Fatfobia, batjocorirea aspectului fizic. Cum ne face frica de grăsime să mâncăm: Poți să fii gras și să ai o stare de sănătate bună sau poți să fii slab și să ai o stare de sănătate precară

Fatfobia poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mintale. De ce IMC nu este cel mai relevant pentru starea de sănătate.
Pentru a fi sănătoși ni se recomandă să abordăm o dietă echilibrată, cu aport de vitamine, minerale, nutrienți și proteine de calitate, un somn odihnitor, mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, dar și o hidratare adecvată.
Însă există persoane care din motive medicale, deși urmează recomandările specialiștilor în nutriție nu reușesc să scadă în greutate, mai mult, decât atât au parte și o batjocorire a aspectului fizic.
De altfel, batjocorirea în cazul persoanelor obeze a dus până la ceea ce specialiștii numesc fatfobia, o frică patologică de grăsime, lucru care poate conduce la unele practici nesănătoase și care pot cauza mai mult rău decât bine, atât sănătății fizice, cât și celei mentale.
”Fatfobia este prejudecata implicită și explicită a persoanelor supraponderale, care își are rădăcinile într-un sentiment de vină și de presupus eșec moral.
Faptul de a fi supraponderal și/sau gras este foarte stigmatizat în cultura occidentală”, explică reprezentanții Centrului Medical Boston, potrivit EatThis.
Iar accesul la rețelele de socializare, în care nimeni nu răspunde pentru prejudecățile sale, aruncate, în mod aproape anonim, în eter, nu face decât să pună o si mai mare presiune pe persoanele aflate în această situație, pe care cu siguranță nu și-o doresc.
Mai mult decât atât, modelul pe care societățile occidentale le arată cu privire la aspectul fizic nu vine deloc în ajutorul persoanelor obeze/supraponderale.
Obezitatea și prejudecățile sale
Sentimentele negative ale oamenilor față de excesul de greutate nu afectează doar persoana care are aceste convingeri și gândește în acest fel.
Fatfobia poate avea adevărate implicații negative pentru mulți oameni din societatea noastră, deoarece este puternic interconectată cu prejudecata legată de greutate.
”Obezitatea este o boală, este o afecțiune multi-factorială, o boală cronică, recidivantă, psiho-neuroendocrină și care trebuie tratată”, a afirmat recent dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, legat de mitul că obezitatea este doar o ”alegere a unui stil de viață”.
Societatea modernă consideră că persoanele obeze sau supraponderale sunt leneșe, iresponsabile sau lipsite de autodisciplină, chiar dacă factorii genetici, socio-economic sau de mediu au un rol important în dezvoltarea obezității.
De altfel, un studiu recent a sugerat că obezitatea, dar mai ales creșterea numărului persoanelor care suferă de această afecțiune este în strânsă legătură cu ”creșterea cantității de alimente pe cap de locuitor, creșterea disponibilității și comercializării alimentelor și băuturilor cu conținut ridicat de calorii și cu indice glicemic ridicat, porții mai mari de mâncare”, dar și cu înlocuirea activităților fizice cu cele sedentar și somnul insuficient, arată Medical News Today.
De asemenea, se considera că un indice de masă corporală (IMC) mare este un indice al stării de sănătate, însă, acest lucru este relativ, deoarece accentuează prea mult legătura dintre greutate și sănătate, fără să facă diferența între greutatea grăsimii și cea a mușchilor.
Slab versus gras. FOTO: Freepik
”Este posibil să fii gras și să ai o stare de sănătate bună, la fel cum este posibil să fii slab și să ai o stare de sănătate precară”, spune Christine Byrne, nutriționist specializat pe tulburările de alimentație, subliniind că alții sunt parametrii de sănătate care pot oferi o imagine mai bună asupra sănătății. Printre aceștia se numără tensiunea arterială, nivelul de colesterol sau nivelul de zahăr din sânge.
Obezitatea și impactul asupra sănătății
Este deja cunoscut faptul că obezitatea este dăunătoare pentru sănătate, iar potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), lista afecțiunilor pentru care obezitatea este un factor de risc include:
- creșterea riscului de mortalitate din toate cauzele
- hipertensiune
- creșterea nivelului de colesterol ”rău”, scăderea nivelului de colesterol ”bun”, dislipidimia (creșterea trigliceridelor)
- diabet de tip 2
- boli cardiovasculare
- accident vascular cerebral
- osteoartrită
- apneea în somn și probleme respiratorii
- mai multe tipuri de cancer.
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.