Boala celiacă, depistată printr-un viitor test de sânge
Cercetătorii au descoperit biomarkeri care ar putea sta la baza primului test de sânge din lume pentru boala celiacă.
Boala celiacă, test. Cercetătorii de la ImmusanT, o firmă de biotehnologie din State, au descoperit că expunerea la gluten la persoanele cu boală celiacă determină o creștere a anumitor molecule inflamatorii din fluxul sanguin care se corelează cu simptomele comune. Acum, boala celiacă se diagnostichează în câteva săptămâni sau luni. Iar asta presupune ca persoanele care așteaptă diagnosticul trebuie să consume gluten și să experimenteze efectele secundare foarte neplăcute în tot acest timp. În schimb, un simplu test de sânge ar putea reduce acest timp în ore.
Boala celiacă, test: molecule inflamatorii
"Pentru prima dată, am descris reacția inflamatorie pe care o experimentează pacienții cu boală celiacă în orele imediat după ce sunt expuși la gluten", susține unul dintre autorii cercetării, medicul Robert Anderson, directorul științific al firmei amintite, potrivit medicalnewstoday.
Specialistul speră ca descoperirile să ducă la metode care să ajute la depistarea persoanelor fără boală celiacă, dar care au simptome similare și să le ghideze către tratamente potrivite. Boala celiacă este o afecțiune pe tot parcursul vieții care afectează aproximativ 1% din persoanele din țările occidentale, susțin datele Organizației Mondiale de Gastroenterologie.
Echipa de cercetători au observat că injectarea de peptide (n. r. lanțuri scurte de aminoacizi) de gluten la persoanele cu boală celiacă a dus la simptome ca greață, vărsături și niveluri mai mari ale anumitor molecule ale sistemului imunitar. "Simptomele neplăcute asociate bolii sunt legate de o creștere a moleculelor inflamatorii în fluxul sanguin, cum ar fi interleukina-2 (IL-2), produsă de celulele T ale sistemului imunitar. Acest răspuns este similar cu ceea ce se întâmplă atunci când o infecție este prezentă; cu toate acestea, pentru persoanele cu boala celiacă, glutenul este declanșatorul", explică Anderson.
Boala celiacă, test: opinii
Oamenii de știință de la ImmusanT au identificat moleculele inflamatorii în timp ce au efectuat un proces de tratament potențial pentru celiaci. Ca urmare a injecției, oamenii de știință au văzut cum injecția de peptide de gluten a dus la simptome care s-au corelat cu nivelurile ridicate ale markerilor de sânge. În testele suplimentare, când persoanele cu boală celiacă au consumat gluten, s-au înregistrat aceeași creștere în IL-2.
"Aceasta ar fi o îmbunătățire dramatică a abordării actuale, care impune oamenilor să consume activ gluten timp de cel puțin câteva săptămâni înainte de a urma o procedură invazivă pentru eșantionarea intestinului subțire", consideră medicul Jason A. Tye-Din, profesor asociat și șef de cercetare la Institutul Walter și Eliza Hall din Australia.
Boala celiacă, test: despre afecțiune
Oamenii care suferă de boala celiacă au o reacție imună adversă la gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară, orz și alimentele care le conțin – paste, pâine. Prezența glutenului în intestin face ca sistemul imunitar să atace intestinul subțire, iar asta determină ca sistemului digestiv să aibă capacitate redusă de a absorbi nutrienți.
Simptomele bolii celiace: balonare, diaree, vărsături, prezența unei cantități prea mari de grăsimi în scaun, anemie din cauza deficitului de fier, pierderea în greutate.
Studiul apare în revista Science Advances. Poate fi consultat AICI.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
5 alimente care te balonează cel mai tare
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
