EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații

Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Există grupuri de populație care prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal, iar identificarea acestor riscuri este esențială pentru prevenirea timpurie a bolii. Potrivit dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR, există indicații precise pentru persoanele care au un risc mai mare, precum cele care poartă anumite mutații genetice sau au un istoric familial semnificativ.
"Există niște indicații specifice pentru anumite grupe populaționale care au un risc crescut, adică poartă niște mutații genetice, sunt din niște familii care prezintă în antecedente cancere colorectale sau cancere inrudite sau prezența polipilor colonici", a explicat dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații - FOTO: Freepik@aamiransari0831
Anamneză genealogică
Primul pas pentru o evaluare corectă a riscului este analiza atentă a istoricului medical al pacientului, care poate ajuta la identificarea unor semne timpurii ale unui risc crescut.
"În general, se consideră primele două generații, rangul 1 și 2, până la nivelul bunicilor, unchi, mătuși, printr-o anamneză legat de acest istoric familial pentru că este foarte important în decizia de a recomanda o colonoscopie pacientului care se prezintă la consultație", a explicat dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.
În cazul în care un pacient are un astfel de istoric familial, decizia de a recomanda o colonoscopie devine un pas esențial în prevenirea și depistarea precoce a cancerului colorectal. Medicul subliniază importanța realizării acestei investigații pentru persoanele care prezintă factori de risc, chiar dacă nu manifestă încă simptome ale bolii. Astfel, prevenția cancerului colorectal nu depinde doar de stilul de viață, ci și de o monitorizare riguroasă a istoricului familial, care poate ghida recomandările medicale și poate contribui la reducerea riscurilor asociate acestei afecțiuni.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-