Obezitatea legată de boala ficatului gras: o posibilă soluție cu ajutorul unui hormon
Cercetătorii au descoperit cum o activare directă a receptorilor de leptină din tulpina creierului reglează conținutul de grăsime al ficatului.
Hormon, obezitate, ficat. Cercetători de la Universitatea de Medicină din Viena au observat în urma testelor pe rozătoare că o activare directă a receptorilor de leptină din tulpina creierului reglează conținutul de grăsime al ficatului prin intermediul unui mecanism vagal.
„Leptina protejează împotriva unui ficat gras prin transmiterea unui semnal pe o axă a ficatului creier-vag și deci animă ficatul pentru a exporta grăsimea. La persoanele cu obezitate, leptina nu ajunge la creier în cantități suficiente pentru a transmite semnalele necesare ficatului pentru exportul de trigliceride", detaliază cercetătorul principal Thomas Scherer de la Divizia de Endocrinologie și Metabolizare la Universitatea de Medicina din Viena, citat de medicalxpress.
Hormon, obezitate, ficat: neuroni din tulpina creierului
Potrivit sursei citate, nervul vagal conectează creierul cu diferite organe și reglează metabolismul. Iar conectarea leptinei la receptori exprimată în tulpina creierului sau, mai exact, în complexul vagal dorsal, determină activarea nervului vagal și creșterea exportului de trigliceride hepatice (grăsimi alimentare) și reducerea sintezei grăsimii din carbohidrați în ficat.
„Acest lucru se datorează activării neuronilor din tulpina creierului. Aceste constatări oferă noi abordări pentru combaterea bolii hepatice grase non-alcoolice, care apare adesea în legătură cu obezitatea. Rezultatele au fost publicate în Nature Communications", mai precizează sursa citată.
Hormon, obezitate, ficat: ce este leptina
Leptina constituie un hormon produs de țesutul adipos și este implicat critic în controlul apetitului și al satisfacției foamei. Leptina trece bariera sange-creier/hemato-encefalică și semnalează creierului cât de multă masă de grăsime este disponibilă în organism.
Persoanele care suferă de obezitate sau de boala ficatului gras au, de regulă, niveluri ridicate de leptină circulante datorită creșterii masei de grăsime corporală. Iar semnalul de leptină care ajunge în creier poate fi limitat datorită rezistenței la leptină.
Hormon, obezitate, ficat: idei
Oamenii de știință austrieci susțin că un posibil punct de plecare pentru viitoarele terapii ar fi administrarea directă a leptinei în creier printr-un spray nazal sau prin abordări farmacologice care restabilesc sau îmbunătățesc la leptină a creierului.
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
