Verdict final: fructele nu îngrașă! Nutriționist: Nu vă temeți de ele

S-au spus atâtea lucruri negative despre fructe - ba că îngrașă, bă că nu trebuie consumate în cantități mari etc. Un nutriționist român are altă părere despre...
"Trebuie sa citești asta! S-a discutat intens în online despre mitul fructelor care îngrașă, care depun grăsimea fix pe abdomen și te lasă fără silueta. Sper ca toată lumea s-a lămurit și a înțeles ca atâta timp cât mănânci numărul tău de kcal, nu ai cum sa te îngrași. As vrea acum sa mergem mai departe și mai profund în subiect, sa înțelegem de fapt ce se întâmplă în corpul nostru.
Zaharul nu e același lucru cu sfecla de zahar, alimentul din care este creat. În natura, fructoza este combinata cu fibre, fitonutrienti și antioxidanți care anulează toate efectele nocive.
Studiile arata ca dacă bei o cana de apa cu 3 linguri de zahar ( echivalentul unei doze de suc) în prima ora glicemia ta va creste dramatic!! Organismul tău este nevoit sa secrete atât de multă insulina încât peste încă o ora, glicemia îți scade la fel de dramatic ajungând la un nivel echivalent cu cel al postului negru. Organismul tău se panichează și crede ca ești în condiții grele de viata, trebuie sa supraviețuiești, asa ca revarsă grăsime în sânge pentru a te tine în viata...dand naștere astfel la alte probleme...
Consumul de zahăr din fructe nu este nociv
Ce crezi ca se întâmplă dacă mănânci o cana de fructe PE LÂNGĂ acea cana cu zahar? Te aștepți ca glicemia sa o ia total razna din moment ce și fructele ai zaharurile lor nu? Ei bine, nu. Studiile au arătat ca cei care au mâncat și fructe nu s-au confruntat cu creșterea rapida a glicemiei în prima ora și nici cu hipoglicemia din a 2-a ora. Glicemia lor a crescut și a scăzut lent și treptat fără ca organismul sa reverse grăsime în sânge.
Consumul de zahar din fructe nu numai ca nu este nociv, dar este chiar benefic. Spre exemplu, fructele de pădure au capacitatea de a regla glicemia mare după ce ai consumat alimente hiperglicemice, cum ar fi pâinea alba. Acest lucru se datorează fibrelor care acționează precum agent de gelificare în stomac și în intestinul subțire astfel încat încetinește eliberarea zaharurilor. În concluzie, zaharurile prezente în fructe, in varianta creata de natura, aduce numeroase beneficii organismului. Nu va temeți de fructe!!", a precizat nutriționistul Camelia Radu pe rețelele de socializare.
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.