Nucile, efecte fabuloase asupra intestinului și a inimii. Câte să mănânci

Dana Lascu |
Data publicării:
Nucile sunt bune pentru intestin și inimă
Nucile sunt bune pentru intestin și inimă

Cercetătorii au descoperit că nucile, consumate ca parte a unei diete sănătoase, duc la înmulțirea anumitor bacterii, în intestin, care scad riscul de boli ale inimii.

Nucile nu sunt doar o gustare gustoasă, dar pot ajuta, de asemenea, bacteriile bune din intestin să se înmulțească. Noi cercetări sugerează că tocmai aceste bacterii „bune" ar putea contribui, de asemenea, la sănătatea inimii, reducând anumiți factori de risc.

Kristina Petersen, profesor asistent de cercetare la Penn State, a declarat că studiul - publicat recent în Jurnalul de Nutriție (Journal of Nutrition) - sugerează că nucile pot fi o gustare ideală pentru inimă și intestin.

Câte nuci să mănânci zilnic

„Înlocuirea gustării obișnuite - mai ales dacă este o gustare nesănătoasă - cu nuci este o mică schimbare pe care o poți face pentru a-ți îmbunătăți dieta", a spus Petersen. „Dovezi substanțiale arată că micile îmbunătățiri ale alimentației aduc beneficii mari pentru sănătate. Consumul a 55-85 de grame de nuci pe zi, ca parte a unei diete sănătoase, ar putea fi o modalitate bună de a îmbunătăți sănătatea intestinelor și de a reduce riscul de boli de inimă."

Cercetările anterioare au arătat că nucile, atunci când sunt combinate cu o dietă săracă în grăsimi saturate, pot aduce beneficii pentru sănătatea inimii. De exemplu, lucrările anterioare au demonstrat că un consum zilnic de nuci întregi scade nivelul de colesterol și tensiunea arterială.
Potrivit oamenilor de știință, alte studii au arătat că modificările aduse bacteriilor din tractul gastro-intestinal - cunoscute și sub denumirea de microbiom intestinal - pot ajuta la explicarea beneficiilor cardiovasculare ale nucilor.

„Se lucrează mult la sănătatea intestinului și la modul în care aceasta afectează sănătatea generală", a declarat Penny Kris-Etherton, profesor de nutriție la Penn State. "Deci, pe lângă faptul că ne uităm la factori precum lipidele și lipoproteinele, am vrut să analizăm sănătatea intestinelor. Am vrut să vedem și dacă schimbările în sănătatea intestinului date de consumul de nuci au fost legate de îmbunătățiri ale factorilor de risc pentru boli de inimă."

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 42 de participanți cu exces de greutate sau obezitate care aveau vârste cuprinse între 30 și 65 de ani. Înainte de a începe studiul, participanții au fost plasați pe o dietă americană medie timp de două săptămâni.

După această dietă, participanții au fost repartizați la întâmplare la una din cele trei diete de studiu, toate incluzând mai puține grăsimi saturate decât alimentația pe termen lung. Una dintre diete includea nuci întregi, alta a inclus aceeași cantitate de acid alfa-linolenic (ALA) și acizi grași polinesaturați fără nuci și a treia substituia parțial acid oleic (alt acid gras) cu aceeași cantitate de ALA găsită în nuci, fără însă a consuma efectiv nuci.

În toate cele trei diete, nucile sau uleiurile vegetale au înlocuit grăsimile saturate și toți participanții au urmat dietă alocată timp de șase săptămâni.
Pentru a analiza bacteriile din tractul gastro-intestinal, cercetătorii au colectat probe fecale cu 72 de ore înainte ca participanții să termine perioada de administrare și la fiecare dintre cele trei diete de studiu.

Ce bacterii bune hrănesc

„Dieta cu nuci a îmbogățit o serie de bacterii intestinale care au mai fost asociate cu beneficii pentru sănătate în trecut", a spus Petersen. "Una dintre acestea este Roseburia, care a fost asociată cu protecția mucoasei intestinale. Am văzut, de asemenea, îmbogățirea de Eubacteria eligens și Butyricicoccus."

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, după dieta cu nuci, au existat asocieri semnificative între modificările bacteriilor intestinale și factorii de risc pentru bolile de inimă. Bacteria Eubacterium eligens în număr mare, spre exemplu, a fost asociată cu reduceri mai mari ale tensiunii arteriale.
În plus, un număr mai mare de bacterii Lachnospiraceae au fost asociate cu o reducere mai mare a tensiunii arteriale, a colesterolului total și a colesterolului non-HDL.

Nu au existat corelații semnificative între bacteriile „bune" și factorii de risc pentru boli de inimă după celelalte două diete care nu presupuneau consumul de nuci.

Regina Lamendella, profesor asociat de biologie la Colegiul Juniata, a declarat că rezultatele sunt un exemplu al modului în care oamenii pot alimenta microbiomul intestinal într-un mod pozitiv.

„Alimentele precum nucile întregi oferă o serie diversă de substraturi - cum ar fi acizii grași, fibrele și compușii bioactivi - pentru ca microbiomul nostru intestinal să se hrănească", a spus Lamendella. „La rândul său, acest lucru poate ajută la generarea de metaboliți și alte produse benefice pentru organismul nostru".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel