Pizza, alimentul care ne SCURTEAZĂ viața. Care e ingredientul dăunător. 3 sfaturi sănătoase când o mănânci

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Pizza - Foto: Freepick @vershinin89
Pizza - Foto: Freepick @vershinin89

Care este alimentul care ne scurtează viața. Iată câteva sfaturi sănătoase când îl mănânci.

Pizza este sănătoasă și nu prea, de aceea a fost introdusă se specialiști pe lista alimentelor care ne scurtează viața.

În funcție de tipul de crustă, de cantitatea de brânză și de toppingurile folosite, pizza poate fi de la un nivel nutrițional decent până la un dezastru alimentar.

Chiar și pizzele sănătoase livrează o cantitate bună de sodiu din sosul de roșii și brânză, așa că, dacă vă urmăriți aportul de sare, ar trebui să mâncați cu prudență. Desigur, contează și mărimea feliei și numărul de felii pe care le mâncați.

Printre argumentele pro pizza se numără faptul că oferă calciu din brânză și licopenul din roșii, care luptă împotriva bolilor. Iar crusta de pizza făcută cu făină integrală de grâu (inclusiv făină albă integrală de grâu) este mai sănătoasă decât crusta albă obișnuită, deoarece oferă cereale integrale și fibre și este digerată mai lent decât cerealele rafinate.

Dar ceea ce puneți pe pizza poate avea un impact semnificativ asupra valorii nutriționale a acesteia. Toppinguri precum pepperoni, cârnați și brânză suplimentară pot crește grăsimile saturate, sodiul și caloriile, în timp ce feliile făcute cu cruste mai subțiri și acoperite cu legume tind să aibă un număr mai mic de calorii, grăsimi saturate și sodiu.

De exemplu, o felie mare de pizza are 240 de calorii, 4 grame de grăsimi saturate și 710 miligrame de sodiu. Dar o felie mare de pizza cu pepperoni, cârnați, șuncă, carne de porc și vită are 480 de calorii, 10 grame de grăsimi saturate și 1.180 miligrame de sodiu.

Pizza congelată poate fi o cină convenabilă, dar poate varia în ceea ce privește ingredientele și valoarea nutritivă, în special în ceea ce privește numărul de sodiu, așa că este important să citiți cu atenție etichetele (unele conțin și mici cantități de grăsimi trans). Sunt disponibile pizza fără lapte și fără gluten, dar, ca și în cazul omologilor lor tradiționali, aspectul lor sănătos variază.

Când vine vorba de copii și pizza, un studiu recent a concluzionat că consumul de pizza în rândul copiilor și adolescenților a fost asociat cu un aport zilnic mai mare de calorii și cu un aport mai mare de grăsimi saturate și sodiu. Studiul a constatat, de asemenea, că pizza consumată ca gustare sau din restaurantele fast-food a avut cel mai mare impact negativ asupra aportului caloric.

Năut, 10 beneficii uluitoare pentru sănătate, dovedite de știință. Idei de REȚETE simple și sănătoase

Dacă vă place pizza în mod regulat, încercați să o preparați acasă folosind ingrediente mai sănătoase, cum ar fi brioșe englezești din grâu integral, brânză mozzarella parțial degresată și sos de roșii fără adaos de sare. Și nu uitați să o completați cu multe legume; cu cât pizza este mai colorată, cu atât mai bine, potrivit CNN.

Pizza, în topul alimentelor care dau dependență

 

1. Foto: Free... (pizza--alimentul-care-ne-scurteaza-viata--care-e-ingredientul-daunator--3-sfaturi-sanatoase-cand-o-mananci-1_18474000.jpg)

Foto: Freepick @wirestock

Pizza este cea care conduce detaşat în topul preparatelor care dau dependență, iar cercetătorii spun că aceasta combinaţie de ingrediente creează o plăcere asemenătoare efectelor drogurilor, urmate de prăjituri.

"Avem cocă ce conţine gluten, sare, avem salam care conţine sare, grăsimi, mozzarella care este la fel de sărată şi conţine grăsimi este un preparat plăcut ochiului, dar dedesubt conţine subpreparate mai puţin sănătoase. Şi creează dependență", spune Marius Mimler, bucătar.

Românii au o dietă săracă în omega 3 lucru confirmat şi de faptul că suntem pe ultimul loc la consumul de peşte la nivelul Uniunii Europene. Cei mai mulţi nu consuma 100 de grame de fructe pe zi, aşa cum este recomandat. Studiul arata şi că ne plac salatele, dar asta nu înseamnă că excelam la capitolul legume, cereale integrale sau nuci.

"Alimentele care creează dependență sunt alimentele care ne fac să ne simţim bine. Putem să ne simţim bine dacă mâncăm dulciuri, produse fast food ele creează dependență. Noi mâncăm aceste alimente şi evităm să mâncăm ce este sănătos", a spus și Mirela Neamţu, nutriţionist.

Sfaturi sănătoase când mănânci pizza

Rutina care încetinește îmbătrânirea tenului cu 5 ani. Marinescu: Două minute, cronometrat după ceas

Pentru adevărații iubitori de pizza care doresc să se bucure mai des de acest aliment, există modalități de a face acest fel de mâncare cu brânză mult mai sănătos.

1. Fă-ți propria ta rețetă

Atunci când cumpărați o pizza congelată sau una de la o unitate de fast-food, nu aveți niciun control asupra a ceea ce se pune în rețetă. Făcându-ți propria rețetă îți oferă posibilitatea de a decide ce intră - și ce rămâne în afara - mesei tale.

Făcându-vă propria crustă cu ingrediente sănătoase, cum ar fi făina integrală sau făina fără gluten, puteți crește conținutul de fibre.

Puteți alege chiar să faceți o crustă fără cereale folosind făină de conopidă sau de nuci.

Acoperiți plăcinta cu sos neîndulcit, brânză de înaltă calitate și garnituri sănătoase precum ardei, roșii uscate, broccoli, rucola, pui, usturoi sau ciuperci.

2. Alegeți ingrediente integrale

Atunci când faceți pizza de casă sau cumpărați o pizza, alegeți produse care conțin ingrediente integrale.

Aruncați o privire la listele de ingrediente ale produselor și faceți în așa fel încât să cumpărați doar articole care conțin ingrediente alimentare integrale.

Renunțați la amestecurile de crustă sau la pizzele pre-făcute care includ coloranți artificiali, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zahăr adăugat, carne procesată sau conservanți artificiali.

În loc să cumpărați un mix de crustă sau plăcinte pre-făcute, optați pentru prepararea propriei pizza cu crustă făcută în casă și toppinguri nutritive.

3. Practicați controlul porțiilor

Supraalimentarea oricărui aliment - indiferent dacă este o alegere sănătoasă sau nu - poate contribui la creșterea în greutate. De aceea, practicarea controlului porțiilor este esențială pentru sănătatea generală.

Este deosebit de important atunci când vă bucurați de alimente care pot fi ușor de mâncat în exces, cum ar fi înghețata, pâinea, prăjitura și pizza.

Indiferent dacă consumați o pizza proaspăt făcută sau o felie pre-făcută, practicarea controlului porțiilor este o modalitate excelentă de a preveni consumul excesiv de calorii.

Atunci când comandați pizza la pachet, serviți-vă o porție și încercați să mâncați dintr-o farfurie, nu din cutie.

Încercați să vă umpleți cu o salată verde bogată în fibre înainte de a savura o felie din pizza preferată pentru o masă mai echilibrată.

Iată alte câteva modalități simple de a face pizza mai sănătoasă

Adăugați legume: Acoperiți pizza de casă sau la pachet cu legume gătite sau proaspete pentru a spori conținutul de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți al mesei dvs.

Evitați carnea procesată: Schimbați cărnurile procesate, cum ar fi pepperoni și bacon, cu o sursă mai sănătoasă de proteine, cum ar fi puiul la grătar.

Optați pentru cereale integrale: Optați pentru cruste din cereale integrale pentru a crește conținutul de fibre.

Alegeți sosuri fără adaos de zahăr: Alegeți mărci care nu conțin zahăr adăugat pentru a menține conținutul de zahăr la minimum.

Evitați opțiunile cu conținut caloric ridicat: Comandați o crustă subțire în locul opțiunilor cu crustă adâncă sau cu crustă umplută pentru a vă menține sub control aportul total de calorii și carbohidrați.

Tăiați felii mai mici: Atunci când vă tăiați o felie de pizza, luați în considerare controlul porțiilor și evitați porțiile supradimensionate.

Încercați rețete diferite: Încercați rețete pe bază de legume și cereale care folosesc ingrediente precum ciupercile portabella, conopida și quinoa pentru a crea cruste nutritive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel