Cafeaua și puiul de somn, combinația perfectă pentru o minte alertă. Ce spun experții despre somnul scurt în timpul zilei

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
somn cafea Foto: Freepik
somn cafea Foto: Freepik

Un pui de somn scurt și corect planificat poate avea numeroase beneficii, inclusiv reducerea stresului, îmbunătățirea concentrării și a sănătății generale.

Vezi și: Consumul excesiv de alcool, principalul factor de risc modificabil pentru cancer. Prevenirea cancerului prin stil de viață și screening precoce

De obicei, copiii mici dorm în fiecare zi, dar somnul devine mai puțin frecvent și mai scurt în deceniile următoare. Somnolența poate crește după-amiaza, dar un pui de somn la mijlocul zilei sau un „somn energizant” poate ajuta la reducerea stresului, la îmbunătățirea concentrării și a memoriei și la îmbunătățirea sănătății.

Majoritatea experților sunt de acord că organismul adult mediu are nevoie de 7-9 ore de somn pe zi, dar peste o treime dintre adulți dorm mai puțin de 7 ore pe noapte. Înțelegerea beneficiilor somnului și a duratei adecvate a somnului este esențială pentru bunăstarea generală.

Efectele lipsei de somn

Privarea de somn apare atunci când dormiți mai puțin de 6 ore, ceea ce este cumulativ și poate afecta funcționarea cognitivă, performanța profesională, starea de spirit și sănătatea generală. Erori umane majore au avut loc din cauza privării de somn, inclusiv topirea reactoarelor nucleare, eșuarea navelor și prăbușirile de avion.

Cercetările arată că 6 ore de somn sau mai puțin cresc riscul unui accident de mașină cu 33%, iar dormitul mai puțin de 5 ore crește riscul cu 47%. Lipsa somnului timp de 24 de ore este echivalentă cu o alcoolemie de 0,1%, care depășește limita legală.

Funcționarea cognitivă poate fi afectată de privarea de somn, inclusiv procesarea informațiilor, timpul de reacție, judecata, memoria pe termen scurt și lung, viteza, starea de spirit și problemele de sănătate mintală precum epuizarea, depresia, anxietatea, agresivitatea și abuzul de substanțe.

Problemele de sănătate, cum ar fi durerile de cap, diminuarea funcționării sistemului imunitar și creșterea poftelor alimentare pot rezulta din privarea de somn. În timp, deficitul de somn poate duce la probleme de sănătate mai grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și bolile renale.

Citește și: Diferența dintre unt și margarină. Care e mai sănătos, de fapt. Cum alegi între unt și margarină pentru o inimă sănătoasă

Foto: Freepik

Cât durează un "power nap"

Experții sugerează o durată maximă a unui pui de somn de 20 de minute, dar nu ar trebui să depășească 30 de minute din cauza faptului că organismul intră într-un somn profund în jurul acestui moment, ceea ce poate duce la o stare de somnolență. Această stare, cunoscută și sub numele de inerție a somnului, apare atunci când organismul simte că are nevoie de mai mult somn din cauza somnului deja profund al creierului.

Respectarea unui interval de timp mai scurt ajută la evitarea acestei inerții, permițând organismului să se trezească simțindu-se mai degrabă refăcut decât somnoros. Somnul prelungit ajută la menținerea în stadiile ușoare ale somnului, facilitând trezirea după un somn mai lung.

Beneficii

Un pui de somn este o practică benefică care ajută persoanele să se simtă odihnite și alerte pentru următoarele patru până la șase ore, permițându-le să îndeplinească mai multe sarcini. Potrivit Clinicii Mayo, somnul reduce oboseala, crește vigilența și îmbunătățește starea de spirit și performanța prin creșterea timpului de reacție și a memoriei.

Este deosebit de benefic pentru cei care au locuri de muncă cu vigilență ridicată, cum ar fi șoferii și piloții, deoarece ajută la reîncărcare și reduce riscul de accidente și erori datorate somnolenței. Somnul stimulează, de asemenea, sistemul imunitar și reduce stresul, după cum a demonstrat un studiu care a implicat bărbați adulți tineri sănătoși.

În plus, somnul poate ajuta la menținerea sănătății inimii, deoarece un studiu a arătat că participanții care au dormit o dată sau de două ori pe săptămână au prezentat un risc mai scăzut de evenimente cardiovasculare. Cu toate acestea, este important să rețineți limita de 30 de minute pentru a evita perturbarea somnului de noapte, deoarece o durată mai lungă a somnului poate afecta somnul de noapte.

Somnul după ce ai consumat cofeină

Consumul de cafea sau de altă cofeină înainte de un pui de somnt vă poate ajuta să vă treziți, potrivit unui studiu realizat de Mayo Clinic. Participanții care au consumat 200 de miligrame de cofeină înainte de un somn de 30 de minute au arătat o atenție și o oboseală mai mari în cele 45 de minute de la trezire, comparativ cu cei care nu au consumat cofeină înainte de somn.

Cu toate acestea, eficacitatea acestei metode depinde de modul în care reacționați la cofeină, deoarece unele persoane pot simți imediat senzația de iritare. Dacă vă decideți să o încercați, faceți-o la începutul după-amiezii, după masa de prânz, dar nu beți cafea după ora 15 sau 16, deoarece aceasta poate perturba somnul de noapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel