Obezitatea, efectul modificării unui hormon intestinal, care blochează senzația de sațietate

Obezitatea ar putea fi efectul modificării unui hormon intestinal care ajunge în creier, unde blocează declanșarea senzației de sațietate. Tratamentul ar putea fi blocarea acestui hormon să ajungă în c...
Supraalimentarea duce la creșterea în greutate, asta este cunoscut și firesc, însă oamenii de știință au vrut să afle cum, anume, se întâmplă acest lucru. Un nou studiu publicat în Journal of Clinical Investigation de către o echipă multi-instituțională condusă de cercetătorii de la Baylor College of Medicine dezvăluie o conexiune între intestin și creier, necunoscută anterior, care ajută la explicarea modului în care porțiile suplimentare de alimente duc la creșterea în greutate.
Studiul de laborator arată că șoarecii care consumă o dietă bogată în grăsimi prezintă niveluri crescute de polipeptidă inhibitoare gastrică (PIG), un hormon produs în intestin, care are rolul de a gestiona echilibrul energetic al organismului. Studiul arată că excesul acestui hormon este transportat prin sânge până la creier, unde inhibă acțiunea leptinei, hormonului care declanșează senzația de sațietate; în consecință, animalele continuă să mănânce și să crească în greutate. Blocarea interacțiunii hormonului din intestin cu creierul restabilește capacitatea leptinei de a inhiba pofta de mâncare și duce la pierderea în greutate la șoareci.
„Am descoperit o nouă piesă din puzzle-ul complex al modului în care organismul gestionează echilibrul energetic și afectează greutatea”, a declarat autorul corespondent Dr. Makoto Fukuda, profesor asistent de pediatrie la Baylor și USDA / ARS, Centrul de cercetare din Baylor și Texas, Spitalul de copii.
Hormonul intestinal în exces, efecte în reducerea senzației de sațietate
Cercetătorii știu că leptina, un hormon produs de celulele grase, este importantă în controlul greutății corporale atât la om, cât și la șoareci. Leptina funcționează prin declanșarea în creier a senzației de sațietate, atunci când am mâncat suficient și încetăm să mâncăm. Cu toate acestea, în obezitatea care rezultă din consumul unei diete bogate în grăsimi sau supraalimentare, organismul nu mai răspunde la semnalele leptinei - nu se declanșează senzația de sațietate, iar alimentația continuă, ceea ce duce la creșterea în greutate.
„Nu știam că dieta bogată în grăsimi sau o supraalimentarea duce la rezistența la leptină”, a spus Fukuda. „Colegii mei și cu mine am început să căutăm ce provoacă rezistența la leptină în creier, atunci când mâncăm alimente grase. Folosind secvențe de creier cultivate în farfurii Petri am analizat factorii din circulația sângelui pentru capacitatea lor de a opri acțiunile leptinei. După câțiva ani de eforturi, am descoperit un legătura dintre hormonul intestinal (polipeptidă inhibitoare gastrică) și leptină. "
Polipeptida inhibitoare gastrică este unul dintre hormonii incretinici produși în intestin ca răspuns la mâncare și cunoscută pentru capacitatea de a influența managementul energetic al organismului. Pentru a determina dacă a fost implicat în rezistența la leptină, Fukuda și colegii săi au confirmat mai întâi că receptorul hormonului, molecula de pe celule care se leagă de polipeptida inhibitoare și mediază efectele sale, este exprimat în creier.
Apoi, cercetătorii au evaluat efectul de blocare a receptorului popipeptidei inhibitoare prin infuzarea directă în creier a unui anticorp monoclonal dezvoltat de dr. Peter Ravn, care previne în mod eficient interacțiunea dintre polipeptida inhibitoare gastrică și leptină. Acest lucru a redus semnificativ greutatea corporală a șoarecilor obezi, alimentați cu alimente bogate în grăsimi.
„Animalele au mâncat mai puțin și, de asemenea, și-au redus masa de grăsime și nivelul glicemiei”, a spus Fukuda. „În schimb, șoarecii slabi hrăniți cu almente obișnuite, care au fost tratați cu anticorpul monoclonal nu și-au redus aportul alimentar și nici nu au pierdut dn greutatea corporală sau masa de grăsime, ceea ce indică faptul că efectele sunt specifice obezității induse de dietă."
Efectele, reduse la șoarecii cu modificări genetice
Experimentele ulterioare au arătat că dacă animalele au fost concepute genetic pentru a avea deficiență de leptină, atunci tratamentul cu anticorpul monoclonal specific nu a redus apetitul și greutatea la șoarecii obezi, ceea ce indică faptul că polipeptida inhibitoare gastrică în creier acționează prin semnalizarea leptinei. În plus, cercetătorii au identificat mecanisme intracelulare implicate în modularea activității leptinei.
„În rezumat, atunci când mănâncă o dietă echilibrată, nivelurile polipeptidei inhibitoare gastrice nu cresc și leptina funcționează așa cum era de așteptat, declanșând în creier senzația de a fi plin atunci când animalul a mâncat suficient și șoarecii nu mai mănâncă”, a spus Fukuda. „Dar, atunci când animalele mănâncă o dietă bogată în grăsimi și devin obezi, nivelurile polipeptidei inhibitoare gastrice din sânge cresc, ajunge în hipotalamus, unde inhibă acțiunea leptinei. În consecință, animalele nu se simt pline, se supraalimentează și câștigă în greutate. Blocarea interacțiunii polipeptidei inhibitoare cu hipotalamusul șoarecilor obezi restabilește capacitatea leptinei de a inhiba pofta de mâncare și reduce greutatea corporală.”
Sursa, AICI.
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
Grelina: hormonul care dictează pofta de mâncare. Echilibrul esențial dintre grelină și leptină
Descoperă rolul esențial al acestui hormon în reglarea apetitului și a greutății corporale.
Ghrelina: hormonul foamei și rolul său în comportamentul alimentar. Reglarea apetitului prin alimente bogate în fibre și proteine
Primul semn că ai probleme cu tiroida
Primele simptome care indică o problemă cu glanda tiroidă: hipertiroidism sau hipotiroidism.
Nouă semne de avertizare ale unui cancer greu de identificat. Diagnosticarea poate dura chiar și peste 4 ani. Imită afecțiuni mai puțin grave
Otrava care ne afectează sistemul endocrin. Duce la boli grave, inclusiv cancer
Ce tip de burtă ai? Uite cum poți slăbi rapid. Așa scapi de grăsimea de pe burtă definitiv
Ce nu știi despre colesterol te poate ucide! Sondajul care te va pune pe gânduri. Află totul despre "Colesterol Alert"
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Ce nu ai voie să mănânci dacă ai tiroidita Hashimoto. Alimentul pe care toți îl consumă, dar nu le face bine deloc
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Află care sunt cauzele bolii Hashimoto și ce alimente să eviți în schimbul alternativelor sănătoase.
Sforăitul și hipotiroidismul: cum influențează nivelurile de hormoni tiroidieni somnul. Ce arată cercetările
Boala care poate conduce la șoc și deces dacă nu este tratată. Medicii o descoperă adesea accidental. Ce presupune tratamentul
Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer
Hipertiroida - tot ce trebuie să știi. Ce este și cum se manifestă. Ce rol are glanda tiroidă și cum se tratează.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Ce se întâmplă cu toată mâncarea pe care o înghițim. Eliminăm tot ceea ce mâncăm? Detaliul pe care trebuie să îl știi despre digestia ta
Boala care duce la creșterea colesterolului. Ruxandra Dobrescu: Provoacă boala cardiacă ischemică, risc de infarct și de accident vascular
O boală extrem de frecventă poate duce la creșterea colesterolului. Aceasta nici măcar nu are simptome evidente.