Uleiul de cocos, mai puțin sănătos decât s-a crezut: legătura cu bolile cardiovasculare

Angela Sabău / 24 ian 2020 / 17:29
Ulei de cocos  FOTO: pexels.com
Ulei de cocos FOTO: pexels.com

Uleiul de cocos s-ar putea să nu fie chiar atât de „sănătos” pe cât se credea. Noi studii arată că ar putea avea o legătură cu riscul de boli cardiovasculare.

Noile cercetări asupra felului în care uleiul de nucă de cocos afectează sănătatea aduc noi  îngrijorări legate de asocierea acestuia cu bolile cardiovasculare.

Într-o nouă meta-analiză publicată în revista Circulation a American Heart Association (AHA), revizuită de la egal la egal, cercetătorii au revizuit 16 studii despre modul în care organismul reacționează după consumul de ulei de nucă de cocos. Ei au descoperit că, potrivit studiilor pe care le-au evaluat, uleiul de nucă de cocos a crescut semnificativ colesterolul LDL („rău”) cu aproximativ 9%, în comparație cu uleiurile vegetale netropicale. De asemenea, a crescut colesterolul HDL („bun”).

„Nu există dovezi din studiile medicale că uleiul de nucă de cocos este benefic pentru sănătate. De fapt, consumul mare de ulei de nucă de cocos crește nivelul colesterolului LDL, ceea ce este probabil să crească riscul de boli de inimă”, a declarat autorul studiului Rob M. van Dam de la Saw Swee Hock School of Public Health din cadrul Universității Naționale din Singapore. Studiul a fost plătit de Ministerul Sănătății din Singapore.

Donald Hensrud, directorul Programului Mayo Clinic Healthy Living, care nu este asociat cu analiza, a declarat că noile date „au consolidat cazul în care uleiul de nucă de cocos nu este panaceu sau leac, așa cum au susținut unii oameni.”

Ce este uleiul de cocos

Uleiul de nucă de cocos este grăsimea care provine din presarea pulpei de nucă de cocos sau a pulpei de cocos uscate (copra). Mai mult de 80% din acea grăsime este grăsime saturată - cu mult peste unt (63%), grăsimea de vită (50%) și untura de porc (39%), conform AHA. Uleiul de nucă de nucă de cocos este cel mai puțin prelucrat dintre soiurile disponibile.

Uleiul de nucă de cocos a fost comercializat ca aliment de sănătate de câțiva ani. Dietele cu un nivel scăzut de carbohidrați, cu scădere în greutate, inclusiv dieta keto, promovează uleiul de nucă de cocos, susținând că poate ajuta la eliminarea grăsimii din burtă prin inducerea cetozei. În 2016, The New York Times a întrebat oamenii dacă uleiul de nucă de cocos este sănătos, iar 72% au spus da, dar experții medicali spun că în mare parte nu există date științifice bune care susțin afirmațiile referitoare la sănătate.

În 2018, un profesor Harvard a numit uleiul de nucă de cocos „otravă pură”, spunând că este unul dintre „cele mai proaste alimente pe care le puteți mânca”. Deși nu este otrăvitor, majoritatea experților medicali spun că nu este un aliment sănătos.

"Nu cred că trebuie să ne temem sau să îl scoatem din dietă complet, dar nu este necesar să îl utilizăm în exces, sau ca singurul ulei din dietă", a declarat Ginger Hultin, purtătorul de cuvânt al Academiei din Nutriție și dietetică.

O lingură de ulei de nucă de cocos este aproximativ egală cu cantitatea de grăsimi saturate pe care adulții ar trebui să o mănânce într-o zi, conform recomandărilor AHA. Organizația Mondială a Sănătății recomandă, de asemenea, limitarea grăsimilor saturate.

Legătura cu boilile cardovasculare

AHA a sfătuit evitarea uleiului de nucă de cocos ani de zile, spunând într-un aviz din 2017 despre boli cardiovasculare că uleiul „nu are efecte compensatoare favorabile” și ar putea crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. De mai mult de 30 de ani menține aceeași poziție asupra grăsimilor saturate.

Unii critici au contestat aceste îndrumări dietetice de lungă durată, punând la îndoială recomandările privind limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, inclusiv uleiul de nucă de cocos, care are și proprietăți antioxidante și crește colesterolul HDL („bun”).

Majoritatea medicilor spun că pentru sănătatea inimii, susținerea consumului de ulei de nucă de cocos poate fi periculoasă. Atunci când căutați un ulei pe care să-l utilizați în gătit, alegeți-le pe cele cu un nivel ridicat de grăsimi mononesaturate sau polinesaturate, care scad colesterolul.

 

Sursa, aici.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.25