.000 de oameni.
Rezultatele analizei lor apar în revista JAMA Internal Medicine.
Alimente ultraprocesate și diabet
Srour și echipa au efectuat un studiu de cohortă bazat pe populație, în care au inclus 104.707 participanți adulți care au participat la studiul francez NutriNet-Santé. Dintre acești participanți, 21.800 au fost bărbați, iar 82.907 au fost femei.
Studiul NutriNet-Santé a durat un deceniu, începând din 2009 până în 2019. Cercetătorii au colectat date privind aportul alimentar al participanților, folosind înregistrări alimentare repetate la 24 de ore.
Folosind sistemul de clasificare NOVA, cercetătorii au clasificat 3.500 de produse alimentare în funcție de gradul lor de procesare. Au existat patru categorii: alimente neprocesate / procesate minim, ingrediente culinare, alimente procesate și alimente ultraprocesate.
Cercetătorii au utilizat modele multivariabile de risc proporțional Cox, pe care le-au ajustat pentru factorii de risc cunoscuți pentru diabetul de tip 2, cum ar fi fondul sociodemografic, stilul de viață și istoricul medical.
Alimentele ultraprocesate pot crește riscul
Srour și colegii lor au găsit o asociere consistentă între cantitatea absolută de consum de alimente ultra-procesate, pe care le-au măsurat în grame pe zi, și riscul de diabet de tip 2.
„În acest studiu prospectiv de observație mare, o proporție mai mare de alimente ultraprocesate din dietă a fost asociată cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2”, concluzionează autorii. Srour și colegii săi adaugă: „Chiar dacă aceste rezultate trebuie confirmate în alte populații și setări, acestea oferă dovezi pentru a sprijini eforturile autorităților de sănătate publică pentru a recomanda limitarea consumului de alimente ultraprocesate”.
Cercetătorii spun că alimentele ultra-procesate sunt un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2.
De asemenea, ele indică țări precum Franța și Brazilia, ale căror autorități de sănătate publică au început deja să încurajeze populația să mănânce alimente procesate minim și să le evite pe cele ultra-procesate ca măsură de precauție.
Care ar putea fi legătura
Cercetătorii nu au exclus un singur tip de aliment sau ingredient, ci au privit în schimb efectul cumulat al alimentelor ultraprocesate asupra riscului de diabet de tip 2.
Autorii recomandă prudență în interpretarea asociațiilor pe care le-au găsit. Majoritatea aditivilor din alimentele ultraprocesate „sunt susceptibile de a fi neutre pentru sănătatea pe termen lung, iar unele pot fi chiar benefice”, scriu ei, dând antioxidanți ca exemplu.
Cu toate acestea, există și alți compuși despre care studiile recente la șoareci și in vitro au sugerat că pot fi dăunătoare.
De exemplu, "carrageenanul, un agent de îngroșare și stabilizare, ar putea contribui la dezvoltarea diabetului prin afectarea toleranței la glucoză, creșterea rezistenței la insulină și inhibarea semnalizării la insulină", scriu autorii.
Cu toate acestea, aceștia avertizează că sunt necesare mai multe cercetări la om înainte de a trage concluzii despre prejudiciile acestor compuși.
Produsele chimice, cum ar fi ftalatii și bisfenolul A (BPA), care sunt adesea prezente în ambalajele din plastic, pot contamina multe alimente ultraprocesate.
BPA și ftalați pot perturba funcția endocrină, iar autorii notează că unele meta-analize recente au arătat că concentrații mari ale acestor compuși sunt asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2.
Mai mult, cercetările au asociat metaboliții care se formează ca urmare a gătitului la temperaturi ridicate - cum ar fi acrilamida și metaboliții acroleinei - cu rezistență la insulină.
„În cele din urmă, hidrogenarea parțială industrială a uleiului poate duce la crearea de acizi grași nesaturați în produsele care conțin uleiuri hidrogenate”, menționează autorii. „Deși sunt încă dezbătute, grăsimile trans au fost asociate cu riscuri crescute de boli de inimă și diabet de tip 2”.
Cu toate acestea, Srour și echipa concluzionează: "Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza observațiilor prezente."
Sursa, aici.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
