Vitamina D, la copii cu risc de diabet: efecte neașteptate

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

Suplimentele de vitamină D la copii cu risc de diabet a dus la o îmbunătățire a sănătății cardiovasculare și metabolice.

Copiii cu deficiență de vitamina D obezi și obezi care au luat o doză relativ mare de vitamina D în fiecare zi timp de șase luni au avut tensiunea arterială mai mică și sensibilitatea la insulină îmbunătățită față de colegii lor, care au luat o doză mai mică. Acestea sunt rezultatele unui studiu clinic raportat în The American Journal of Clinical Nutrition, ralizat la un spital de copii UPMC din Pittsburgh.

Cu toate acestea, studiul nu a arătat îmbunătățiri ale altor markeri ai sănătății cardiovasculare și metabolice, o constatare care indică suplimentarea cu vitamina D singură poate să nu fie remediu pentru îmbunătățirea sănătății cardiace a copiilor cu cel mai mare risc de diabet și boli de inimă.

„Recomandările actuale pentru a lua vitamina D sunt legate de sănătatea optimă a oaselor”, a spus autorul principal dr. Kumaravel Rajakumar, profesor de pediatrie la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine. „Știm însă că vitamina D este implicată mai mult în construirea oaselor sănătoase. Poate activa și dezactiva genele care ne direcționează celulele pentru a regla nivelul glicemiei și funcția imunitară și vasculară.”

Melanina inhibă producerea de vitamină D

Rajakumar și colegii săi au înscris 225 de copii sănătoși, dar cu deficiență de vitamina D, în vârstă de 10 până la 18 ani, din Pittsburgh, care aveau exces de greutate sau erau obezi în studiul clinic, iar 211 dintre ei erau negri. Persoanele cu pielea mai întunecată au cantități mai mari de pigment de melanină în piele și sunt mai susceptibile decât cei cu pielea mai deschisă să aibă deficiență de vitamina D. Acest lucru se datorează faptului că vitamina D se produce în organism atunci când pielea este direct expusă la lumina soarelui, iar melanina din piele acționează ca o protecție solară naturală și inhibă producerea de vitamină D.

Copiii supraponderali și obezi au, de asemenea, un risc mai mare de deficiență de vitamina D, precum și dezvoltarea diabetului și a bolilor de inimă.

Copiii au fost împărțiți în trei grupuri și li s-au dat pilule care păreau identice, dar conțineau cantități diferite de vitamina D, care este măsurată în unități internaționale sau UI. Un grup a primit un comprimat de 600 UI zilnic, care este actuala doză recomandată zilnic. Celelalte două grupuri au primit fie o tabletă de 1.000 UI, fie 2.000 UI zilnic, încă mult sub valoarea maximă de 4.000 UI zilnice considerată sigură pentru copiii din această gamă. Testele de sânge au arătat că, cu cât doza zilnică de vitamina D este mai mare, cu atât îmbunătățirea concentrației de sânge de vitamina D. a participanților este mai mare. La încheierea studiului, niciunul dintre grupuri nu a fost considerat deficient de vitamina D.

Glicemie mai mică și sensibilitatela glucoză

După șase luni, copiii care au primit suplimentul zilnic de vitamina D de 2.000 UI au avut un nivel redus de glucoză din sânge și aveau îmbunătățită sensibilitatea la insulină - ambele reduc riscul de diabet și îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară. După șase luni, copiii care primeau zilnic 1.000 UI de vitamina D au avut tensiune arterială mai mică. Hipertensiunea arterială estedăunătoare deoarece crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și boli de rinichi.

Studiul nu a dezvăluit nicio schimbare semnificativă a funcției endoteliale sau rigiditatea arterială - ambele fiind indicatori puternici ai sănătății inimii și au fost principalele măsuri pe care cercetătorii au căutat să le influențeze cu suplimentarea cu vitamina D. .

„Există multe motive pentru care nu am putut vedea schimbări ale funcției endoteliale sau a rigidității arteriale", a spus Rajakumar. „Poate că vitamina D pur și simplu nu le influențează, sau poate nu am atins și nu menținem un nivel de vitamina D pentru a provoca un efect. S-ar putea, de asemenea, că studiul nostru să nu fi durat destul de mult. Cu toate acestea, tratamentul deficienței de vitamina D cu aceste doze zilnice mai mari poate avea un impact pozitiv asupra sănătății cardiometabolice a copiilor, fără efecte secundare negative.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel