Buzele, indicator al sănătății. Semnele la care să fii atent, care-ți arată că ai cancer de piele

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
buzele - FOTO: Freepick
buzele - FOTO: Freepick

Buzele pot indica anumite afecțiuni, în funcție de felul cum arată.

Buzele umflate, crăpate, moi sau decolorate pot fi semn al unor boli. Dincolo de aspectul estetic, buzele pot fi indicator al unor afecțiuni ascunse. Tocmai de aceea, medicii spun că trebuie să acordăm atenție buzelor. Unele semne pot fi inofensive, altele pot fi, însă grave.

Buze uscate și crăpate

Probabil că ești deshidratat, așa că, în loc să aplici balsam de buze, medicii recomandă să îți torni un pahar de apă și rezolvă problema din interior spre exterior. Buzele uscate și crăpate pot fi semnul unei anemii din cauza lipsei de fier, zinc, sau al unui complex de vitamine.

Acest lucru este valabil mai ales dacă colțurile buzelor tale sunt cele mai afectate. O dietă sănătoasă, echilibrată şi/sau administrarea unui supliment de vitamina B sau fier de înaltă calitate pot fi cheia pentru inversarea deficienței.

Ai putea avea diabet zaharat. Dacă bănuiți că ați putea avea diabet zaharat, programați acum o întâlnire cu medicul dumneavoastră.

Este posibil să aveți o infecție. Bacteriile se pot acumula în jurul colțului buzelor, permițând candida să se dezvolte, arată Smarter Reviews.

Vezi și: Hernia hiatală, cauze, simptome, tratament. Care e legătura cu refluxul gastroesofagian: O poți avea și să trăiești fericit până la adânci bătrâneţi

Culoarea buzelor

Problemele ascunse variază de la inofensiv până la severe. Decolorarea buzelor ar putea indica probleme ale ficatului. Consultaţi medicul dacă decolorarea nu dispare sau dacă este însoţită de alte simptome.

Albastru/Violet. Dacă buzele tale capătă din când în când o nuanță albăstruie, s-ar putea să fii extrem de rece în aceste ocazii. În cazul în care buzele tale capătă în mod constant o nuanţă albastru sau violet, aceasta ar putea indica un nivel insuficient de oxigen în sânge. Cunoscut sub numele de cianoză, acest lucru ar putea indica o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiace sau pulmonare, și ar trebui să fie evaluate de către un medic.

Palid. Dacă buzele tale sunt nefiresc de roz pal, alb sau chiar gri, acest lucru poate indica faptul că aveți anemie sau niveluri scăzute de fier în sânge. Un medic poate comanda analize de sânge pentru a verifica acest lucru. Între timp, puteți beneficia de un supliment de fier, precum și de consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie, leguminoasele și legumele verzi, cu frunze.

Roșu aprins. Este posibil să observați buze roșii strălucitoare dacă suferiți de o reacție alergică. Acest lucru poate fi, de asemenea, cazul în cazul în care v-ați expus la soare. La fel ca orice altă parte a corpului, buzele tale pot fi afectate de expunerea îndelungată la radiațiile ultraviolet. Acesta este motivul pentru care este atât de important să selectați un balsam de buze care să ofere protecție împotriva soarelui.

Maro. Apariția bruscă a petelor maronii pe buze poate fi un semn că aveți o formă de cancer de piele. Ar trebui să vedeți imediat un dermatolog.

Negru. Deși este foarte rar ca buzele să devină complet negre, ele pot dezvolta o pată neagră sau maro plată sau mai multe pete fie pe exterior, fie pe interior. Aceasta este o afecțiune cunoscută sub numele de melanom lentigo și este adesea rezultatul expunerii cronice la soare, deși poate fi cauzată de anumite boli cronice, cum ar fi sindromul Peutz-Jeghers, mai notează Smarter Reviews.

Buzele vinete - FOTO: Freepick

Vezi și: Pizza, alimentul care ne SCURTEAZĂ viața. Care e ingredientul dăunător. 3 sfaturi sănătoase când o mănânci

Buze umflate

Ar putea fi ceva la fel de evident că o leziune suferită în ziua precedentă la o reacție alergică potențial mortală, mai bine cunoscută sub numele de anafilaxie. Trebuie să fiți conștienți de faptul că anafilaxia poate apărea în orice moment și necesită asistență medicală imediată. Alte cauze non-amenințătoare ale buzelor umflate includ:

Alergii: Adesea însoțite de mâncărime și strănut, aceste alergii pot fi de mediu, cum ar fi polen, praf, sau mucegai, precum și cauzate de medicamente, o înțepătură de insecte, sau alimente.

Cheilita glandulară: Această afecțiune inflamatorie rară afectează numai buzele. În primul rând observate la bărbați, medicii nu sunt siguri de cauza specifică. Tratamentul este rareori necesar, cu excepția cazului în care este însoțit de o infecție bacteriană.

Cheilita granulomatoasă: De asemenea, menționată ca Cheilita Miescher, această condiție de sănătate rară face ca buzele să se umfle. Acesta este de obicei tratată cu corticosteroizi și medicamente antiinflamatorii.

Buzele umflate - FOTO: Freepick

Vezi și: Rutina care încetinește îmbătrânirea tenului cu 5 ani. Marinescu: Două minute, cronometrat după ceas

Buze crăpate sau solzoase și crustoase

Motivul poate fi la fel de simplu, și anume locuiți într-un climat rece, uscat, respirând frecvent pe gură sau umezindu-ți excesiv buzele uscate.

Un balsam de buze bun este probabil tot ce ai nevoie pentru a scăpa de această problemă. Cu toate acestea, în alte situații, buzele tale crăpate pot încerca să-ți spună că există ceva în neregulă cu sănătatea ta. Aceasta ar putea include:

Deshidratare/Malnutriție. Buzele se pot crăpa atunci când ești deshidratat sau subnutrit. Acest lucru este din cauza faptului că buzele tale nu conțin glande sebacee.

Amigdalele mărite/adenoide sau apnee de somn. Cu oricare dintre aceste condiții, sunteți predispus la respirație pe gură în timp ce dormiți. Fluxul constant de respirație pe buze în timpul nopții le poate deshidrata, lăsându-le crăpate.

Prea multă vitamina A: În timp ce vitamina A este crucială sănătatea ta, prea mult a fost legată de buzele crăpate. Este posibil să consumați prea multă vitamina A prin dieta zilnică sau prin utilizarea suplimentelor. Retinoizii sunt, de asemenea, o sursă de vitamina A și sunt adesea folosiți în medicația pentru acnee.

Deficit de nutrienți: Când vine vorba de nivelul organismului de vitamine B, zinc și fier, prea puțin pot duce la crăparea buzelor

Buzele uscate și crăpate - FOTO: Freepick

Vezi și: Năut, 10 beneficii uluitoare pentru sănătate, dovedite de știință. Idei de REȚETE simple și sănătoase

Buzele arse

Când buzele tale se simt furnicături, cu siguranță încearcă să-ți spună ceva (dacă nu ai mâncat ceva picant). În mod surprinzător, poate semnala că treceți prin menopauză. Alte posibilităţi includ:

Sentimente de depresie și/sau anxietate: Cercetătorii au legat depresia și anxietatea de sindromul gurii arse.

Ce încearcă buzele tale să-ți spună despre sănătatea ta? Să arunci o privire în oglindă pentru a te asigura că arăți așa cum îți dorești în fiecare dimineață poate fi, de asemenea, o șansă pentru un pic de autoverificare.

Ori de câte ori este posibil, menține-ți buzele hidratate și sănătoase cu balsamuri de buze și o dietă sănătoasă.

Buzele arse - FOTO: Freepick

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel