EXCLUSIV Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață

Cu toții mâncăm prăjituri cu fructe sau compot. Dar oare ne-am gândit vreodată ce se întâmplă, de fapt, când gătim fructele. Ei bine, răspunsul medicilor ne va face să reconsiderăm acest obicei. ...
Fructele sunt adesea considerate superalimente, bogate în vitamine și minerale esențiale pentru o sănătate optimă. Însă, modul în care le pregătim poate influența semnificativ valorile nutritive.
De la vitaminele hidrosolubile care se pierd la temperaturi ridicate, până la enzimele cu rol fermentativ care devin inactive, gătitul poate transforma fructele dintr-o sursă de nutrienți într-un aliment cu o valoare nutritivă redusă.
Vezi și: Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Fructele gătite, lipsă de nutrienți
Dr. Lygiei Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL că gătirea fructelor la temperaturi ridicate afectează calitatea nutrienților, în special a vitaminelor hidrosolubile.
Gătirea fructelor în apă, așa cum se întâmplă în cazul compoturilor, poate duce la pierderi considerabile de nutrienți. Vitamina C și vitaminele din complexul B sunt deosebit de sensibile la căldură și apă. Studiile arată că, în funcție de durata și temperatura gătitului, cantitățile acestor vitamine pot scădea semnificativ. Pe de altă parte, compoturile preparate rapid, cu o cantitate redusă de apă, pot păstra mai mulți nutrienți.
"Categoric își pierd din calități, pentru că fructele au vitamine hidrosolubile. La 40 de grade, aceste vitamine se dezactivează, enzimele, la fel, își pierd capacitatea de a fi fermenți și se transformă într-un aliment fără viață.
Au fibre în continuare, creează un bol alimentar foarte benefic pentru digestie, însă, nu mai au funcțiile fermentative, de probiotic. Pierdem vitaminele. Mineralele se mențin, însă doar sodiu și potasiul sunt mai mult prezente. Pierdem vitaminele, le dezactivăm", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Vezi și: Zahărul, efecte nocive. Dr. Radu Țincu: Este una din dependențele greu de eliminat
Prepararea termică a fructelor - FOTO: Freepik@yuliyafurman
Cum să procedăm
O soluție pentru a păstra o parte din nutrienți este coacerea fructelor. Dr. Alexandrescu sugerează că, prin coacerea lor ușoară se poate păstra o cantitate semnificativă din vitaminele din complexul B, esențiale pentru organism.
"Dacă le coacem, facem mere coapte și le lăsăm puțin crocante, își păstrează din vitamine, din B-uri. Practic, B-urile sunt cele necesare", a mai explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Deși gătirea poate duce la pierderi de vitamine, poate și să îmbunătățească absorbția altor nutrienți. Este esențial să echilibrăm metodele de preparare cu obiectivele nutriționale, având în vedere că o dietă variată și echilibrată rămâne cheia unei vieți sănătoase.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Cât cheltuiește România pe sănătate pe cap de locuitor în 2025. Comparație cu UE
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
"Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Cum să monitorizezi tensiunea în sarcină, pe săptămâni. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Atunci se poate complica
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică de ce tratamentul cancerului trebuie personalizat pentru fiecare pacient
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.