Obezitate: proteina responsabilă cu acumularea de grăsime

Obezitatea este una din probleme mari de sănătate, în toată lumea. Cercetătorii au descoperit o proteină care, în exces, a fost asociată cu obezitatea.
Prevalența obezității, o boală considerată o problemă gravă de sănătate publică, crește la nivel global. În Portugalia, aproape jumătate din populație este supraponderală și aproape un milion de adulți suferă de obezitate. Cunoscută ca factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a diabetului, obezitatea este asociată cu inflamația cronică a țesuturilor grase. Sunt necesare noi strategii pentru combaterea acestei boli. Prin urmare, o înțelegere mai profundă a mecanismelor implicate în dereglarea metabolică este esențială pentru abordarea problemei obezității.
Colin Adrain, liderul unui grup de cercetători, spune că „este important să înțelegem mecanismele fundamentale care stau la baza modului în care are loc degradarea metabolică”. Adrain a adăugat că în timpul cercetărilor a arătat: "proteina iRhom2 este puternic prezentă în țesuturile și organele metabolice, ceea ce ne-a determinat să studiem mai detaliat rolul iRhom2 în obezitate".
Lucrarea, publicată acum în jurnalul Molecular Metabolism, demonstrează modul în care cercetătorii au ajuns la aceste rezultate: au folosit modele de animale, comparând grupurile la care a fost ștearsă iRhom2 cu grupurile de control și le-au hrănit cu o dietă normală, versus o dietă bogată în grăsimi.
În mod surprinzător, au descoperit că în timpul obezității, nivelurile de proteine iRhom2 cresc specific în țesutul adipos brun la animalele obeze în comparație cu cele din grupul de control. În urma acestui aspect, ei au descoperit că, urmând o dietă bogată în grăsimi, animalele care nu aveau proteine iRhom2 aveau. Un metabolism mai sănătos.
Fără efecte secundare
Marina Badenes, cercetător și autorul principal al lucrării, explică: „Ștergerea iRhom2 a dus la un consum de energie crescut în țesutul adipos, care proteja animalele de acumularea de grăsimi și inflamații, ficat gras și rezistență la insulină, atunci când animalele au fost plasate la o dieta care i-a predispus la obezitate". Mai mult, cercetătorii au descoperit că „la nivel celular ștergerea iRhom2 duce la o creștere a termogenezei (producția de căldură) în țesutul adipos brun. Termogeneza în țesutul adipos brun este un mecanism fiziologic important pentru a consuma excesul de energie corporală”.
Interesant este că nu au fost găsite efecte secundare periculoase la animalele care au suferit ștergerea iRhom2, ceea ce indică faptul că blocarea iRhom2 ar putea fi benefică în tratamentul obezității și a complicațiilor asociate. Cercetătorii intenționează să continue proiectul pentru a înțelege în continuare mecanismele și tipurile de celule implicate în controlul iRhom2 al obezității. De asemenea, vor să afle care sunt țintele specifice implicate în protecția împotriva obezității asociate cu pierderea iRhom2.
Sursa, aici.
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.