Boala celiacă, depistată printr-un viitor test de sânge

Cercetătorii au descoperit biomarkeri care ar putea sta la baza primului test de sânge din lume pentru boala celiacă.
Boala celiacă, test. Cercetătorii de la ImmusanT, o firmă de biotehnologie din State, au descoperit că expunerea la gluten la persoanele cu boală celiacă determină o creștere a anumitor molecule inflamatorii din fluxul sanguin care se corelează cu simptomele comune. Acum, boala celiacă se diagnostichează în câteva săptămâni sau luni. Iar asta presupune ca persoanele care așteaptă diagnosticul trebuie să consume gluten și să experimenteze efectele secundare foarte neplăcute în tot acest timp. În schimb, un simplu test de sânge ar putea reduce acest timp în ore.
Boala celiacă, test: molecule inflamatorii
"Pentru prima dată, am descris reacția inflamatorie pe care o experimentează pacienții cu boală celiacă în orele imediat după ce sunt expuși la gluten", susține unul dintre autorii cercetării, medicul Robert Anderson, directorul științific al firmei amintite, potrivit medicalnewstoday.
Specialistul speră ca descoperirile să ducă la metode care să ajute la depistarea persoanelor fără boală celiacă, dar care au simptome similare și să le ghideze către tratamente potrivite. Boala celiacă este o afecțiune pe tot parcursul vieții care afectează aproximativ 1% din persoanele din țările occidentale, susțin datele Organizației Mondiale de Gastroenterologie.
Echipa de cercetători au observat că injectarea de peptide (n. r. lanțuri scurte de aminoacizi) de gluten la persoanele cu boală celiacă a dus la simptome ca greață, vărsături și niveluri mai mari ale anumitor molecule ale sistemului imunitar. "Simptomele neplăcute asociate bolii sunt legate de o creștere a moleculelor inflamatorii în fluxul sanguin, cum ar fi interleukina-2 (IL-2), produsă de celulele T ale sistemului imunitar. Acest răspuns este similar cu ceea ce se întâmplă atunci când o infecție este prezentă; cu toate acestea, pentru persoanele cu boala celiacă, glutenul este declanșatorul", explică Anderson.
Boala celiacă, test: opinii
Oamenii de știință de la ImmusanT au identificat moleculele inflamatorii în timp ce au efectuat un proces de tratament potențial pentru celiaci. Ca urmare a injecției, oamenii de știință au văzut cum injecția de peptide de gluten a dus la simptome care s-au corelat cu nivelurile ridicate ale markerilor de sânge. În testele suplimentare, când persoanele cu boală celiacă au consumat gluten, s-au înregistrat aceeași creștere în IL-2.
"Aceasta ar fi o îmbunătățire dramatică a abordării actuale, care impune oamenilor să consume activ gluten timp de cel puțin câteva săptămâni înainte de a urma o procedură invazivă pentru eșantionarea intestinului subțire", consideră medicul Jason A. Tye-Din, profesor asociat și șef de cercetare la Institutul Walter și Eliza Hall din Australia.
Boala celiacă, test: despre afecțiune
Oamenii care suferă de boala celiacă au o reacție imună adversă la gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară, orz și alimentele care le conțin – paste, pâine. Prezența glutenului în intestin face ca sistemul imunitar să atace intestinul subțire, iar asta determină ca sistemului digestiv să aibă capacitate redusă de a absorbi nutrienți.
Simptomele bolii celiace: balonare, diaree, vărsături, prezența unei cantități prea mari de grăsimi în scaun, anemie din cauza deficitului de fier, pierderea în greutate.
Studiul apare în revista Science Advances. Poate fi consultat AICI.
-
-
Renunțarea la fumat, impact asupra creierului14.10.2025, 15:47
-
Scădere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19 în România14.10.2025, 14:20
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci două banane pe zi14.10.2025, 13:49
-
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.