Lucrul care te scapă pe problemele intestinale. Ce trebuie să faci pentru a echilibra microbiota

Acest lucru te scapă de problemele intestinale. În plus, echilibrează microbiota intestinală.
Persoanele care au urmat o dietă de post intermitent combinată cu o alimentație bogată în proteine (IF-P) au avut mai puține probleme gastrointestinale și o varietate mai mare în comunitatea microbilor intestinali comparativ cu cei care au urmat o dietă de restricție calorică (CR) de tip mediteranean într-un studiu mic și aleatoriu publicat în Nature Communications.
Cum s-a ajuns la concluzia aceasta
Cercetătorii au studiat efectele a două diete hipocalorice timp de 8 săptămâni: una bazată pe recomandările dietetice din SUA, de tip mediteranean, și cealaltă un regim de post intermitent combinat cu proteine (IF-P). Ambele diete au avut aceeași cantitate de calorii. Participanții, care erau bărbați și femei supraponderali sau obezi, au fost aleși aleatoriu să urmeze una dintre aceste două diete: dieta mediteraneană (n = 20) sau dieta IF-P (n = 21).
Cercetătorii au analizat datele și mostrele dintr-un studiu controlat randomizat în desfășurare care compară efectele pe termen scurt ale dietelor CR și IF-P asupra măsurătorilor de greutate și sănătate metabolică. Într-o analiză secundară, au comparat rezultatele între cei care au răspuns bine sau slab la dieta IF-P, evaluând cât de mult au pierdut în greutate, arată Medscape.
Postul intermitent - FOTO: Freepik@EyeEm
Postul intermitent combinat cu proteine, eficient
Dieta IF-P a avut efecte mai pozitive asupra simptomelor gastrointestinale raportate de participanți și a crescut diversitatea microbiomului intestinal într-o măsură mai mare decât dieta de restricție calorică. Mai mult, a crescut semnificativ nivelul de citokine legate de procesele de lipoliză, pierdere în greutate, inflamație și răspunsul imunitar.
În schimb, dieta cu restricție calorică a dus la creșterea metaboliților implicați în procesele metabolice asociate cu longevitatea. Analiza subgrupurilor de respondenți la postul intermitent combinat cu proteina a arătat că cei cu răspunsuri pozitive au avut o creștere a anumitor bacterii care aduc beneficii metabolice și efecte antiinflamatorii, în timp ce cei cu răspunsuri mai scăzute au avut o creștere a speciilor de bacterii care produc butirat și care sunt adaptate nutrițional, cum ar fi Eubacterium ventriosum și Roseburia inulinivorans.
De asemenea, analiza metabolomului fecal a arătat că respondenții cu răspunsuri pozitive au avut o acumulare mai mare de metaboliți implicați în metabolismul lipidelor, în timp ce cei cu răspunsuri mai scăzute au avut activități metabolice mai intense legate de aminoacizi, peptide, tirozină și sinteza argininei.
"Aceste descoperiri aruncă lumină asupra efectelor diferențiale ale regimurilor de post intermitent, inclusiv IF-P, ca intervenție dietetică promițătoare pentru gestionarea obezității și sănătatea microbiotei și metabolice", arată autorul corespondent pe Paul J. Arciero, PhD, de la Laboratorul de Nutriție Umană și Metabolism de la Colegiul Skidmore.
Cercetătorii au constatat că dieta IF-P a dus la mai puține probleme gastrointestinale raportate și la o diversitate crescută în microbiota intestinală comparativ cu dieta de tip mediteranean. De asemenea, s-a observat o creștere semnificativă a nivelurilor de citokine asociate cu procesele de lipoliză și inflamație în rândul celor care au răspuns bine la dieta IF-P.
Aceste descoperiri sugerează că IF-P ar putea fi o intervenție dietetică promițătoare pentru gestionarea obezității și îmbunătățirea sănătății microbiotice și metabolice.
Limitările studiului
Limitările includ dependența de mostrele fecale pentru a reflecta microbiomul intestinal, care poate să nu acopere populațiile potențiale de microbi din tractul gastrointestinal superior. De asemenea, studiul a avut o durată scurtă de doar 8 săptămâni și un număr mic de participanți.
Studiul a fost finanțat în mare parte printr-un grant nelimitat de la Isagenix International LLC acordat lui Arciero, cu o finanțare secundară pentru un alt coautor. Arciero are o funcție de consultant pentru Isagenix International LLC, face parte din consiliul consultativ al International Protein Board și a primit compensații financiare pentru cărți și prezentări despre administrarea de proteine. Un alt coautor este angajat al finanțatorului menționat.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Grupa de sânge care te expune la cancer
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.