Dieta Keto, de ce să nu o transformi într-un stil de viață

Dieta Keto are efecte benefice asupra organismului, însă doar pe termen scurt. Pe termen lung poate crește riscul de diabet.
Dieta Keto - care asigură 99 la sută din calorii din grăsimi și proteine și doar 1 la sută din carbohidrați - produce beneficii pentru sănătate pe termen scurt, dar aduce efecte negative după aproximativ o săptămână, după cum au descoperit cercetătorii de la Yale într-un studiu pe șoareci.
Rezultatele oferă indicii precoce că dieta keto ar putea, pe perioade de timp limitate, să îmbunătățească sănătatea umană prin reducerea riscului de diabet și a inflamației. De asemenea, ele reprezintă un prim pas important către studii clinice posibile la om.
Dieta keto a devenit din ce în ce mai populară și a fost apreciată de celebrități precum Gwyneth Paltrow, Lebron James și Kim Kardashian, ca un regim de slăbit.
În studiul Yale, publicat în numărul 20 ianuarie al Nature Metabolism, cercetătorii au descoperit că efectele pozitive și negative ale dietei se referă la celulele imune numite celule T gamma delta, celule protectoare ale țesuturilor care scad riscul de diabet și inflamația.
Risc mai mare de diabet
O dietă keto păcălește corpul în arderea grăsimilor, a declarat autorul principal Vishwa Deep Dixit de la Școala de Medicină din Yale. Atunci când nivelul de glucoză al organismului este redus datorită conținutului redus de carbohidrați al dietei, organismul acționează ca și cum ar fi în stare de înfometare - deși nu este așa - și începe să ardă grăsimile în loc de carbohidrați. La rândul său, acest proces produce substanțe chimice numite corpuri cetonice ca sursă alternativă de combustibil. Când organismul arde corpuri cetonice, celulele T delta gamma de protecție a țesuturilor se extind în tot corpul.
Acest lucru reduce riscul de diabet și inflamația și îmbunătățește metabolismul organismului, a spus Dixit, profesorul Waldemar Von Zedtwitz de Medicină Comparativă și Imunobiologie. După o săptămână pe dieta keto, a spus el, șoarecii arată o reducere a nivelului de zahăr din sânge și inflamații.
Însă, atunci când corpul se află în acest mod „înfometat”, stocarea grăsimilor se întâmplă simultan cu descompunerea grăsimilor, au descoperit cercetătorii. Când șoarecii continuă să mănânce dieta cu conținut ridicat de grăsimi, cu un conținut scăzut de carbohidrați, după o săptămână, a spus Dixit, ei consumă mai multe grăsimi decât pot arde și dezvoltă diabet și obezitate. „Ei pierd celulele T delta gamma protectoare din grăsimi”, a spus el.
Studiile clinice pe termen lung la om sunt încă necesare pentru a valida afirmațiile despre beneficiile pentru sănătate ale dietei Keto.
„Înainte ca o astfel de dietă să poată fi prescrisă, este necesar un studiu clinic mare, în condiții controlate, pentru a înțelege mecanismul din spatele beneficiilor metabolice și imunologice sau a eventualelor daune pentru persoanele supraponderale și pre-diabetice”, a spus Dixit.
Există motive temeinice pentru a continua studiul: Conform Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC), aproximativ 84 de milioane de adulți americani - sau mai mult de unu din trei - au prediabet (niveluri crescute de zahăr din sânge), ceea ce le pune sub risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral. Mai mult de 90 la sută dintre persoanele cu această afecțiune nu știu că o au.
„Obezitatea și diabetul de tip 2 sunt boli ale stilului de viață”, a spus Dixit. „Dieta le permite oamenilor o modalitate de a controla aceste afecțiuni”.
Cu cele mai recente descoperiri, cercetătorii înțeleg acum mai bine mecanismele de lucru în organismele susținute în dieta keto și de ce dieta poate aduce beneficii pentru sănătate pe perioade de timp limitate.
Sursa, aici.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.