Substanța din casă care provoacă DIABET: nu poate fi evitată
Un nou studiu arată că o anume substanță din casă, întâlnită frecvent, produce diabet la adulți. Substanța se pare că străbate bariera placentară și se transmite la copiii mamelor expuse la...
Studiul realizat de UC Riverside a expus șoareci-femele gestante la substanțe ignifuge asemeni celor găsite în casele americanilor și au constatat că, puii ajunși la maturitate au făcut diabet.
Acești ignifugi, numiți PBDE, au fost asociați cu diabetul la omul adult. Acest studiu demonstrează că PBDE cauzează diabet la șoarecii care au fost expuși la substanța chimică numai prin mame.
„Șoarecii au primit PBDE de la mamele lor în timp ce se aflau în pântece și ca pui mici prin laptele matern”, a spus Elena Kozlova, autorul principal al studiului și doctorand în neurologie UC Riverside. „În mod remarcabil, la vârsta adultă, mult după expunerea la substanțe chimice, descendenții femele au dezvoltat diabet.”
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Scientific Reports.
PBDE sunt produse chimice obișnuite pentru uz casnic adăugate la mobilier, tapițerie și electronice, pentru a preveni incendiile. Sunt eliberați în aer, oamenii respiră în casă, în mașinile lor în avioane, deoarece legătura lor chimică cu suprafețele este slabă.
"PBDE sunt peste tot în casă. Sunt imposibil de evitat complet", a declarat neurologul UCR și autorul corespunzător al studiului, dr. Margarita Curras-Collazo.
Risc mai mare pentru descendenții mamelor expuse
Având în vedere asocierea acestor substanțe cu diabetul la adulți și la femeile însărcinate, Curras-Collazo și echipa ei au dorit să înțeleagă dacă aceste substanțe chimice ar putea avea efecte nocive asupra copiilor mamelor expuse la PBDE. Dar astfel de experimente se pot face doar pe șoareci.
Diabetul duce la niveluri crescute de glicemie sau zahăr din sânge. După masă, pancreasul eliberează insulină, un hormon care ajută celulele să utilizeze glucoza din alimente. Atunci când celulele sunt rezistente la insulină, aceasta nu funcționează așa cum ar trebui, iar nivelurile de glucoză rămân ridicate în sânge, chiar și atunci când nu a fost consumat niciun aliment.
Menținerea ridicată a nivelurilor de glucoză pot provoca leziuni la nivelul ochilor, rinichilor, inimii și nervilor. De asemenea, poate duce la afecțiuni care pun viața în pericol.
„Acest studiu este unic, deoarece am testat atât mamele, cât și descendenții lor pentru toate semnele distinctive ale diabetului prezentat la om”, a spus Curras-Collazo. „Acest tip de testare nu s-a făcut până acum, în special pe descendenții de sex feminin”.
Dereglări ale poftei de mâncare
Cercetătorii au dat PBDE mamelor șoareci la niveluri scăzute, comparabile cu expunerea medie la mediul uman atât în timpul sarcinii, cât și în perioada de alăptare.
Toți puii au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză la repaus alimentar, insensibilitate la insulină și niveluri scăzute de insulină din sânge, care sunt toate semnele distinctive ale diabetului. În plus, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că puii aveau niveluri ridicate de endocannabinoizi în ficat, care sunt molecule asociate cu pofta de mâncare, metabolism și obezitate.
Deși mamele au dezvoltat o anumită intoleranță la glucoză, nu au fost la fel de afectate ca descendenții lor.
„Descoperirile noastre indică faptul că substanțele chimice din mediu, cum ar fi PBDE, pot fi transferate de la mamă la descendenți, iar expunerea la acestea în perioada timpurie de dezvoltare dăunează sănătății”, a spus Curras-Collazo.
Echipa de cercetare consideră că sunt necesare studii longitudinale viitoare la oameni pentru a determina consecințele pe termen lung ale expunerii timpurii la PBDE.
Studiul poate fi găsit aici
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
