Bomboanele, pline de E-uri. Conțin un compus folosit și la explozivi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bomboanele - FOTO: Freepik@gpointstudio
bomboanele - FOTO: Freepik@gpointstudio

Bomboanele, pline de E-uri. În plus, au un compus care poate fi folosit și la explozivi.

Bomboanele oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților și nu numai au până la 10 E-uri, avertizează InfoCons. InfoCons a realizat un studiu pe produsele  tip cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România.

În total au fost analizate 126 de produse, de la mai mulți producători. 

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor au rezultat următoarele :

Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari aceștia variază între 0 – 10:

- 0.8 % din produse au 10 aditivi alimentari;

- 0.8 % din produse au 9 aditivi alimentari;

- 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari;

- 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari;

- 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari;

- 4% din produse au 5 aditivi alimentari;

- 12% din produse au 4 aditivi alimentari;

- 12% din produse au 3 aditivi alimentari;

- 16 % din produse au 2 aditivi alimentari;

- 48% din produse au 1 aditiv alimentar;

Vezi și: Regina Consoartă Camilla, bolnavă. Și-a amânat evenimentele. Ce se întâmplă cu soția Regelui Charles

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:

- toate produsele ce au facut obiectul studiului au în componență lecitina (E 322 )

- 25.39% dintre produsele studiate au avut în componență Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476);

18.25% dintre produsele studiate au avut în componență acidul citric, notează InfoCons.

Ce este lecitina

Lecitinele sau E322 sunt aditivi alimentari care poate avea rol de emulgator, stabilizator, antioxidant, umectant sau agent de lubrifiere.

Vezi și: Degerăturile: cum apar și la ce să fiți atenți. Ciuhodaru: Moartea albă este un ucigaș tăcut. Nu mai apreciezi corect pericolele, nu mai ai capacitate de reacție. Deznodământ fatal

Lecitinele sau E322 pot fi utilizate în următoarele produse alimentare:

- Lapte deshidratat, astfel cum este definit în Directiva 2001/114/C

- Grăsimi și uleiuri practic anhidre (cu excepția grăsimii lactate anhidre)

- Produse pe bază de cacao și ciocolată

- Înghețată

- Produse de patiserie

- Dressing-uri pentru salate

- Paste făinoase proaspete

- Paste făinoase proaspete preparate termic în prealabil

- Pâine preparată exclusiv din făină de grâu, apă, drojdie sau agent de fermentare, sare

- Pain courant français

- Formule de început ale preparatelor pentru sugari, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/141/C

- Alimente pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/125/

- Alte alimente pentru copii de vârstă mică.

Vezi și: Rita Mureșan, diagnostic dur: M-a luat pe nepregătite! Mă credeam invincibilă, dar știu că se întâmplă cu un scop

În ce se mai poate utiliza aditivul E 322

Lecitinele E 322 se mai pot utiliza și în medicină, pentru atenuarea simptomelor anumitor boli (gastrita, ulcerul și colita, psoriazis, dermatită etc), industria cosmetică (la îngrijirea pielii, părul și cosmeticele decorative), producția de vopsele, solvenți, producția de cerneală, producția de îngrășăminte, producția de explozivi.

Bomboanele, care este ingredientul principal

- 0.63 % au ca prim ingredient zahărul;

- 7.93 % au ca prim ingredient ciocolata/ciocolată amăruie/ciocolata cu lapte /ciocolata neagră;

- 5.55 % au ca prim ingredient siropul de glucoză;

- 5.55 % au ca prim ingredient grăsimile vegetale;

-  4.76 % au ca prim ingredient masa de cacao

- 2.38 % au ca prim ingredient crema de praline/crema cu aromă, mai notează InfoCons.

Restul produselor au ca prim ingredient: fructele confiate, ouă, lichior sau nucă de cocos.

Ingredientele sunt în cantitate descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică. 

Vezi și: Cum să scapi de un atac de panică. Andrei Ungureanu, "omul cu Tourette”, truc: Dacă e să mor, se întâmplă brusc și nu simt

Bomboanele, conținutul de substanță uscată de cacao

- 39.68 % din produse menționează cantitatea de substanță uscată de cacao;

- Cantitatea de substanță uscată de cacao variază între: 82% – 23%

- Valoarea energetică variază între între 366 kcal și 637 kcal raportate la 100 grame de produs;

Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportata la 100 grame de produs;

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.3 g și 40 g raportata la 100 grame de produs;

Cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g raportata la 100 grame de produs, mai notează InfoCons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel