4 motive să ții dietă cu ardei iute. Dovezile științifice care arată cum funcționează și de ce

Dacă vă plac condimentele, atunci ar trebui să le adăugați în mâncare, deoarece unele dintre ele sunt bune la dietă. Iată cum faci dieta cu ardei iute roșu și de ce merită să-l adaugi în menul...
Când vine vorba de slăbire, încercăm tot de diete: paleo, keto, mediteraneană, DASH etc. Dar nu trebuie să fie totul complicat, ci pur și simplu să folosim anumite condimente care fac mâncarea mai ușor de digerat. Iată de ce să adăugăm în dieta zilnică ardei roșu iute:
1. Dă senzația de plin pentru mai mult timp
Un studiu din 2014 (link direct studiu) arată că persoanele care mănâncă ardei iute roșu nu au pofte ore bune după masă. Asta deoarece capsaicina le suprimă foamea.
2. Bun pentru metabolism
Ardeiul iute roșu contribuie la creșterea metabolismului (link direct studiu) și la creșterea ratei metabolice (link direct studiu), adică crește capacitatea organismului de a transforma alimentele în energie. Atunci când metabolismul este mai rapid, este mai probabil să convertiți nutrienții esențiali în energie și să ardeți grăsimile, decât ca acestea să se depună.
3. Mai multe calorii arse
Pe lângă creșterea metabolismului, se crede că ardeiul Cayenne vă ajută să ardeți calorii, deoarece este picant. Când mănânci un ardei iute, crește temperatura corpului tău. Când temperatura corpului crește, organismul intră în modul de răcire. Acest lucru determină corpul să ardă calorii. Un studiu din 2011 (link direct studiu) a constatat că persoanele cărora nu le place mâncarea picantă au avut rezultate mai bune de slăbire atunci când au început să ia capsule de cayenne.
Conform unei analize sistematice publicată în 2013 (link direct analiză), persoanele care au adăugat ardei iute în dieta lor și-au crescut metabolismul, după 30 de minute de mâncare. Conform experților, asta se întâmplă deoarece capsaicina, o substanță termogenă prezentă în ardei, ajută la transformarea grăsimilor în căldură și, astfel, arde grăsimea, ceea ce duce la pierderea în greutate.
Cu toate acestea, în timp puteți dezvolta o toleranță la efectele ardeiului roșu. Ca urmare, pierderea în greutate poate scădea cu cât luați suplimente sau consumați mai mult și mai des ardei iute.
4. Sunt sănătoși
Ardeii roșii iuți ar trebui adăugați în dietă pentru că vă ajută să vă mențineți sănătos corpul.
Un studiu din 2015 (link direct studiu), a arătat că ardeiul cayenne a ajutat la inhibarea creșterii ulcerelor la șobolani. Un alt studiu (link direct studiu) a constatat că capsaicina are proprietăți antiinflamatorii și gastroprotectoare. Cercetătorii au oferit suplimente pentru 198 de participanți sănătoși și 178 de participanți cu afecțiuni gastro-intestinale. Ambele grupuri au avut beneficii gastrointestinale din suplimentele.
Cu toate acestea, dacă luați un medicament pentru hipertensiune arterială, sunteți gravidă, alăptați sau luați orice medicament, atunci ar trebui să evitați să consumați ardeii iuți.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.