Microbiota intestinală ar putea dezvălui secretul luptei cu îmbătrânirea

Un nou studiu a arătat cum microbiota intestinală a șoarecilor mai în vârstă poate promova creșterea neuronală la șoarecii tineri, ceea ce duce la evoluții promițătoare în tratamentele...
Grupul de cercetare, cu sediul în Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore, a transferat microbiota intestinală a șoarecilor mai în vârstă în intestinul șoarecilor mai tineri cu față intestinală mai puțin dezvoltată, notează Medical News Today.
Aceasta a dus la o neurogeneză sporită (creșterea neuronilor) în creier și la o îmbătrânire modificată, ceea ce sugerează că relația simbiotică dintre bacterii și gazda lor poate avea beneficii semnificative pentru sănătate.
Ultimii 20 de ani au înregistrat o creștere semnificativă a cantității de cercetare a relației dintre gazdă și bacteriile care trăiesc în ea sau pe ea. Rezultatele acestor studii au stabilit un rol important pentru această relație în nutriție, metabolism și comportament.
Comunitatea medicală speră că aceste rezultate noi ar putea duce la dezvoltarea unui tratament pe bază de alimente care să contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire.
În acest studiu, echipa de cercetare a încercat să descopere caracteristicile funcționale ale microbiotei intestinale a unei gazde îmbătrânite. Cercetătorii au transplantat microbiota intestinală de la șoareci bătrâni sau tineri, la soarele tinere, fără germeni.
Rezultatele apar în revista Science Translational Medicine.
Ce a implicat cercetarea?
Microbiomul intestinal se schimbă pe măsură ce gazda îmbătrânește și pentru a investiga modul în care evoluează, echipa de cercetare a transplantat microbiomul intestinal de la șoareci vechi de 24 de luni la șoareci tineri, fără 6 germeni, de 6 săptămâni.
Profesorul Sven Pettersson la NTU Lee Kong Chian School of Medicine a condus echipa.
După 8 săptămâni, prof. Pettersson și colegii au observat creșterea intestinală crescută și creșterea neurogenezei la nivelul creierului șoarecilor.
Pentru a controla experimentul, echipa a transferat microbiomul intestin al șoarecilor tineri la șoareci fără germeni de aceeași vârstă. Cercetătorii nu au observat aceleași efecte ca și la șoarecii care au primit microbiomul intestinal de la șoarecii mai mari.
Echipa a efectuat, de asemenea, analize moleculare asupra rozătoarelor și a descoperit că au niveluri crescute de butirat. Butiratul este un acid gras cu lanț scurt pe care îl produc microbii intestinali.
Butiratul este benefic pentru sănătate și poate proteja împotriva bolilor, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, cancerul colorectal, obezitatea și diabetul.
Îmbogățirea anumitor microbi intestinali și creșterea fermentației bacteriene a fibrelor alimentare din colon au dus la creșterea nivelului de butirat. La rândul său, nivelurile crescute de butirat au stimulat producerea hormonului pro-longevitate FGF21.
FGF21 este un factor de creștere a fibroblastelor care joacă un rol important în reglarea metabolismului. Nivelurile crescute de FGF21 au fost, de asemenea, asociate cu creșterea activității încrederii AMPKTrust și SIRT-1 și a semnalizării mTOR reduse.
Acest lucru este important deoarece AMPK crescută duce la o absorbție crescută de acizi grași cu lanț scurt în timpul metabolismului celular. SIRT-1 reglează, de asemenea, homeostazia și poate proteja împotriva unei varietăți de tulburări umane.
MTOR redus poate proteja împotriva cancerului uman și a diferitelor boli inflamatorii.
Cercetătorii au continuat să exploreze efectul transplanturilor de microbiome intestinale asupra tractului digestiv al șoarecilor.
Îmbătrânirea normală a țesutului intestinal reduce viabilitatea celulelor intestinale. Aceasta are asocieri cu o producție redusă de mucus, ceea ce poate duce la o deteriorare a celulelor și la moarte.
Cercetătorii au descoperit că transplantul microbiomului șoarecilor mai în vârstă la șoarecii mai tineri a dus la o creștere a lungimii și lățimii vilozelor, care sunt mici structuri care alcătuiesc peretele intestinului.
Șoarecii care au primit microbiomul de la șoarecii mai în vârstă, de asemenea, aveau un colon mai lung și un intestin subțire mai lung decât grupul de control care a primit microbiomul de la alți șoareci tineri.
Cercetătorii au dat, de asemenea, tinerilor butiruri fără germeni, și au observat că a dus la creșteri similare în neurogeneză și creștere intestinală.
Cum au fost primite aceste rezultate?
Oamenii de știință din întreaga lume au reacționat la aceste rezultate. Dr. Dario Riccardo Valenzano, lider de grup la Institutul Max Planck pentru Biologie a îmbătrânirii din Germania, spune: "Aceste rezultate sunt interesante și ridică câteva întrebări noi deschise atât pentru biologia îmbătrânirii, cât și pentru cercetarea microbiomului."
Unele dintre aceste întrebări, spune dr. Valenzano, includ „dacă există o achiziție activă de microbi producători de butirat în timpul vieții de șoareci și dacă îmbătrânirea extremă duce la o pierdere a acestei comunități microbiene fundamentale, care poate fi în cele din urmă responsabilă pentru disbiosis și vârstă - disfuncții conexe. "
În plus, profesorul Brian Kennedy, director al Centrului pentru îmbătrânire sănătoasă de la Universitatea Națională din Singapore, spune: "Este intrigant că microbiomul unui animal în vârstă poate promova fenotipuri tinerești la un tânăr primitor".
"Acest lucru sugerează că microbiota odată cu îmbătrânirea a fost modificată pentru a compensa deficitele acumulare ale gazdei și duce la întrebarea dacă microbiomul de la un animal tânăr ar avea efecte mai mari sau mai puțin asupra unei gazde tinere."
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.