Îndulcitorii artificiali, impact asupra senzației de foame. Ce se întâmplă cu glicemia

Îndulcitorii artificiali au un impact asupra senzației de foame, dar pot influența și nivelul de insulină și glucoză în corp.
Studiul a investigat cum ne afectează senzația de foame și reacțiile corpului îndulcitorii artificiali, cum ar fi ștevia și neotamul, comparativ cu zahărul, la persoanele supraponderale și obeze.
Cercetarea a fost realizată pe o perioadă de două săptămâni, iar participanții au mâncat biscuiți dulciți cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali, înlocuind zahărul. Au fost analizate senzațiile de foame și răspunsurile corpului după consum.
Rezultatele au arătat că atât îndulcitorii artificiali, cât și zahărul au redus în mod similar senzația de foame după masă. Totuși, nivelul de insulină, care este responsabil pentru reglarea zahărului din sânge, a fost mai scăzut după consumul îndulcitorilor artificiali decât după consumul de zahăr.
Această diferență s-a văzut mai ales în cazul șteviei. Nu au fost diferențe semnificative între îndulcitorii artificiali și zahăr în ceea ce privește alte reacții ale corpului după masă.
Concluzionând, biscuiții dulciți cu îndulcitori artificiali nu par să influențeze senzația de foame sau alte reacții ale corpului la fel de mult ca zahărul, dar pot avea un impact mai mic asupra nivelului de insulină și glucoză în corpul persoanelor supraponderale sau obeze.
Studiul a arătat că biscuiții îndulciți cu îndulcitori artificiali precum StRebM și Neotame au avut efecte similare asupra senzațiilor de foame și a răspunsului hormonal în comparație cu cei îndulciți cu zahăr, în rândul adulților cu supraponderalitate sau obezitate.
Mai mult, biscuiții cu îndulcitori artificiali au redus nivelurile de insulină și glucoză după masă, ceea ce sugerează că pot fi o alternativă viabilă pentru persoanele care încearcă să reducă consumul de zahăr. Acest lucru arată că utilizarea îndulcitorilor artificiali în alimentația zilnică poate fi o opțiune sănătoasă pentru gestionarea greutății și a sănătății, fără a compromite satisfacția gustului sau răspunsul hormonal, potrivit The Lancet.
Îndulcitorii, controverse
Îndulcitori artificiali - FOTO: Freepik@HelgaQ
Îndulcitorii și potențiatorii de gust dulce (S&SE) sunt folosiți pentru a înlocui zaharurile care aduc energie și pentru a menține gustul dulce într-o gamă largă de produse, dar există controverse privind efectele lor asupra senzațiilor de foame și a răspunsurilor endocrine în alimentele solide cu cantități reduse sau fără adaos de zahăr.
Scopul studiului actual a fost de a evalua efectele acute (1 zi) și repetate (în fiecare zi timp de două săptămâni) ale ingestiei a două S&SE versus formulări cu sucroză a biscuiților cu umplutură de fructe asupra senzațiilor de foame și a răspunsurilor endocrine la adulții cu supraponderalitate și obezitate.
Biscuiții modificați pentru a înlocui zahărul cu StRebM sau Neotame nu au determinat diferențe semnificative în ceea ce privește senzația de foame sau răspunsurile hormonale, fie în starea acută, fie după două săptămâni de consum regulat. Cu toate acestea, acești îndulcitori au demonstrat capacitatea de a reduce nivelurile postprandiale de insulină și glucoză la adulții cu exces ponderal sau obezitate.
Ce este ștevia și neotamul
Neotamul este un îndulcitor artificial, considerat un derivat al aspartamului. Este de aproximativ 7.000-13.000 de ori mai dulce decât zaharoza, fiind unul dintre cei mai puternici îndulcitori disponibili pe piață. Neotamul nu furnizează calorii și nu afectează nivelurile de glucoză din sânge, deoarece este eliminat în principal din organism prin urină, fără a fi metabolizat în mod semnificativ. Acest lucru îl face o opțiune populară ca îndulcitor într-o varietate de alimente și băuturi cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii.
Ștevia este o plantă perenă originară din America de Sud, cunoscută și sub numele de "iarba dulce". Frunzele sale sunt bogate în substanțe numite glicozide de steviol, care conferă plantei un gust dulce intens. Aceste glicozide sunt de aproximativ 100-300 de ori mai dulci decât zaharoza, dar nu au niciun efect semnificativ asupra nivelului de glucoză din sânge, deoarece sunt metabolizate diferit în corp. Datorită acestei caracteristici, ștevia este utilizată pe scară largă ca îndulcitor natural în alimente și băuturi fără calorii.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.