Cancerul de prostată, dieta alimentară ar putea fi un factor de risc

O recenzie recentă caută legături între alegerile dietetice și cancerul de prostată. Autorii concluzionează că poate exista o asociere între dietele pe bază de plante și un risc scăzut de cancer de ...
Potrivit Institutului Național al Cancerului, în anul curent vor exista 174.650 de cazuri noi de cancer de prostată în Statele Unite.
În SUA, aproximativ 11,6% dintre bărbați vor primi un diagnostic de cancer de prostată la un moment dat în timpul vieții lor.
Ca și în cazul altor tipuri de cancer, oamenii de știință încă descoperă întreaga gamă de factori de risc pentru cancerul de prostată, notează Medical News Today.
Unii oameni de știință au apelat la nutriție, dar - din diferite motive - măsurarea efectului dietei asupra bolii este dificilă. Ca un exemplu, aportul alimentar poate fluctua de la o zi la alta, de la lună la lună și de la an la an.
De asemenea, anumite obiceiuri alimentare tind să se coreleze cu factorii de viață care influențează sănătatea. De exemplu, cineva care face sport regulat este, de asemenea, în general mai probabil să mănânce sănătos.
Din aceste motive și multe altele, studiile care au investigat legăturile dintre cancerul de prostată și dieta au obținut rezultate contradictorii.
Recent, cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester, MN, au efectuat o revizuire extinsă a literaturii, în efortul de a reduce incertitudinea. Aceștia au publicat descoperirile în The Journal of the American Osteopathic Association.
Potrivit autorilor celui mai recent studiu, există unele dovezi circumstanțiale conform cărora dieta ar putea influența riscul de cancer de prostată.
Ei observă că țările occidentale au un nivel de cancer de prostată mult mai ridicat decât cel din Asia, unde oamenii consumă niveluri de lactate mult mai mici.
De asemenea, ei explică că „scăderea ratelor de mortalitate în SUA pentru mai multe tipuri de cancer comune, inclusiv [cancerul de prostată], coincide cu scăderea aportului de carne și lactate și creșterea consumului alimentar pe bază de plante".
Desigur, aceste corelații nu dovedesc că alegerile alimentare pot influența riscul de cancer de prostată. După cum explică autorii, scăderea ratelor de mortalitate a cancerului poate fi, cel puțin parțial, datorită îmbunătățirii screeningului și tratamentului cancerului. Cu toate acestea, ei cred că aceste corelații merită o examinare suplimentară.
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Cele două alimente care duc la cancer. OMS, avertisment
Pacientele cu cancer de sân care folosesc cremă cu estrogen trăiesc mai mult - studiu
Conform unui studiu, pacientele mai în vârstă cu cancer mamar care utilizează cremă cu estrogen trăiesc mai mult.
Cancerul îți deturnează creierul și îți fură motivația. Descoperirea care răstoarnă tot ce știam despre apatia bolnavilor de cancer
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Băuturile îndulcite, asociate cu riscul de cancer. Femeile, mai expuse
Cancerul de sân devine mai puțin mortal pentru femeile tinere, potrivit unui studiu american
Cancerul de sân ucide tot mai puține femei tinere. Scădere uimitoare a mortalității doar într-un singur deceniu!
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Activitatea fizică la ore specifice poate reduce riscul de cancer colorectal. De ce ora la care facem mișcare poate conta în lupta împotriva cancerului
Exercițiile fizice dimineața și seara pot contribui semnificativ la reducerea riscului de cancer colorectal, potrivit unui studiu recent.
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică. Dr. Ioan Adrian Buda: Riscul e cel mai mare
Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică.
Inhibitorii de checkpoint, impact asupra imunității. Imunoterapia, efect colateral pentru pacienții cu cancer
Semnalele de alarmă ale cancerului. Un medic oncolog explică
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Leucemia limfocitară cronică: exercițiile fizice care reduc simptomele, fără tratament
Un oncolog avertizează că durerea de cap care nu dispare după un analgezic este un simptom al cancerului
Acesta este semnul cancerului cerebral. "Durerile sunt mai severe dimineața sau seara".
Biopsia: ce indică și când trebuie să o faci. Testul care indică stadiul cancerului. Dr. Ștefan Voiculescu: Asta ne spune
Tratamentul neconvențional care încetinește cancerul după prima ședință
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani
Acest cancer ucide din ce în ce mai multe persoane. Statisticile arată că rata mortalității este în creștere alarmantă.