Cancer de sân, o nouă investigație imagistică poate prezice răspunsul la chimioterapie

Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancerul mamar face mii de victime anual

O nouă investigație imagistică poate prezice răspunsul la chimioterapie, potrivit unui studiu recent. Scintimamografia (Breast-specific gama imagistica -BSGI) este un instrument relativ nou din medicina nucleară care poate fi folosită ca o modalitate complementară pentru diagnosticul inițial de cancer mamar.

Dr. Shannon Kim, medic radiolog la Școala medicală Virginia de Est, susține că scintimamografia poate ajuta la prezicerea răspunsului patologic complet la chimioterapie la pacientele cu cancer de sân. Dar puține studii au comparat acuratețea BSGI cu cea a RMN-ului de sân pentru astfel de situații clinice.

Pentru evaluarea performanței diagnostice a scintimamografiei și a RMN-ului la sân în evaluarea tumorilor reziduale după chimioterapie la pacientele cu cancer mamar,114 paciente (cu vârsta medie de 52 ani) au făcut BSGI și RMN.

Dintre acestea, 112 au suferit o intervenție chirurgicală la sân. În plus, 30 din cele 114 au avut un răspuns patologic complet la chimioterapie. Cercetătorii au descoperit că BSGI și RMN la sân au avut sensibilități comparabile în detectarea exactă a tumorilor reziduale după chimioterapie (70% față de 83%). Cu toate acestea, BSGI a avut o specificitate mai mare decât RMN-ul în determinarea exactă a răspunsului complet după NAC (90% față de 60%).

,,Aceste rezultate sugerează că scintimamografia poate fi o modalitate utilă de imagistică adjuvantă pentru prezența unui răspuns complet al tratamentului după ce chimioterapie", a declarat Kim, potrivit Health Imaging.com.

Cum se efectuează procedura?

Imagistica medicală nucleară a sânului este de obicei efectuată în ambulatoriu. Procedura necesită aproximativ 45 până la 60 de minute, fiecare imagine durează aproximativ 10 minute pentru a fi achiziționată.

De obicei se fac două imagini ale fiecărui sân, dar mai multe imagini pot fi obținute în funcție de mărimea sânului sau dacă este identificată o anomalie potențială, conform siteului Radiologyinfo.org pentru a efectua. În general, Societatea Europeană de Radiologie merge pe RMN, dar  în practica clinică, specificitatea mai mică a RMN-ului ar duce la mai multe biopsii, care pot crește costurile pentru pacienți in timp, bani și anxietate, arată studiul, publicat în Jurnalul American de Roentgenologie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel