Cancer de prostată, descoperire făcută de un institut faimos condus de un medic român

Institutul de Cancer Cedars Sinai, foto arhiva institutului
Institutul de Cancer Cedars Sinai, foto arhiva institutului

Cancerul de prostată ar putea fi atacat cu ajutorul unei noi strategii, anunță oamenii de știință care au identificat un nou motor molecular și o moleculă care ar putea fi folosite pentru a-l ataca. De noua descoperire ar putea beneficia bărbații cu cancer de prostată rezistent la terapia hormonală și cu metastaze. Institutul de Cancer care a derulat cercetarea este condus de medic român, extrem de apreciat de americani, fiind considerat un clinican de top.

Institutul Oncologic Cedars-Sinai din Statele Unite ale Americii, cunoscut pentru amploarea programelor de cercetare care prezintă noi terapii și metode pentru tratarea cancerului, a mai făcut o descoperire.

Echipa Institutului a analizat datele genetice și moleculare a pacienților cu cancer dintr-o bază mare de date și a descoperit activității crescute a moleculei Onecut2 în tumorile pacienților cu cancer de prostată rezistent la terapia hormonale. Echipa a constatat că Onecut2 a interferat cu activitatea proteinelor receptorilor androgeni, țintele terapiei hormonale pentru cancerul de prostată. Acest proces ar putea permite ca acest tip de cancer să devină mai puțin dependent de creșterea hormonilor. În același timp, Onecut2 a făcut ca o parte din celulele canceroase să se transforme într-o varietate mai agresivă care rezistă terapiei hormonale.

,,Aceste acțiuni ale Onecut2 ar putea ajuta la explicarea modului în care anumite tipuri de cancer de prostată evită terapia hormonală și devin mai agresive. Avem nevoie de strategii noi în cancerul de prostată pentru a trata mii de bărbați cu rezistență la terapia hormonală și care au metastaze. Terapia hormonală blochează activitatea hormonilor masculini, care alimentează creșterea celui mai frecvent tip de cancer de prostată", a declarat prof. dr. Michael Freeman, co-director al Programului de Biologia Cancerului de la Institutul Oncologic Cedars-Sinai.

În experimente suplimentare care au implicat probe de țesut uman, baze de date farmaceutice și animale de laborator, cercetătorii americani au identificat un compus, CSRM617, care a contracarat Onecut2. Ei au arătat că CSRM617 a redus semnificativ dimensiunea metastazelor cancerului de prostată la șoareci. Potrivit americanilor, Onecut2 poate fi un obiectiv terapeutic util pentru cel puțin o treime din pacienții cu cancer de prosată cu metastaze și care sunt rezistenți la terapia hormonală.


Autorul principal al studiului, prof.dr. Michael Freeman a fost, de asemenea, autorul unui alt studiu recent, care identificase o nouă metodă de a măsura agresivitatea cancerului de prostată. Această metodă se bazează pe cât de stabile sunt formele nucleelor celulelor canceroase. Instabilitatea a fost asociată cu tipuri de cancer care s-au răspândit.

Investigatorii au descoperit, de asemenea, că ar putea detecta instabilitatea nucleelor în sânge prin celulele expuse de tumoare. Toate aceste descoperiri ar putea conduce la tehnici mai puțin invazive pentru identificarea cancerului de prostată și la modalități mai eficiente de a controla anumite tipuri agresive de cancer de prostată, informează Medicalxpress.com.

Un român, directorul Institutului de Cancer Cedars-Sinai

Cercetarea echipei Institutului de Cancer Cedars-Sinai a fost efectuată la șoareci de laborator. Dacă se confirmă la om, bărbații cu tumori de cancer de prostată agresive ar putea avea o nouă șansă de tratament. În prezent, cancerul de prostată reprezintă a doua cauză principală de deces în rândul bărbaților din S.U.A. Mai mult de 29.000 de bărbați din S.U.A. mor din cauza cancerului de prostată în fiecare an, potrivit Societății Americane de Cancer. Iar mai puțin de o treime dintre pacienții cu metastaze și rezistență la terapia hormonală a supraviețuit la cinci ani după diagnosticare.

,,Aceste descoperiri sunt emblematice în schimbarea paradigmei cu privire la cancer, ele arată modul în care cercetătorii noștri contribuie la dezvoltarea clinică a terapii noi, care vor avea impact asupra pacienților de la Cedars-Sinai", a declarat prof.dr. Dan Teodorescu, directorul Institutului de Cancer Complicat Samuel Oschin de la Cedars-Sinai.

Renumitul om de știință, Dan Teodorescu, a fost numit director al Institutului de Cancer Complicat Samuel Oschin Cedars-Sinai la 1 iulie 2018. Românul este un cercetător recunoscut la nivel național în domeniul cancerului de translație și expert în cancerul vezicii urinare.

Familia sa a emigrat în Canada, când el avea 7 ani. Părinții săi educatori de meserie i-au insuflat interesul pentru cercetare și pentru descoperirile științifice. Românul a devenit medic și apoi profesor de Chirurgie și Farmacologie în sistemul american. Timp de 8 ani a supravegheat singurul centru de cancer desemnat de Institutul National de Cancer al Universității din Colorado.

Potrivit siteului Institutului de la Cedars-Sinai, clinicanul de top, în calitate de director al instituției, este responsabil pentru conducerea și gestionarea unui program științific complex și în continuă creștere, care include medici, facultăți, cercetători, grupuri medicale de cancer din zona Los Angeles si personalul medical comunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel