Organul la care se extinde cancerul de col uterin. Dr. Beatrice Anghel: Invazia tumorii apare și acolo

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancer col uterin - Foto: Freepik
Cancer col uterin - Foto: Freepik

"Invazia tumorii nu apare numai acolo unde îi spune numele - colul uterin". Lucrul neștiut despre cancerul de col uterin, boala cu un ecou negativ puternic.

Cancerul de col uterin este o afecțiune grea, cu ecou negativ puternic, ce are o metodă terapeutică modernă, care dă mari speranțe pacientelor, brahiterapia. Cancerul de col uterin avansat este un diagnostic grav, iar cuvântul avansat face diferența și o face din cauză că nu facem noi, ca pacienți, ceea ce trebuie.

Cancerul de col uterin este cauzat în principal de infecția cu virusul papiloma uman (HPV), un virus extrem de comun care poate fi transmis prin contact sexual.

Deși există multe tipuri de HPV, doar câteva dintre ele, în special tipurile 16 și 18, care sunt asociate cu un risc crescut de cancer.

Alți factori de risc includ:

- fumatul

- sistemul imunitar slăbit

- infecția cu alte boli cu transmitere sexuală

- utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale.

Simptomee cancerului de col uterin în stadii incipiente pot fi subtile sau inexistente, ceea ce face ca boala să fie adesea neglijată. În stadii mai avansate, simptomele pot include:

- sângerări vaginale anormale (între menstruații, după contact sexual sau după menopauză)

- durere pelvină

- secreții vaginale anormale.

"Cancerul de col uterin este o problemă de sănătate publică și vorbim adesea de cancerul de col uterin, pentru că țara noastră întrunește niște criterii fruntașe referitor la numărul de cazuri, la incidența cazurilor de cancer de col uterin, la tratamentele pe care le oferim pacienților, atât cu scop curativ, dar și cu scop de a prelungi viața. 

Numim cancer de col uterin sau de cervics local avansat atunci când, cu ajutorul celorlalți colegi, și anume ginecologii, care reușesc să ne ajute cu tot tabloul clinic, cu diagnosticul precis, invazia tumorii nu numai acolo unde îi spune numele - colul uterin - ci și adiacent, adică în imediata apropiere. 

Și anume straturile, să spunem de lângă col, niște părți numite parametre, exact așa se numesc. Iar mai avansat am putea spune că pacientele sunt investigate de colegii noștri ginecologi cu o invazie către vezica urinară în anterior. 

Apoi ne putem imagina că acel cancer localizat se poate duce și în spate, și anume rectul, care este prezent acolo. Deci poate avea și o invazie către rect. 

Deci toate aceste caracteristici nu numai ce țin de dimensiunile tumorii, dar și de feluri de invazie local, pot cumva creiona un tablou de cancer local avansat. 

Aici rolul ginecologiei este ușor limitat ca și armă terapeutică, pentru că fiind avansat e nevoie de mai multe arme terapeutice", a declarat Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, pentru DC Medical.

Vaccinarea împotriva HPV este o soluție eficientă pentru prevenirea cancerului de col uterin. Vaccinul HPV protejează împotriva tipurilor de HPV care cauzează majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

Vaccinul este cel mai eficient atunci când este administrat înainte de începerea vieții sexuale, deoarece oferă protecție înainte de expunerea la HPV.

Studiile au arătat că vaccinarea poate reduce semnificativ riscul de cancer de col uterin și alte tipuri de cancer cauzate de HPV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel