Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Cercetătorii au descoperit biomarkeri care ar putea sta la baza primului test de sânge din lume pentru boala celiacă.
Boala celiacă, test. Cercetătorii de la ImmusanT, o firmă de biotehnologie din State, au descoperit că expunerea la gluten la persoanele cu boală celiacă determină o creștere a anumitor molecule inflamatorii din fluxul sanguin care se corelează cu simptomele comune. Acum, boala celiacă se diagnostichează în câteva săptămâni sau luni. Iar asta presupune ca persoanele care așteaptă diagnosticul trebuie să consume gluten și să experimenteze efectele secundare foarte neplăcute în tot acest timp. În schimb, un simplu test de sânge ar putea reduce acest timp în ore.
"Pentru prima dată, am descris reacția inflamatorie pe care o experimentează pacienții cu boală celiacă în orele imediat după ce sunt expuși la gluten", susține unul dintre autorii cercetării, medicul Robert Anderson, directorul științific al firmei amintite, potrivit medicalnewstoday.
Specialistul speră ca descoperirile să ducă la metode care să ajute la depistarea persoanelor fără boală celiacă, dar care au simptome similare și să le ghideze către tratamente potrivite. Boala celiacă este o afecțiune pe tot parcursul vieții care afectează aproximativ 1% din persoanele din țările occidentale, susțin datele Organizației Mondiale de Gastroenterologie.
Echipa de cercetători au observat că injectarea de peptide (n. r. lanțuri scurte de aminoacizi) de gluten la persoanele cu boală celiacă a dus la simptome ca greață, vărsături și niveluri mai mari ale anumitor molecule ale sistemului imunitar. "Simptomele neplăcute asociate bolii sunt legate de o creștere a moleculelor inflamatorii în fluxul sanguin, cum ar fi interleukina-2 (IL-2), produsă de celulele T ale sistemului imunitar. Acest răspuns este similar cu ceea ce se întâmplă atunci când o infecție este prezentă; cu toate acestea, pentru persoanele cu boala celiacă, glutenul este declanșatorul", explică Anderson.
Oamenii de știință de la ImmusanT au identificat moleculele inflamatorii în timp ce au efectuat un proces de tratament potențial pentru celiaci. Ca urmare a injecției, oamenii de știință au văzut cum injecția de peptide de gluten a dus la simptome care s-au corelat cu nivelurile ridicate ale markerilor de sânge. În testele suplimentare, când persoanele cu boală celiacă au consumat gluten, s-au înregistrat aceeași creștere în IL-2.
"Aceasta ar fi o îmbunătățire dramatică a abordării actuale, care impune oamenilor să consume activ gluten timp de cel puțin câteva săptămâni înainte de a urma o procedură invazivă pentru eșantionarea intestinului subțire", consideră medicul Jason A. Tye-Din, profesor asociat și șef de cercetare la Institutul Walter și Eliza Hall din Australia.
Oamenii care suferă de boala celiacă au o reacție imună adversă la gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară, orz și alimentele care le conțin – paste, pâine. Prezența glutenului în intestin face ca sistemul imunitar să atace intestinul subțire, iar asta determină ca sistemului digestiv să aibă capacitate redusă de a absorbi nutrienți.
Simptomele bolii celiace: balonare, diaree, vărsături, prezența unei cantități prea mari de grăsimi în scaun, anemie din cauza deficitului de fier, pierderea în greutate.
Studiul apare în revista Science Advances. Poate fi consultat AICI.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.