Cabinete medicale școlare din Brașov, fără medici. Reacția Avocatului Poporului

Adisa Codruț / 23 sep 2019 / 22:51
Consult stomatologic
Consult stomatologic

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind o posibilă încălcare a dreptului sănătate al elevilor braşoveni, după ce viceprimarul Brașovului, Costel Mihai, a arătat public situaţia în care se află cabinetele medicale şcolare, pentru care Ministerul Sănătăţii nu şi-a respectat obligaţia legală de a asigura finanţarea cheltuielilor legate de resursa umană.

Cabinete medicale școlare. ”În urma unor articole de presă care prezentau situaţia reţelei medicale şcolare, subfinanţată de stat, Biroul Teritorial al Instituţiei Avocatului Poporului a solicitat viceprimarului municipiului Braşov, Costel Mihai, informaţii suplimentare legate de cabinetele din şcoli şi de demersurile făcute de Primăria Braşov pe lângă Ministerul Sănătăţii, pentru a obţine finanţarea, care, în mod legal, trebuie asigurată de la bugetul de stat. Solicitarea Biroului Teritorial al Avocatului Poporului a fost făcută în vederea întocmirii raportului de sesizare din oficiu, în cazul unei încălcări a dreptului constituţional la sănătate", potrivit unui comunicat dat de viceprimarul Brașovului, Costel Mihai.

Avocatul Poporului a reţinut că, la cabinetele de medicină şcolară, pentru a acoperi nevoile, în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială a municipalităţii, ar trebui să fie 98 de cadre medicale, dintre care 23 de medici şi 71 de asistente, însă, în fapt, sunt încadrate doar 76 de cadre medicale, dintre care 8 medici generalişti, 3 stomatologi şi 65 de asistente medicale. Astfel, din cele 79 de unităţi de învăţământ din municipiul Braşov, 18 nu sunt acoperite de servicii medicale, pentru acestea finanţarea cheltuielilor cu resursa umană fiind asigurată de Ministerul Sănătăţii numai până în luna octombrie.

Cabinete medicale școlare. Cabinetele stomatologice

Tot Avocatul Poporului a reţinut că în aceeaşi situaţie se află şi reţeaua de cabinete şcolare de stomatologie, din cele cinci amenajate de Primăria Braşov, fiind funcţionale doar trei, tot din lipsa finanţării care ar trebui asigurată de Ministerul Sănătăţii:

"La solicitarea Biroului Teritorial al Instituţiei Avocatului Poporului am pus la dispoziţie toate informaţiile legate de aceste cabinete şcolare, de investiţiile noastre, de beneficiari şi de modul în care am acţionat, pe lângă Ministerul Sănătăţii, pentru a obţine sumele care se cuvin, conform legii, pentru funcţionarea în bune condiţii a acestei reţele şcolare. Mă bucur că prezentarea publică a acestei situaţii a cabinetelor medicale şcolare a provocat o reacţie şi din partea Avocatului Poporului şi sper să reuşim împreună ceea ce nu am reuşit până acum singuri: să determinăm Ministerul Sănătăţii să-şi respecte obligaţia legală de a finanţa, pe tot parcursul anului şcolar, funcţionarea cabinetelor medicale din unităţile de învăţământ şi, astfel, să nu încalce dreptul constituţional la protejarea sănătăţii".

Viceprimarul braşovean a prezentat, la sfârşitul lunii iulie, situaţia cabinetelor şcolare, susţinând că oraşul are cabinete şcolare amenajate şi dotate în unităţile de învăţământ, dar nu şi personal suficient, arătând că Ministerul Sănătăţii ar trebui să asigure bugetul pentru plata medicilor şi asistenţilor din aceste cabinete.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy