Boala Crohn: rolul surprinzător al câinilor și al familiei numeroase în prevenție. Factorii de mediu în prevenirea bolii Crohn

Un nou studiu sugerează că anumite experiențe din copilărie, cum ar fi deținerea unui câine sau creșterea într-o familie numeroasă, ar putea avea un efect protector împotriva dezvoltării bolii Crohn mai...
Un studiu sugerează că a avea un câine de companie sau o familie numeroasă la începutul vieții poate proteja împotriva bolii Crohn, o boală inflamatorie intestinală. Cercetarea a constatat că persoanele care au avut un câine în copilărie erau mai puțin susceptibile de a avea o permeabilitate intestinală crescută, un indicator timpuriu al bolii Crohn.
Studiul a constatat, de asemenea, că deținerea unui câine și o familie mai numeroasă au fost asociate cu modificări ale compoziției microbiomului intestinal sau ale permeabilității intestinale, care ar putea influența riscul de boală Crohn.
Constatările sugerează că factorii de mediu sunt asociați cu riscul de apariție a bolii Crohn, oferind noi ținte pentru studiile menite să reducă riscul de apariție a bolii.
Boala Crohn
Boala Crohn este o afecțiune cronică care afectează aproximativ 10 milioane de oameni la nivel mondial, caracterizată prin inflamarea tractului digestiv. Genetica și factorii de mediu contribuie la această afecțiune, membrii familiei persoanelor care suferă de boala Crohn având un risc crescut.
Expunerea timpurie la regimul alimentar, la animalele de companie și la condițiile sanitare poate afecta, de asemenea, riscul. Cercetătorii au examinat asocierea dintre factorii de risc de mediu și incidența bolii Crohn.
Printre indicatorii timpurii ai bolii Crohn se numără inflamația de grad scăzut, permeabilitatea intestinală crescută și modificările în compoziția microbiomului intestinal. Studiul a evaluat, de asemenea, asocierea dintre factorii de mediu și acești biomarkeri pentru a înțelege mai bine modul în care acești factori ar putea influența riscul de boală Crohn.
Foto: Freepik
Factorii de risc de mediu
Un studiu la care au participat 4.289 de rude de gradul I ale pacienților cu boala Crohn înscriși în proiectul Crohn's and Colitis Canada Genetic, Environmental, Microbial (CCC-GEM) a avut ca scop identificarea potențialilor factori declanșatori ai bolii Crohn.
Cercetătorii au evaluat expunerea acestora la opt factori de risc de mediu, inclusiv mărimea familiei, locuirea la o fermă, consumul de lapte nepasteurizat, existența mai multor băi și locuirea cu un animal de companie.
După o perioadă de urmărire de cinci ani și jumătate, 86 de participanți au dezvoltat boala Crohn. Studiul a urmărit să identifice potențiali factori declanșatori ai bolii Crohn.
Diferențe în microbiomul intestinal
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au locuit cu un câine între vârsta de 2 și 4 ani prezentau un risc mai scăzut de boală Crohn. Acest lucru s-ar putea datora faptului că proprietarii de câini ies mai des afară cu animalele lor de companie sau locuiesc în zone cu mai mult spațiu verde, care s-a dovedit a proteja împotriva bolii Crohn.
Viața cu un câine la orice vârstă a fost, de asemenea, asociată cu permeabilitatea intestinală tipică, iar proprietarii de câini au prezentat diferențe în compoziția microbiomului intestinal comparativ cu cei care nu dețineau un câine.
Trăind cu o familie mai numeroasă în primul an de viață a fost, de asemenea, mai puțin probabil să se dezvolte boala Crohn. Viața într-o familie mai numeroasă a fost asociată cu modificări în compoziția microbiomului intestinal mai târziu în viață. Mecanismele potențiale pentru aceste rezultate pot fi legate de ipoteza igienei, care sugerează că lipsa expunerii la microbi în primii ani de viață poate duce la dereglarea sistemului imunitar mai târziu.
Se poate extinde la colita ulcerativă?
Un studiu a descoperit o corelație între a avea un câine sau o familie mai numeroasă și riscul de a dezvolta boala Crohn, dar nu oferă o explicație mecanică. Dr. Jean-Frederic Colombel, profesor de medicină la Mount Sinai Medical Center, a susținut că utilizarea unui chestionar pentru a evalua factorii de risc ar putea duce la o părtinire cognitivă.
Dr. Ashwin Ananthakrishnan, profesor asociat la Massachusetts General Hospital, a declarat că nu se știe dacă aceste rezultate se extind la colita ulcerativă, un alt tip major de boală inflamatorie intestinală. Sunt necesare mai multe lucrări pentru a examina alte mecanisme biologice și specificitatea asocierii lor cu boala Crohn sau colita ulcerativă.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.