Flatulența excesivă: cauze. Bolile care o provoacă. Cele 10 alimente anti-flatulență
Care sunt cauzele și bolile care provoacă flatulența excesivă. Ce e de făcut și care sunt alimentele anti-flatulență.
Flatulența, cunoscută și sub numele de gaze intestinale, reprezintă un proces fiziologic natural prin care organismul elimină gazul rezultat în urma digestiei.
Această eliminare se poate manifesta sub diferite forme: fie silențioasă, fie zgomotoasă, cu sau fără un miros neplăcut. Cu toate acestea, când flatulența devine excesivă și începe să afecteze calitatea vieții, este esențial să înțelegem cauzele și modalitățile de gestionare.
Deși este uneori deranjantă, flatulența este adesea un fenomen natural. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele persistă sau devin severe, este esențial să căutați sfaturi medicale pentru a identifica cauza subiacentă și a stabili un plan de tratament adecvat.
Flatulența, ce este și care sunt cauzele ei
Flatulența, în mod normal, apare între 6 și 20 de ori pe zi. Cu toate acestea, depășirea acestui interval poate indica o flatulență excesivă.
Consumul de alimente bogate în fibre, precum varza, fasolea, telina sau lintea, poate conduce la acumularea excesivă de gaze în stomac, deoarece aceste alimente sunt mai dificil de digerat.
De asemenea, consumul excesiv de dulciuri sau ingestia excesivă de aer în timpul mesei, mestecarea gumei, pot contribui la apariția flatulenței.
Afecțiuni ce pot cauza flatulenta excesiva
Pe lângă alimentație, anumite afecțiuni medicale pot contribui și ele la flatulența excesivă.
Printre acestea se numără diabetul, ulcerul, coala celiacă, sindromul de intestin iritabil, boala Crohn și intoleranța la lactoză.
Pacienții cu reflux gastroesofagian sau sindrom Dumping, precum și cei cu pancreatită autoimună sau colită ulcerativă, pot experimenta, de asemenea, simptome de flatulență excesivă.
Stresul, precum și constipația, pot agrava această problemă.
Tratamentul flatulenței

Foto: Freepik @nadezdagorosko
În majoritatea cazurilor, flatulența nu necesită tratament medical deoarece este un fenomen natural. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă și devin deranjante, este recomandat să consultați un specialist.
Tratamentul poate varia în funcție de cauza subiacentă și poate include medicamente care conțin bismut, carbune activ sau simeticonă. De asemenea, enzimele digestive pot fi prescrise pentru a ajuta la o mai bună digestie a zaharurilor complexe.
Alimente anti-flatulență
O alimentație echilibrată poate contribui semnificativ la prevenirea flatulenței.
Alimente precum castraveții, bananele, portocalele, fisticul, kiwi, avocado, papaya, sparanghelul, ghimbirul și semințele de fenicul sunt recomandate în acest sens. De asemenea, ceaiurile de mentă și mușețel au demonstrat eficiență în calmarea simptomelor de flatulență.
-
Ambalaje "BPA-free" pot afecta celulele umane: riscuri subestimate26.11.2025, 15:39
-
-
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani26.11.2025, 12:51
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
5 alimente care te balonează cel mai tare
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
