Brahiterapia cu doză mare ar putea înlocui intervenția chirurgicală în anumite cancere de piele

Angela Sabău |
Data publicării:
Brahiterapia          Foto: medicalxpress.com
Brahiterapia Foto: medicalxpress.com

Brahiterapia cu doză mare ar putea fi chiar mai eficientă în cazul anumitor tipuri de cancer de piele, în special la persoanele vârstnice, care ar suporta mai greu o intervenție chirurgicală.

Utilizarea brahiterapiei cu doză mare de doză pentru tratarea pacienților vârstnici cu cancer comun de piele oferă rate excelente de vindecare și rezultate cosmetice, potrivit unui nou studiu prezentat astăzi la reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord (RSNA).

Carcinomul cu celule scuamoase (SCC) și carcinomul cu celule bazale (BCC) sunt cele mai frecvente tipuri de cancer de piele, afectând 3 milioane de americani în fiecare an. Deși suntau o rată mare de vindecare și sunt mai puțin periculoase decât melanomul, ele pot fi descurajante și costisitoare de tratat. Tratamentele pentru carcinoamele scuamoase și bazilare includ îndepărtarea chirurgicală și radioterapia convențională sau cu fascicul extern.

"Pentru pacienții vârstnici care nu se vindecă la fel de bine și pot avea probleme medicale suplimentare, chirurgia poate să nu fie cea mai bună opțiune", a declarat Ashwatha Narayana, președinte al Departamentului de Oncologie cu Radiație de la Spitalul de Nord Westchester din Mount Kisco, NY. Dacă zona afectată este vârful nasului, urechii sau pe pleoapă, pot fi necesare mai multe intervenții chirurgicale și grefarea pielii. "

Cum acționează brahiterapia 

În brahiterapia cu doză mare, o doză precisă de radiație este livrată celulelor canceroase prin catetere implantate într-un aplicator personalizat. Spre deosebire de radioterapie cu fascicul extern de șase săptămâni, în care ședințele de tratament pot dura până la șase ore, un curs de brahiterapie cu doză mare include 6 ședințe de trei minute pe parcursul a două săptămâni.

"Tratamentul cu radioterapie cu fascicul extern poate fi prea lung și dureros pentru pacienții vârstnici", a spus dr. Narayana. De asemenea, expune țesutul sănătos din jurul leziunii la radiații, care pot crește efectele secundare. Brahiterapia oferă o doză mai mare de radiații direct la tumoră, în timp ce scutește țesutul sănătos din apropiere.

Potrivit dr. Narayana, pacienții cu brahiterapie au un timp mai mic de recuperare și, în mod obișnuit, prezintă puține sau deloc efecte secundare care pot fi asociate cu tratamentul, cum ar fi greața, căderea părului sau diareea. De asemenea, pot reveni la activități normale după procedură.

În cadrul studiului, radiologii au utilizat brahiterapia cu doză mare pentru a trata 70 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 70 și 100 de ani (vârsta medie de 85 de ani) cu BCC și SCC în stadiu incipient. Un total de 81 de leziuni (BCC: 53, SCC: 28) pe nas, față, frunte, scalp, ureche, gât și picioare au fost tratate între 2013 și 2019. Leziunile au variat între 3 și 26 de milimetri (mm) cu o medie de 10mm. Pacienții au fost urmăriți până la patru ani (urmărirea medie: 2 ani).

Rezultatele, impresionante 

„Am avut o rată de vindecare de 96% la pacienții cu carcinom cu celule scuamoase și 98% la pacienții cu carcinom bazocelular, iar perspectivele cosmetice au fost excelente în 90% din cazuri”, a spus dr. Narayana. „Aceasta este o opțiune excelentă de tratament în comparație cu operația”.

În ciuda faptului că este un tratament bine recunoscut, care este utilizat în mod obișnuit pentru tratarea altor tipuri de cancer, dr. Narayana a spus că brahiterapia nu este eficientă pentru tratamentul cancerului de piele non-melanom de pe față și gât. El speră că rezultatele studiului său și cercetările viitoare vor ajuta la creșterea gradului de conștientizare a brahiterapiei cu doză mare, ca alternativă la chirurgie și terapie cu radiație externă.

„Brahiterapia cu doză mare este un mod puternic de tratare a cancerului de piele atât la pacienții vârstnici cât și la cei mai tineri”, a spus el. „Rezultatele sunt impresionante”.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel