Căderea părului, când devine o problemă. Greșeala banală care ne afectează podoaba capilară. Pavelina Andrei: Este o cauză frecventă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
caderea parului - FOTO: Freepik@volodymyr-t
caderea parului - FOTO: Freepik@volodymyr-t

Căderea părului este un fenomen normal. Dr. Pavelina Andrei a explicat ce greșeli facem în ceea ce privește podoaba capilară.

Căderea părului este normală. Atunci când ne cad mai mult de 100 de fire de păr pe zi trebuie să ne adresăm medicilor specialiști. Dr. Pavelina Andrei, medic Specialist Dermato - Venerologie, Doctor în Știinte Medicale, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe care sunt principalii factori care duc la căderea părului și ce trebuie să facem. 

Stilul de viață, impact asupra părului

Stilul de viață are un impact major asupra părului. Nu doar anumite afecțiuni medicale sau folosirea unor medicamente contribuie la căderea părului, ci și ce mâncăm sau cum ne simțim. 

”Trebuie să existe un echilibru. Frumusețea interioară se reflectă și în exterior și tot ceea ce facem, tot ceea ce mâncăm și comportamentul nostru de zi cu zi se reflectă la nivel tegumentar, pielea, anexele ei, și părul și unghiile.

Căderea părului, dacă ne raportăm la această condiție medicală trebuie să avem în vedere cauze care duc la rarefierea firului de păr sau rarefierea podoabei capilare cu care noi ne expunem în societate și care reprezintă o frumusețe și face parte din frumusețea noastră cu care ne expunem.

Vezi și: Mâinile uscate, cauze și tratament. De ce simți că te strânge pielea după ce ai spălat vasele. Amestecă iaurt cu miere și ulei de măsline și pielea va redeveni hidratată

Cauzele se pot împărți în cauze medicale și nemedicale. Cauzele nemedicale sunt cele care țin strict de comportamentul nostru. Strângem părul într-o coadă, folosim produse agresive la nivelul scalpului, îl vopsim prea des sau nu îl îngrijim în mod corespunzător.

Dacă ne referim la cauze interne, aici, niciodată nu putem trata o cădere a firului de păr până nu depistăm cauza respectivă.

Căderea firului de păr poate să fie difuză sau localizată în arii sau plăgi. Cel mai frecvent ne referim la rarefierea podoabei capilare, cel mai important este ca pacientului să se i se facă un screening pentru a i se depista etiologia.

Cele mai frecvent întâlnite cauze medicale sunt cele tiroidiene, fie hipotiroidiene, hipertiroidiene, fie tiroidite autoimune. Toate acestea pot duce la o rarefiere a firului de păr.

Vezi și: Cancer avansat, vindecat printr-un tratament miraculos. Face minuni în 5 luni. Mărturisiri: Mă simt minunat

De asemenea, mai sunt și probleme hormonale, inclusiv la femei. Vorbim de o alopecie androgenetică și în cazul femeilor, nu doar la bărbați. Dacă este vorba despre bărbați, se investighează nivelul de testosteron.

Stresul este și el o cauză. Dacă ne referim la dietă, întotdeauna trebuie văzut comportamentul alimentar al persoanei respective. O dietă care este dezechilibrată din punct de vedere nutritiv, iar persoana respectivă este vegetariană sau nu consumă suficient de multe proteine, aminoacizi și, în special vitamine, atunci toate aceste lucruri se pot reflecta și la nivelul firului de păr.

Se testează nivelul de fier. Persoanele care sunt anemice se pot confrunta cu o cădere a firului de păr. Sideremia este una din investigațiile care este imperios necesară într-o asemenea afecțiune medicală.

Alopecia areata, cu tratament poate să fie reversibilă dacă acționăm din timp și dacă facem o serie de investigații și aplicăm topice pe bază de substanțe active și facem screening-ul să vedem dacă este necesar să vedem dacă este nevoie să acționăm și la nivel intern sau nu”, a explicat dr. Pavelina Andrei, medic Specialist Dermato - Venerologie, Doctor în Știinte Medicale, în exclusivitate la DC Medical. 

Vezi și: Ce este șocul termic, afecțiunea care l-a răpus pe Bogdan Socol. Cum se manifestă și la ce trebuie să fim foarte atenți

Căderea părului și tratamentele 

Căderea părului este un proces reversibil. Există o paletă largă de tratamente care pot regenera firul de păr. 

”Pe Facebook se pot pune diverse lucruri. Unele dintre ele pot fi pozitive, altele nu. Avem o paletă extinsă de tratamente pe care le-am putea face și care ne-ar putea fi de un real folos. Inclusiv din farmacie le-am putea procura sau să le facem noi acasă astfel încât să nu conțină ingrediente care pot produce arsură sau pot produce leziuni ulterioare.

Trebuie să le testăm, să le încercăm o perioadă limitată, ca să nu facem dermatită de contact, să nu fim alergici la produsele respective. Trebuie să investigheze cauza căderii firului de păr.

Vezi și: Infecția cu stafilococ, simptome și tratament. Poate pune viața în pericol. Afectează tot organismul. Inclusiv mâncarea poate fi contaminată

Foarte multe persoane consideră că stresul este cea mai frecventă cauză și nu zic nu. Este o cauză frecventă pentru căderea firului de păr. Stresul duce la o secreție crescută de hormoni și pe fondul acestor perturbări la nivelul echilibrului nostru intern se duce și la această cădere masivă a firului de păr. Pe lângă stres, mai sunt foarte multe afecțiuni care pot duce la căderea firului de păr și este bine să fie investigate.

Sunt foarte multe medicamente care pot duce la căderea firului de păr. Toate acestea trebuie să fie foarte atent investigate.

Ca soluții în această patologie sunt, pe de o parte, corectarea deficitului nutrițional, în cazul în care depistăm această problemă, corectarea anemiei dacă ea este cauza, prin vitaminele și mineralele necesare de care organismul are nevoie pentru constituirea firului de păr și ulterior, sunt tratamentele topice pe bază de substanță activă care aplicate la nivelul scalpului au eficiență foarte bună.

Pe lângă aceste lucruri, mai avem ca și etape pe care le putem parcurge, în cazul în care nu avem rezultate foarte bune după aceste intervenții, putem face injectări la nivelul scalpului pe bază de vitamine, oligominerale și oligoelemente care sunt absolut esențiale pentru stimularea creșterii firului de păr. Ne referim la vitamine din gama B-urilor. Acestea sunt cele mai frecvent folosite.

Pe ultimul loc aș lăsa implantul de păr”, a mai explicat dr. Pavelina Andrei, medic Specialist Dermato - Venerologie, Doctor în Știinte Medicale.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel