6 alimente bogate în enzime: Îmbunătățesc sănătatea digestivă și încetinesc îmbătrânirea celulară
Enzimele sunt o parte vitală a fiecărui proces fiziologic din organism. De fapt, enzimele trăiesc în fiecare celulă din corp. Aceste enzime contribuie la sănătatea sistemului digestiv și influențează, de...
De ce are nevoie corpul de enzime?
Pentru: producere de energie, absorbția oxigenului, combaterea infecțiilor și vindecarea rănilor, reducerea inflamației, transportarea deșeurilor toxice, descompunerea grăsimilor din sânge, dizolvarea cheagurilor de sânge, reglarea corectă a hormonilor, încetinirea procesului de îmbătrânire etc.
Ce alimente sunt bogate în enzime
Începe să consumi aceste alimente bogate în enzime pentru a-ți îmbunătăți digestia:
1. Varză
Varza este unul dintre cele mai bune alimente pe care le putem cultiva și mânca datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate și mediu. Experții estimează că există de multe ori mai multe enzime în muguri decât în majoritatea fructelor și legumelor crude.
2. Ananas
Poate că nu știi, dar ananasul conține un compus cunoscut sub numele de bromelaină, un compus enzimatic care descompune proteinele. Da! O enzimă proteică dintr-un fruct. Și s-a dovedit că acest compus are efecte anti-cancer și antiinflamatoare. Ananasul conține, de asemenea, mai multe enzime importante, inclusiv enzime de digestie a proteinelor, cunoscute sub numele de cisteină proteaze. Aceste enzime au capacitatea de a ajuta la inflamația excesivă, coagularea sângelui și chiar anumite tipuri de creștere a tumorii.
3. Avocado
Avocado conține cea mai mare cantitate de grăsime din regatul fructelor, așa că nu e de mirare de ce conține lipază, o enzimă necesară pentru descompunerea grăsimilor din dietă. Lipaza poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea indigestiei. Nutrienții și enzimele din avocado pot ajuta la reducerea inflamației și în organism.
4. Banane
Bananele nu sunt doar bogate în potasiu. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de două enzime diferite cunoscute sub numele de amilază și maltază. Amilaza, care se găsește și în salivă, este prima enzimă care începe să descompună carbohidrații. Asta face ca alimentele cu amidon să aibă un gust dulce pe măsură ce mestecăm. Maltoza este o dizaharidă formată din două unități de glucoză legate printr-o legătură α(1→4), în urma unei reacții de condensare. Maltoza este obținută la hidroliza enzimatică a amidonului în prezența amilazelor. Denumirea sa provine de la malț, deoarece ea este întâlnită în semințele care germinează, acestea descompunând amidonul pentru a obține surse de hrană.
5. Papaya
Papaya este bogată în enzime proteolitice, inclusiv papaină. Papaina joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului digestiv. De fapt, este considerată una dintre cele mai eficiente enzime pentru descompunerea cărnii și a altor proteine din organism și are și beneficii antiinflamatoare puternice.
6. Alimente fermentate
Legumele fermentate sunt o sursă dietetică excelentă de mulți nutrienți, inclusiv enzime. Aceste enzime sunt însoțite de probiotice benefice, fiind o combinație excepțională pentru un proces digestiv eficient.
-
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează08.12.2025, 14:01
-
Obiceiurile de condus pot trăda primele semne ale declinului cognitiv08.12.2025, 12:37
-
-
-
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
EXCLUSIV Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Nu vei crede ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr doar 9 zile
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
