Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Diabetul și prediabetul sunt strâns legate de îmbătrânirea accelerată a creierului, dar adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la contracararea acestui...
Cercetătorii de la Karolinska Institutet au confirmat că atât diabetul, cât și prediabetul sunt legate de îmbătrânirea accelerată a creierului. Studiul, publicat în revista Diabetes Care, a constatat că, în timp ce persoanele cu diabet de tip 2 și prediabet pot fi expuse riscului de îmbătrânire accelerată a creierului, alegerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi nefumatul, poate ajuta la contracararea impactului negativ asupra creierului.
Studiul estimează că aproximativ 540 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet, 98% dintre acestea fiind diagnosticate cu diabet de tip 2 și alte 720 de milioane având prediabet. Studiile anterioare au asociat atât prediabetul, cât și diabetul de tip 2 cu un risc crescut pentru anumite probleme de sănătate legate de creier, cum ar fi boala Alzheimer, declinul cognitiv și demența vasculară.
Rolul diabetului și al manifestării sale preclinice, prediabetul, în stadiile incipiente ale îmbătrânirii creierului este neclar, dar studiul subliniază importanța înțelegerii modului de protejare a sănătății creierului persoanelor cu diabet pe măsură ce îmbătrânesc.
Un studiu realizat de Abigail Dove și echipa sa a examinat scanările cerebrale RMN a peste 31 000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani din UK Biobank. Studiul a constatat că atât prediabetul, cât și diabetul au fost asociate cu creiere care erau cu 0,5 și 2,3 ani mai în vârstă decât vârsta cronologică a unei persoane.
Hiperglicemia, caracteristica fiziopatologică definitorie a diabetului, poate promova disfuncția endotelială, stresul oxidativ, inflamația sistemică și acumularea de produse finale de glicare avansată.
Acești factori contribuie la perturbarea permeabilității barierei hematoencefalice, expunând creierul la substanțe toxice, activitate neuronală anormală, demielinizare, pierderea axonilor, atrofie cerebrală, perturbări ale semnalizării neurotransmițătorilor și alterări ale semnalizării Ca2+ care conduc la excitotoxicitate și perturbări ale expresiei genelor.
În plus, complicațiile micro și macrovasculare ale diabetului pot contribui la ateroscleroza cerebrală și la patologiile cerebrovasculare care pot reduce pragul pentru neurodegenerare. Rezistența la insulină în diabet a fost legată de procesele legate de boala Alzheimer, inclusiv generarea de amiloid-β, hiperfosforilarea tau și afectarea eliminării amiloid-β.
Foto: Freepik
Un studiu realizat de Abigail Dove a constatat că diferența dintre vârsta creierului și vârsta cronologică a crescut ușor în timp la persoanele cu diabet. Cu toate acestea, aceste asocieri au fost reduse la participanții care s-au angajat într-o activitate fizică ridicată, nu au fumat și s-au abținut de la consumul excesiv de alcool.
Studiul a împărțit participanții în șase grupuri pe baza statusului glicemic și a stilului de viață și a constatat că diferența dintre vârsta creierului și vârsta cronologică a fost semnificativ mai mică în grupul diabet + stil de viață optim în comparație cu grupul diabet + stil de viață non-optimal.
Constatările sugerează că stilul de viață poate compensa influența dăunătoare a diabetului și oferă strategii aplicabile pentru îmbunătățirea sănătății creierului.
Un studiu realizat de Scott Kaiser, geriatru certificat și director al departamentului de sănătate cognitivă geriatrică al Pacific Neuroscience Institute, a subliniat importanța unui stil de viață sănătos și a gestionării diabetului pentru sănătatea creierului și reducerea riscului de demență.
Diabetul, printre potențialele sale efecte negative, crește riscul și gravitatea demenței. Pentru a reduce acest risc, un stil de viață sănătos pentru creier, inclusiv activitatea fizică, evitarea fumatului, a consumului excesiv de alcool și a dietei, este crucial.
Având în vedere îmbătrânirea populației și creșterea riscului de demență, se preconizează că peste 150 de milioane de persoane vor avea demență până în 2050. Kaiser subliniază nevoia de strategii și abordări la scară largă pentru prevenirea demenței.
Deși studiul a arătat asocieri, cauzalitatea nu este încă 100% stabilită. Acesta consideră că sunt importante mai multe studii prospective care să dovedească impactul cauzal direct și căile de transmitere, dar intervențiile care valorifică aceste informații ar putea avea un impact semnificativ.
Studiul oferă obiective importante pentru intervențiile asupra stilului de viață în vederea promovării sănătății creierului atât la nivel individual, cât și la nivelul populației.
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.