Pizza, alimentul care ne SCURTEAZĂ viața. Care e ingredientul dăunător. 3 sfaturi sănătoase când o mănânci

Care este alimentul care ne scurtează viața. Iată câteva sfaturi sănătoase când îl mănânci.
Pizza este sănătoasă și nu prea, de aceea a fost introdusă se specialiști pe lista alimentelor care ne scurtează viața.
În funcție de tipul de crustă, de cantitatea de brânză și de toppingurile folosite, pizza poate fi de la un nivel nutrițional decent până la un dezastru alimentar.
Chiar și pizzele sănătoase livrează o cantitate bună de sodiu din sosul de roșii și brânză, așa că, dacă vă urmăriți aportul de sare, ar trebui să mâncați cu prudență. Desigur, contează și mărimea feliei și numărul de felii pe care le mâncați.
Printre argumentele pro pizza se numără faptul că oferă calciu din brânză și licopenul din roșii, care luptă împotriva bolilor. Iar crusta de pizza făcută cu făină integrală de grâu (inclusiv făină albă integrală de grâu) este mai sănătoasă decât crusta albă obișnuită, deoarece oferă cereale integrale și fibre și este digerată mai lent decât cerealele rafinate.
Dar ceea ce puneți pe pizza poate avea un impact semnificativ asupra valorii nutriționale a acesteia. Toppinguri precum pepperoni, cârnați și brânză suplimentară pot crește grăsimile saturate, sodiul și caloriile, în timp ce feliile făcute cu cruste mai subțiri și acoperite cu legume tind să aibă un număr mai mic de calorii, grăsimi saturate și sodiu.
De exemplu, o felie mare de pizza are 240 de calorii, 4 grame de grăsimi saturate și 710 miligrame de sodiu. Dar o felie mare de pizza cu pepperoni, cârnați, șuncă, carne de porc și vită are 480 de calorii, 10 grame de grăsimi saturate și 1.180 miligrame de sodiu.
Pizza congelată poate fi o cină convenabilă, dar poate varia în ceea ce privește ingredientele și valoarea nutritivă, în special în ceea ce privește numărul de sodiu, așa că este important să citiți cu atenție etichetele (unele conțin și mici cantități de grăsimi trans). Sunt disponibile pizza fără lapte și fără gluten, dar, ca și în cazul omologilor lor tradiționali, aspectul lor sănătos variază.
Când vine vorba de copii și pizza, un studiu recent a concluzionat că consumul de pizza în rândul copiilor și adolescenților a fost asociat cu un aport zilnic mai mare de calorii și cu un aport mai mare de grăsimi saturate și sodiu. Studiul a constatat, de asemenea, că pizza consumată ca gustare sau din restaurantele fast-food a avut cel mai mare impact negativ asupra aportului caloric.
Dacă vă place pizza în mod regulat, încercați să o preparați acasă folosind ingrediente mai sănătoase, cum ar fi brioșe englezești din grâu integral, brânză mozzarella parțial degresată și sos de roșii fără adaos de sare. Și nu uitați să o completați cu multe legume; cu cât pizza este mai colorată, cu atât mai bine, potrivit CNN.
Pizza, în topul alimentelor care dau dependență
Foto: Freepick @wirestock
Pizza este cea care conduce detaşat în topul preparatelor care dau dependență, iar cercetătorii spun că aceasta combinaţie de ingrediente creează o plăcere asemenătoare efectelor drogurilor, urmate de prăjituri.
"Avem cocă ce conţine gluten, sare, avem salam care conţine sare, grăsimi, mozzarella care este la fel de sărată şi conţine grăsimi este un preparat plăcut ochiului, dar dedesubt conţine subpreparate mai puţin sănătoase. Şi creează dependență", spune Marius Mimler, bucătar.
Românii au o dietă săracă în omega 3 lucru confirmat şi de faptul că suntem pe ultimul loc la consumul de peşte la nivelul Uniunii Europene. Cei mai mulţi nu consuma 100 de grame de fructe pe zi, aşa cum este recomandat. Studiul arata şi că ne plac salatele, dar asta nu înseamnă că excelam la capitolul legume, cereale integrale sau nuci.
"Alimentele care creează dependență sunt alimentele care ne fac să ne simţim bine. Putem să ne simţim bine dacă mâncăm dulciuri, produse fast food ele creează dependență. Noi mâncăm aceste alimente şi evităm să mâncăm ce este sănătos", a spus și Mirela Neamţu, nutriţionist.
Sfaturi sănătoase când mănânci pizza
Rutina care încetinește îmbătrânirea tenului cu 5 ani. Marinescu: Două minute, cronometrat după ceas
Pentru adevărații iubitori de pizza care doresc să se bucure mai des de acest aliment, există modalități de a face acest fel de mâncare cu brânză mult mai sănătos.
1. Fă-ți propria ta rețetă
Atunci când cumpărați o pizza congelată sau una de la o unitate de fast-food, nu aveți niciun control asupra a ceea ce se pune în rețetă. Făcându-ți propria rețetă îți oferă posibilitatea de a decide ce intră - și ce rămâne în afara - mesei tale.
Făcându-vă propria crustă cu ingrediente sănătoase, cum ar fi făina integrală sau făina fără gluten, puteți crește conținutul de fibre.
Puteți alege chiar să faceți o crustă fără cereale folosind făină de conopidă sau de nuci.
Acoperiți plăcinta cu sos neîndulcit, brânză de înaltă calitate și garnituri sănătoase precum ardei, roșii uscate, broccoli, rucola, pui, usturoi sau ciuperci.
2. Alegeți ingrediente integrale
Atunci când faceți pizza de casă sau cumpărați o pizza, alegeți produse care conțin ingrediente integrale.
Aruncați o privire la listele de ingrediente ale produselor și faceți în așa fel încât să cumpărați doar articole care conțin ingrediente alimentare integrale.
Renunțați la amestecurile de crustă sau la pizzele pre-făcute care includ coloranți artificiali, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zahăr adăugat, carne procesată sau conservanți artificiali.
În loc să cumpărați un mix de crustă sau plăcinte pre-făcute, optați pentru prepararea propriei pizza cu crustă făcută în casă și toppinguri nutritive.
3. Practicați controlul porțiilor
Supraalimentarea oricărui aliment - indiferent dacă este o alegere sănătoasă sau nu - poate contribui la creșterea în greutate. De aceea, practicarea controlului porțiilor este esențială pentru sănătatea generală.
Este deosebit de important atunci când vă bucurați de alimente care pot fi ușor de mâncat în exces, cum ar fi înghețata, pâinea, prăjitura și pizza.
Indiferent dacă consumați o pizza proaspăt făcută sau o felie pre-făcută, practicarea controlului porțiilor este o modalitate excelentă de a preveni consumul excesiv de calorii.
Atunci când comandați pizza la pachet, serviți-vă o porție și încercați să mâncați dintr-o farfurie, nu din cutie.
Încercați să vă umpleți cu o salată verde bogată în fibre înainte de a savura o felie din pizza preferată pentru o masă mai echilibrată.
Iată alte câteva modalități simple de a face pizza mai sănătoasă
Adăugați legume: Acoperiți pizza de casă sau la pachet cu legume gătite sau proaspete pentru a spori conținutul de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți al mesei dvs.
Evitați carnea procesată: Schimbați cărnurile procesate, cum ar fi pepperoni și bacon, cu o sursă mai sănătoasă de proteine, cum ar fi puiul la grătar.
Optați pentru cereale integrale: Optați pentru cruste din cereale integrale pentru a crește conținutul de fibre.
Alegeți sosuri fără adaos de zahăr: Alegeți mărci care nu conțin zahăr adăugat pentru a menține conținutul de zahăr la minimum.
Evitați opțiunile cu conținut caloric ridicat: Comandați o crustă subțire în locul opțiunilor cu crustă adâncă sau cu crustă umplută pentru a vă menține sub control aportul total de calorii și carbohidrați.
Tăiați felii mai mici: Atunci când vă tăiați o felie de pizza, luați în considerare controlul porțiilor și evitați porțiile supradimensionate.
Încercați rețete diferite: Încercați rețete pe bază de legume și cereale care folosesc ingrediente precum ciupercile portabella, conopida și quinoa pentru a crea cruste nutritive.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!