Osteoporoză, cei doi nutrienți vitali care împiedică apariția ei și fracturile

Dacă vrei să întârzii sau să eviți apariția osteoporozei, o vitamină și un mineral sunt esențiale. Iată din ce alimente le obții:
Osteoporoza face ca oasele să devină slabe și fragile - atât de fragile încât căderea sau chiar un stres fizic ușor, cum ar fi aplecarea sau o tuse puternică pot provoca o fractură. Fracturile legate de osteoporoză apar cel mai frecvent la șold, încheietura mâinii sau la nivelul coloanei vertebrale, arată experții de la Mayo Clinic.
Calciul și vitamina D sunt esențiale pentru a avea oase puternice și dense încă din copilărie și pentru a le menține puternice și sănătoase pe măsură ce îmbătrânim. Informațiile incluse aici vă vor ajuta să aflați totul despre calciu și vitamina D - cei mai importanți doi nutrienți pentru sănătatea oaselor.
Alimentele, nu suplimentele, sunt cea mai bună metodă de a-ți menține ridicat nivelul de calciu în oase, spun experții de la Fundația Națională americană de Osteoporoză: „Produsele lactate, cum ar fi laptele cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi, iaurtul și brânza sunt bogate în calciu. Anumite legume verzi și alte alimente conțin calciu în cantități mai mici”, arată aceștia.
Unele sucuri, lapte de soia, cereale, gustări, pâine și apă îmbuteliată au adăugat calciu. Dacă bei lapte de soia sau sucul de portocale, spre exemplu, care este fortifiat cu calciu, asigurați-vă că agitați bine recipientul, deoarece calciul fiind mai greu și mai dens se poate așeza în partea de jos a recipientului, recomandă experții de la University Health News.
De ce e importantă vitamina D
Vitamina D joacă un rol important în protejarea oaselor, pentru că ajută organismul să absoarbă calciul și susține mușchii necesari pentru evitarea căderilor.
Copiii au nevoie de vitamina D pentru a avea oase puternice, iar adulții au nevoie de ea pentru a-și menține oasele puternice și sănătoase. Dacă nu aveți suficientă vitamină D și este mai probabil să aveți fracturi pe măsură ce îmbătrâniți.
Cele mai bune surse de vitamina D: Lumina soarelui și anume alimente. Cantitatea de vitamina D pe care pielea o produce o depinde de momentul zilei, de sezon, de latitudinea geografică și de pigmentarea pielii.
În funcție de locul în care locuiți, producția de vitamina D poate scădea în timpul iernii datorită reducerii cantității de lumină a soarelui. Amiaza este cel mai bun moment pentru absorbirea luminii solare; dacă umbra este mai lungă decât înălțimea corpului, lumina soarelui nu este optimă. Majoritatea oamenilor au deficiență de vitamina D pe care însă o pot obține și din anumite alimente.
Sursele alimentare de vitamina D includ lapte și alte produse lactate, suc de portocale fortificat, lapte de soia, cereale și macrou, somon și ton. La indicația medicului, puteți lua și suplimente alimentare, de preferat cele cu D3 plus potasiu (K). Citește aici de ce:
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
Premieră mondială în sănătate. Ficat păstrat timp de 3 zile, transplantat cu succes
Rezonanța magnetică în patologia hepatică. Dr. Dijmărescu, despre avantajul RMN: Are posibilitatea de cartografiere a arborelui biliar
RMN, rezonanța magnetică, standardul de aur pentru diagnosticarea patologiilor hepatice.
Muscă întreagă, descoperită în intestinul unui bărbat. Cum a ajuns acolo și cât de grav este dacă înghiți o muscă
Boala tăcută care te poate ucide. Medic: Pot apărea fără să dea niciun simptom, dar întotdeauna vor duce la complicaţii
Bicarbonatul de sodiu: 5 efecte benefice DOVEDITE științific. STUDII
Cele două lucruri simple care ameliorează durerea cronică. STUDIU
Animalele de companie protejează mintea și reduc la jumătate riscul de dizabilitate locomotorie, la bătrâni
Ce trebuie să știi despre colonoscopie și când trebuie să o faci. Cristian Gheorghe: Pacientul nu are dureri
Colesterolul bun HDL poate proteja ficatul de inflamație și boli cronice. STUDIU
EFECT NEGATIV nebănuit: Vitamina D poate afecta sănătatea musculară! STUDIU
Dr Vasi Rădulescu: 12 chestii interesante despre spermatozoizi pe care nu le știți
De ce apare deficiența de vitamina D: simptomele și factorii de risc
Impactul nebănuit al sănătății gingiilor asupra bolilor autoimune și creierului. STUDIU
Hernia hiatală, cauze, simptome și tratament. Obiceiul greșit care o declanșează
Hernia hiatală are printre factorii de risc fumatul și traumatismele toraco-abdominale, dar și obezitatea.
Detectarea timpurie a bolilor hepatice. Află simptomele variate în funcție de numeroasele boli ale ficatului
7 lucruri care pot provoca ceața cerebrală. În ce boli apare acest simptom
Colecistul și criza de FIERE, care e principalul SIMPTOM și când trebuie OPERAT: Se poate trăi FĂRĂ vezica biliară
Cum scapi de problemele colecistului și care sunt cauzele crizelor de fiere.
Dr Vasi Rădulescu: 10 bazaconii periculoase legate de sănătatea copiilor
Alăptarea e sănătoasă și pentru mamă, nu doar pentru copil. STUDIU
Ce boli poți să faci în funcție de GRUPA de SÂNGE pe care o ai
Boli grave care îți umflă picioarele. Când trebuie să mergi urgent la doctor
Ce se întâmplă în corpul tău după o lună fără alcool. Adevărul despre Dry January
Anemia feriprivă, cauze, diagnostic și tratament. Când poate pune viața în pericol
Anemia feriprivă, prin deficit de fier, este cea mai mare frecventă boală din lume după caria dentară.