Febra musculară: de ce apare și cum poți reduce durerea. De ce febra nu este tot timpul un semn al unui antrenament bun

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Febra musculara Foto: Freepik @itsnaeem
Febra musculara Foto: Freepik @itsnaeem

Febra musculară este o afecțiune comună ce apare după activități fizice intense, cauzată de microleziuni musculare și caracterizată prin durere și rigiditate musculară.

Durerea musculară cu debut întârziat (DOMS), adesea cunosctuă drept febra musculară, este durerea și rigiditatea musculară care apare după o activitate fizică intensă sau neobișnuită. Este probabil cauzată de microdeformații și inflamații temporare în țesutul muscular.

Aceasta atinge apogeul la 1-2 zile după o activitate intensă și, de obicei, dispare în decurs de 4 zile. Oricine se poate confrunta cu DOMS, indiferent de nivelul de pregătire fizică. Orice activitate fizică care solicită mușchii poate provoca DOMS, inclusiv ridicarea de greutăți sau antrenamentele de intensitate ridicată.

Simptome

Simptomele DOMS, care de obicei ating vârful la 24-48 de ore după o activitate intensă și dispar în 4 zile, implică dureri musculare și sensibilitate care pot îngreuna activitățile zilnice. Aceste simptome includ rigiditate musculară, durere la mișcarea mușchiului, sensibilitate și umflături.

În plus, mușchii afectați pot prezenta o forță și o amplitudine de mișcare reduse. Simptomele la care trebuie să fiți atenți includ durere la întinderea mușchilor, mușchi sensibili, reducerea amplitudinii de mișcare, umflături, oboseală musculară și pierdere musculară pe termen scurt.

Cauze

DOMS este o afecțiune caracterizată prin dureri musculare și umflături datorate rupturilor microscopice ale fibrelor musculare cauzate de un exercițiu neobișnuit. Această inflamație eliberează prostaglandină E2 și hormoni leucotrieni, cauzând durere și umflături.

DOMS este mai probabil după contracțiile excentrice, în care mușchii se întind și se contractă simultan. Factorii care afectează DOMS includ rigiditatea musculară, viteza de contracție, oboseala și unghiul de contracție.

Exercițiile de intensitate ridicată pot provoca DOMS, dar exercițiile excentrice sunt adesea declanșate. Exercițiile excentrice fac ca mușchii să se tensioneze în timp ce se alungesc, cum ar fi într-o mișcare controlată în jos sau alergând la vale.

Ideea greșită comună conform căreia DOMS este legată de acumularea de acid lactic a fost demascată. DOMS este cauzată de rupturi microscopice și leziuni musculare, nu de acumularea de acid lactic. DOMS poate afecta pe oricine, de la sportivii de elită la începători sau la cei care nu au mai făcut exerciții de mult timp.

Poate apărea oricând o persoană își crește intensitatea antrenamentului, efectuează exerciții excentrice sau încearcă un nou tip de exercițiu.

Citește și: Cauza care provoacă diabet. Ce rol joacă factorii genetici. Dr. Doru Negru: Poți să faci un pui de diabet

Foto: Freepik @ahmadzada

Este febra musculară un indicator al unui antrenament bun?

Credeți că un corp inflamat după fiecare antrenament este un semn al unui antrenament bun? Nu, nu este adevărat. Pe măsură ce începeți o nouă rutină de exerciții fizice sau vă depășiți limitele, corpul dumneavoastră se adaptează și este posibil să vă simțiți mai puțin dureros cu fiecare antrenament. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu munciți suficient de mult sau că pierdeți din câștigurile de fitness.

Pentru a atenua durerile și rigiditatea musculară, este important să continuați să vă mișcați și să evitați odihna. Dacă febra este severă, este posibil să aveți nevoie de o zi sau mai multe zile de odihnă completă pentru a permite mușchilor să se refacă. Evitați sesiunile cardio de intensitate ridicată sau sesiunile de ridicare de greutăți atunci când sunteți dureros, deoarece acestea pot agrava și întârzia recuperarea.

Încercați mișcări ușoare pe tot parcursul zilei, cum ar fi stretching, yoga sau mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau înotul la intensitate mică până la moderată. Aceste activități vor ajuta la diminuarea durerilor și la accelerarea recuperării.

Vezi și: Cum îți dai seama dacă suferi de insomnie cronică. O problemă care afectează milioane de oameni

Cum tratezi febra musculară

Sindromul de durere musculară dorsală (DMS) poate fi ameliorat prin diverse tehnici, inclusiv masaj, autodegajare miofascială, imersiune în apă rece, terapie termică, suplimente și analgezice topice.

Masajul poate ameliora durerea musculară și poate îmbunătăți performanța musculară, în timp ce eliberarea auto-miofascială poate reduce durerea și încordarea musculară după exerciții intense.

Dușurile sau băile cu apă rece poate îmbunătăți recuperarea musculară puțin mai bine decât neutilizarea unei tehnici de recuperare. Terapia folisind căldură poate reduce DOMS prin creșterea flexibilității țesuturilor și a fluxului sanguin, după cum a arătat un studiu mic.

Suplimentele precum D-riboza și curcumina pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea DOMS. S-a constatat că suplimentele de D-riboză reduc durerea și timpul de recuperare mai rapid la studenții universitari, în timp ce suplimentele de curcumină pot ajuta la reducerea răspunsului inflamator care provoacă durere și rigiditate.

Analgezicele topice, cum ar fi gelurile, cremele și plasturii, pot ajuta la ameliorarea simptomelor febrei musculare. Unele studii autoevaluate sugerează că analgezicele topice, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, pot ajuta la reducerea durerii cu cel puțin 50% la unele persoane.

În rezumat, diverse tehnici, cum ar fi masajul, autodegajarea miofascială, imersia în apă rece, terapia termică, suplimentele și analgezicele topice, pot contribui la ameliorarea simptomelor DOMS și la îmbunătățirea recuperării musculare.

Cum previi febra musculară

Febra musculară este un răspuns fizic obișnuit la un exercițiu intens sau nefamiliar, care duce adesea la renunțarea la antrenamente pentru a evita un disconfort suplimentar. Pentru a preveni acest disconfort, unele practici includ încălzirea înainte de exercițiu, răcirea după exercițiu, mersul încet și învățarea mai multor tipuri de întinderi dinamice.

Încălzirea pregătește corpul mental și fizic pentru activitate, în timp ce răcirea poate accelera recuperarea cardiovasculară și respiratorie. Creșterea treptată a intensității sau a duratei unui antrenament poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și a durerilor post-exercițiu.

Febra musculară dispare de obicei de la sine după câteva zile. Dacă durerea este severă și simptomele nu se ameliorează după câteva zile, medicul poate trimite persoana la un specialist, cum ar fi un fizioterapeut.

Durerea acută, care ar putea însemna o leziune reală, ar trebui, de asemenea, să fie solicitată asistență medicală. Cu toate acestea, nu există studii concludente care să arate că încălzirea reduce febra.

Nu lăsați febra musculară să vă împiedice rutina de fitness; creșteți treptat intensitatea antrenamentului, folosiți măsuri de autoîngrijire dacă apare și aveți răbdare. Cu timpul, aceasta ar trebui să scadă pe măsură ce corpul dumneavoastră se adaptează la antrenamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel