Bolile răspândite prin aer, redefinite. OMS, noi reglementări după pandemia de COVID

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bolile raspandite prin aer - FOTO: Freepik
bolile raspandite prin aer - FOTO: Freepik

Bolile răspândite prin aer vor fi redefinite. OMS a lansat un document tehnic care clarifică ce înseamnă transmiterea "prin aer", deschizând calea pentru o mai bună înțelegere și prevenire a acestui tip de răspândire a bolilor, atât pentru maladiile existente, cât și pentru amenințările viitoare de pandemii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și aproximativ 500 de experți au ajuns la un acord istoric asupra definiției transmiterii bolilor prin aer, marcând un punct de cotitură în lupta împotriva pandemiilor viitoare. Această înțelegere vine după confuzia din primele etape ale pandemiei COVID-19, când unele informații contradictorii au fost asociate cu pierderea de vieți.

Organizația Mondială a Sănătății și aproximativ 500 de experți au convenit pentru prima dată ce înseamnă ca o boală să se răspândească prin aer, într-o încercare de a evita confuzia din primele etape ale pandemiei de COVID-19, confuzie despre care unii oameni de știință au spus că a costat vieți, transmite Reuters.

Vezi și: Boala psihică pe care o poți face din cauza pisicii tale. Dr. Adrian Marinescu: Duce la afectare cerebrală. Este de temut

Ce boli sunt transmise prin aer

Agenția de sănătate a ONU, cu sediul în Geneva, a lansat un document tehnic pe acest subiect joi. A declarat că acesta este primul pas în direcția de a lucra la prevenirea mai bună a acestui tip de transmitere, atât pentru bolile existente precum rujeola, cât și pentru amenințările viitoare de pandemii.

Documentul concluzionează că descriptorul "prin aer" poate fi folosit pentru boli infecțioase în care principalul tip de transmitere implică ca agentul patogen să călătorească prin aer sau să fie suspendat în aer, în conformitate cu alte termeni precum bolile "transmise prin apă", care sunt înțelese în toate disciplinele și de public.

Aproape 500 de experți au contribuit la definiție, inclusiv fizicieni, profesioniști în domeniul sănătății publice și ingineri, mulți dintre aceștia fiind în dezacord puternic în trecut. Agențiile au cerut istoric niveluri ridicate de probă înainte de a declara bolile ca fiind transmise prin aer, ceea ce impunea măsuri de conținere foarte stricte; noua definiție spune că trebuie să se ia în considerare și riscul de expunere și severitatea bolii.

Disputele anterioare s-au concentrat, de asemenea, pe faptul dacă particulele infecțioase erau "picături" sau "aerosoli" în funcție de dimensiune, de la care noua definiție se îndepărtează.

Vezi și: Nestlé adaugă zahăr și miere în laptele pentru sugari, contrar cerințelor OMS. Dr. Doru Negru: Mâncăm un vagon de zahăr. Îi agită! Ne mirăm că ne îndulcim sau ne îngrășăm

Acuzații după pandemia de COVID-19

În primele zile ale COVID-ului în 2020, aproximativ 200 de oameni de știință specializați în aerosoli au reclamat public că OMS nu a reușit să avertizeze oamenii cu privire la riscul ca virusul să se răspândească prin aer. Aceasta a dus la o supraaccentuare a măsurilor precum spălarea pe mâini pentru a opri virusul, în loc să se concentreze pe ventilație, au spus aceștia.

Până în iulie 2020, agenția a declarat că există "dovezi care emerg" privind răspândirea prin aer, dar fostul său șef de știință, Soumya Swaminathan - care a inițiat procesul de definire - a spus ulterior că OMS ar fi trebuit să fie mai fermă "mult mai devreme".

Succesorul său, Jeremy Farrar, a declarat într-un interviu că noua definiție nu se referă doar la COVID, dar a adăugat că la începutul pandemiei a lipsit evidența disponibilă și experții, inclusiv OMS, au acționat "cu bună credință". La acea vreme, el era șeful organizației de caritate Wellcome Trust și a consiliat guvernul britanic cu privire la pandemie.

Farrar a spus că obținerea definiției acceptate între experți din toate disciplinele ar permite începerea discuțiilor despre probleme precum ventilația în multe medii diferite, de la spitale la școli. El a comparat aceasta cu realizarea că virusurile transmise prin sânge precum HIV sau hepatita B ar putea fi răspândite de medicii care nu poartă mănuși în timpul procedurilor.

"Când am început, studenții la medicină, asistentele medicale, medicii, niciunul dintre noi nu purtam mănuși pentru a lua sânge. Acum este de neînchipuit că nu ai purta mănuși.

Dar asta s-a întâmplat pentru că toată lumea a fost de acord cu ce era problema, au fost de acord cu terminologia... Schimbarea în practică a venit mai târziu", a spus el pentru Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel