Cum ne protejează sistemul imunitar împotriva cancerului intestinal

Cercetătorii de la Charité - Universitätsmedizin Berlin au descoperit un mecanism care este folosit de organism pentru a proteja/împiiedica celulele stem intestinale să devină canceroase. S-a...
Cercetătorii au fost în măsură să demonstreze că, în loc să aibă un rol pur defensiv, sistemul imunitar este crucial în mentinerea unui corp sănătos. Studiul a fost publicat în revista științifică Nature.
Cum funcționează interiorul organismului nostru
În interiorul intestinelor noastre, există o întâlnire a două lumi. Acolo unde celulele pereților intestinali se întâlnesc cu materiale străine, cum ar fi bacteriile, alimentele și produsele rezultate din digerare. Ambele lumi – cea a corpului nostru și cea exterioară - sunt în contact direct, schimbând în mod continuu informații.
Acest contact direct are o importanță crucială pentru organismele noastre, deoarece mulți dintre factorii de mediu la care suntem expuși (cum ar fi anumite tipuri de bacterii sau substanțe nutritive esențiale) sunt benefice sau chiar vitale pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, contactul cu mediul poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra organismelor noastre.
Anumite substanțe străine, de exemplu, pot declanșa schimbări genetice în interiorul celulelor epiteliale care aliniază pereții intestinali. Acumularea acestui tip de leziune a ADN-ului, în special atunci când apare în interiorul celulelor stem epiteliale, poate duce la cancer intestinal, explică cercetătorii într-un material dat publicității de Charité - Universitätsmedizin Berlin.
Cum împiedică celulele producerea cancerului
Pentru a preveni această progresie spre cancer, celulele au capacitatea de a repara deteriorarea ADN-ului. În cazul în care daunele sunt prea extinse, ele pot comite „sinucidere celulară altruistă" (cunoscută și sub denumirea de apoptoză). Până acum, oamenii de știință au presupus că celulele stem declanșează acest mecanism de reparare independent.
Cu toate acestea, studiul (condus de Prof. Dr. Andreas Diefenbach, Director al Institutului de Microbiologie, Boli Infecțioase și Imunologie al Charité, BIH - profesor în medicina de precizie și șef al Grupului de Cercetare a Imunologiei Mucoasei la Centrul German de Cercetare pentru Reumatism) ajunge la diferite concluzii, și anume că sistemul imunitar este capabil să îmbunătățească mecanismul de reparare a ADN-ului în celulele stem deteriorate, împiedicând astfel progresia cancerului intestinal.
Colaborând cu alți cercetători, Prof. Diefenbach și echipa sa au putut să demonstreze, într-un model la șoarece, că celulele sistemului imunitar înnăscut sunt capabile să recunoască factorii genotoxici de mediu prezenți în intestin. Printre acestea se numără anumiți glucozinolați, componente naturale ale plantelor care se găsesc frecvent în multe tipuri de varză.
Detectează glucozinolații dăunători
Odată ce celulele sistemului imunitar înnăscut detectează glucozinolații dăunători, trimit interleukina 22, un tip de mesager celular. Acesta, la rândul său, permite celulelor stem epiteliale să detecteze daune potențiale ale ADN-ului mai devreme și să le repare mai repede.
„Sistemul imunitar acționează ca un senzor care detectează componentele alimentare genotoxice", explică prof. Diefenbach. Oprirea acestui senzor duce la o creștere semnificativă a cazurilor de cancer intestinal.
Pentru imunolog, aceste constatări nu sunt numai dovezi ale unui sistem de reglementare necunoscut anterior, care este folosit de organism pentru a se proteja împotriva cancerului intestinal. Este, de asemenea, o dovadă a faptului că funcțiile sistemului imunitar sunt mult mai complexe decât cele ale unui mecanism simplu de apărare împotriva agenților patogeni.
„Sistemul imunitar monitorizează atât creșterea sănătoasă cât și funcția diferitelor organe din organism", explică prof. Diefenbach. El și echipa sa ar dori să facă alte studii pentru a explora mai detaliat interacțiunea complexă dintre componentele alimentare, flora intestinală, peretele intestinal și sistemul imunitar.
„Aici putem găsi cheia și putem afla de ce există atât de multe tulburări inflamatorii", spune prof. Diefenbach.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.