Ficat sănătos. 12 alimente care îți protejează ficatul

Angela Sabău |
Data publicării:
Ficat
Ficat

Sănătatea ficatului este importantă pentru sănătatea întregului organism. O serie de alimente și băuturi sunt cunoscute pentru rolul protector asupra ficatului.

Ficatul este responsabil cu descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și pentru detoxifierea organismului. De asemenea, stochează substanțele nutritive și creează bilă, care este necesară pentru digerarea și absorbția nutrienților în alimente în mod corespunzător.

Despre o serie de alimente și băuturi se spune că au efectul de a proteja ficatul. Sănătatea ficatului este improtantă pentru sănătatea  întregului organism, pentru că disfuncția hepatică

Unele alimente însă favorizează sănătatea ficatului, iar medicalxpress.com a expus o listă cu alimentele care au acest efect:

1. Cafea. Cafeaua pare să fie bună pentru ficat, mai ales pentru că protejează împotriva problemelor cum ar fi boala hepatică grasă, de afecțiuni hpatice cronice sau cancer de ficat.  Cafeaua pare să reducă acumularea de grăsimi în ficat. De asemenea, crește antioxidanții de protecție din ficat. Compușii din cafea ajută și enzimele hepatice să elimine corpul de substanțe care cauzează cancer.

2. Fulgi de ovăz. Consumarea fulgi de ovăz este o modalitate ușoară de a adăuga fibre în dietă. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele specifice din ovăz pot fi deosebit de utile pentru ficat. Ovăzul și fulgii de ovăz sunt bogate în compuși numiți beta-glucani, care ajută la modularea sistemului imunitar și la lupta împotriva inflamației și pot fi deosebit de utile în lupta împotriva diabetului și a obezității.

3. Ceai verde. Un studiu din 2015 din Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arată că ceaiul verde poate contribui la reducerea conținutului total de grăsimi, la combaterea stresului oxidativ și la reducerea altor semne ale bolii hepatice nealcoolice (NAFLD). Este important să rețineți că ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot dăuna ficatului, în loc să îl vindece. Studiul arată că nu există încă recomandări specifice pentru persoanele cu această afecțiune de a consuma ceai sau extracte de ceai, dar legătura cu sănătatea ficatului este promițătoare.

4. Usturoiul. Adăugarea usturoiului la regimul alimentar poate, de asemenea, să stimuleze ficatul. Un studiu din 2016 care apare în jurnalul Advanced Biomedical Research constată că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsimi la persoanele cu NAFLD, fără modificări ale masei corporale slabe.

5. Fructe de padure. Fructle de pădure cum ar fi afine, zmeură și afine, conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune.

După cum sugerează un studiu din Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, consumarea regulată de fructe de pădure poate, de asemenea, să stimuleze sistemul imunitar.

6. Struguri. Studiul prezentat în Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arată că strugurii, sucul de struguri și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea leziunilor hepatice.

Consumul de struguri întregi este o modalitate simplă de a adăuga acești compuși în dietă.

7. Grapefruit. Studiul World Journal of Gastroenterology menționează, de asemenea, grapefruitul ca un aliment util. Acesta conține doi antioxidanți principali: naringin și naringenin, care pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice.

Compușii pot, de asemenea, să reducă acumularea de grăsimi în ficat și să crească enzimele care ard grăsimi.

8. Fructele de cactus. Fructul și sucul din fruct de cactus pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea ficatului. Studiul World Journal of Gastroenterology sugerează că compușii din fructe pot ajuta la protejarea organelor.

Majoritatea cercetărilor se concentrează asupra extractelor din fructe, însă studiile care se concentrează pe fructe sau sucuri sunt necesare.

9. Alimentele vegetale în general. Un studiu din 2015 care apare în jurnalul Comunicarea complementară și pe baza medicinei alternative arată că un număr mare de alimente vegetale pot fi de ajutor pentru ficat. Acestea includ: avocado, banane, orz, sfeclă de zahăr și sfeclă roșie, broccoli, orez brun, morcovi, smochine, varză, lămâie, papaya, pepene.

10. Pește gras. După cum arată un studiu din Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei, consumul de pește gras și uleiuri de pește poate contribui la reducerea impactului unor afecțiuni.

Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune care ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi pot fi deosebit de utile la ficat, deoarece acestea par să împiedice acumularea de grăsimi excesive și să mențină nivelul enzimelor în ficat.

11. Nuci. Același studiu spune că consumul de nuci poate fi un alt mod simplu de a menține ficatul sănătos. Nucile conțin, în general, acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum și la reducerea inflamației și stresului oxidativ. Mancând o mână de nuci sau migdale, în fiecare zi poate ajuta la menținerea sănătății ficatului.

12. Uleiul de măsline. Consumul de prea multă grăsime este dăunător pentru ficat, dar unele grăsimi îl pot ajuta. Conform studiului World Journal of Gastroenterology, adăugarea uleiului de măsline la dieta poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei.

Alimente de evitat

În general, găsirea unui echilibru în dietă va menține ficatul sănătos. Cu toate acestea, există, de asemenea, unele alimente și grupuri de alimente pe care ficatul le procesează mai greu. Acestea includ alimente grase, alimente prăjite, alimente fast-food, gustări ambalate, chips-uri, mâncăruri cu conținut de amidon precum pâine, paste și prăjituri sau produse de panificație.

De asemenea, zahăru este greu de procesat. Eliminarea zahărului și alimentelor zaharoase pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului. Pe de altă parte, și excesul de sare ar trebui evitat, dar și alcoolul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel