Boala inflamatorie a intestinului, declanșate de medicamente pentru alte afecțiuni autoimune

Boala inflamatorie a instestinului poate fi declanșată de o terapie contra altei afecțiuni autoimune. Cercetătorii cred că există un mecanism comun de degradare a imunității care duce la declanșarea acestor...
Medicamentele care vizează factorul de necroză tumorală alfa (TNFα), o proteină implicată în inflamație, au revoluționat managementul anumitor boli autoimune, dar, în mod paradoxal, acești agenți ar putea provoca dezvoltarea altor afecțiuni autoimune.
Într-un studiu privind farmacologia alimentară și terapeutică au fost urmarite 17.018 de persoane cu boli autoimune care au fost tratate cu medicamente anti-TNFα – (în majoritate infliximab, etanercept și adalimumab) , precum și 63.308 de persoane care nu au fost tratate cu etanercept (dar au primit alți agenți anti-TNFα). Primii au avut de un risc crescut de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală: un risc dublu de boală Crohn și, de asemenea, un risc dublu de colită ulcerativă.
„Acest studiu a stabilit că există un risc crescut de a dezvolta boli inflamatorii intestinale la persoanele care iau etanercept. Recunoașterea acestui fenomen este importantă pentru clinicienii care au grijă de acești pacienți”, a declarat autorul principal Joshua Korzenik, doctor în științe medicale, de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Poate, mai important, acest studiu sugerează că boala inflamatorie a intestinului poate fi una dintre bolile autoimune care pot fi provocate de agenții anti-TNFa. Acest lucru sugerează faptul că poate exista un mecanism comun de degradare a imunității care stă la baza acestor boli.
Sursa, aici.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-