Boala psihică pe care o poți face din cauza pisicii tale. Dr. Adrian Marinescu: Duce la afectare cerebrală. Este de temut

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
toxoplasmoza - FOTO: Freepik
toxoplasmoza - FOTO: Freepik

Un studiu recent a descoperit o posibilă legătură între deținerea unei pisici ca animal de companie și riscul crescut de a dezvolta tulburări psihice.

Cercetătorii au analizat 17 studii din ultimii 44 de ani și au constatat o asociere pozitivă semnificativă între deținerea pisicilor și riscul crescut de tulburări schizofrenice. Deși nu există încă dovezi solide că pisicile sunt cauza directă a acestei asociere, se presupune că expunerea la un parazit numit Toxoplasma gondii, transmis de pisici, ar putea fi un factor.

Totuși, cercetătorii subliniază că sunt necesare mai multă cercetări pentru a înțelege mai bine această legătură și pentru a determina dacă deținerea pisicilor poate fi un factor de risc pentru tulburările mintale, potrivit Science Alert.

Ce este toxoplasmoza

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase,a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce este, de fapt, toxoplasmoza.

"Dintre cei care fac toxoplasmoză există și formele severe cu afectare cerebrală. Toxoplasmoza este o boală parazitară care afectează creierul exact cum are o altă afectare organică. În momentul în care nu e tratată, uneori, într-un procent destul de mic poate să fie și o afectare cerebrală mai ales la persoanele care au un sistem imunitar deficitar, persoanele care au infecție HIV/SIDA, cei care au diverse alte afecțiuni care scad imunitatea. 

Afectarea cerebrală se referă ca la orice alt microorganism care afectează cerebral, plămânii, etc...Toxoplasmoza cerebrală reprezintă o complicație de temut la cei care au infecție cu toxoplasmă când nu e tratată, când nu e diagnosticată la timp și că înseamnă o afectare concretă, cerebrală și care duce la complicații importante, chiar la deces",  a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Tratamentul care prelungește speranța de viață a pacienților cu HIV/SIDA. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: Este extrem de important

Toxoplasmoza, simptome

Afectare cerebrală - FOTO: Freepik@kzibert

Toxoplasmoza este o boală cauzată de parazitul Toxoplasma gondii. Mulți oameni infectați cu acest parazit nu prezintă simptome sau simptome ușoare care trec neobservate. În cazul în care apar simptome, acestea pot include:

- Febră

- Dureri musculare

- Oboseală

- Gât inflamat

- Dureri de cap

- Mărirea ganglionilor limfatici

- Slăbiciune generală

- Durere în gât

- Inflamație a ochilor (conjunctivită)

Vezi și: Nestlé adaugă zahăr și miere în laptele pentru sugari, contrar cerințelor OMS. Dr. Doru Negru: Mâncăm un vagon de zahăr. Îi agită! Ne mirăm că ne îndulcim sau ne îngrășăm

"Pot să își dea seama la un moment dat că poate fi infecție plecând de la un episod febril și cu o simptomatologie destul de generală. Trebuie să fie atenți cei care au contact, și nu numai, cu pisici, cu animăluțe care nu au deparazitarea corectă și la care ar fi acest risc. 

Este o supradiagnosticare pentru toxoplasmă. Mulți care spun că au toxoplasmă, de fapt, nu o au. Nu își pot seama decât prin consult medical și analize de laborator care să pună diagnosticul de toxoplasmă, iar legat de toxoplasma cerebrală este o discuție la nivel de medic, care va lua în calcul în momentul în care va apărea o simptomatologie în sfera neurologică și de care pacientul nu își va da seama, din analize va constata că toxoplasma nu a fost tratată și a ajuns și la nivel cerebral.

Aici înseamnă analize de laborator, imagistică de tip CT sau RMN",  a mai explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase. 

Vezi și: Tratamentul care ar putea reduce tensiunea arterială. Care este rolul rinichilor

Schizofrenia, cum se manifestă

Schizofrenia este o tulburare mintală complexă care poate afecta gândirea unei persoane, percepțiile, emoțiile și comportamentul. Este una dintre cele mai severe tulburări psihice și poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții individului afectat. Schizofrenia nu este echivalentă cu personalitatea multiplă sau cu tendința violentă, așa cum uneori este greșit percepută în cultura populară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel