Cancer de sân, o nouă legătură între chimioterapie și metastaze

Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancerul mamar face mii de victime anual

Unele paciente cu cancer de sân primesc chimioterapie înainte ca tumora să fie îndepărtată prin intervenție chirurgicală. Această abordare, numită terapie neoadjuvantă, ajută la reducerea mărimii tumorii facilitând intervenția chirurgicală, conservarea sânilor și chiar poate eradica tumora, lăsând puține celulele canceroase sau chiar eliminându-le. Dar nu toate tumorile se micșorează sub chimioterapie. Dacă tumora rezistă terapiei neoadjuvante, poate exista un risc mai mare de a dezvolta o boală metastatică, ceea ce înseamnă că celulele canceroase se vor răspândi și în alte organe, cum ar fi oasele sau plămânii. Acest lucru se datorează celulelor canceroase care se opun chimioterapiei și se răspândesc în alte organe în timp ce tumora primară este tratată.

O echipă internațională de oameni de știință, condusă de Michele De Palma la EPFL, a adus într-o lumină nouă acest proces. Cercetătorii au descoperit că două medicamente frecvent utilizate în chimioterapie, paclitaxel și doxorubicina, pentru pacientele cu tumori mamare eliberează vezicule mici numite exosomi. Sub chimioterapie, exosomii conțin proteina annexin-A6, care nu este prezentă în exosomii eliberați din tumorile netratate.

,,Se pare că încărcarea anexinei-A6 în exosomi este semnificativ îmbunătățită ca răspuns la chimioterapie. După ce au fost eliberați dintr-o tumoare tratată cu chimioterapie, exosomii circulă în sânge. La atingerea plămânului, exosomii își eliberează conținutul, inclusiv anexina-A6. Aceasta stimulează celulele pulmonare să elibereze o altă proteină, CCL2, care atrage celulele imune numite monocite. Această reacție imună poate fi periculoasă, deoarece studiile anterioare au arătat că monocitele pot facilita supraviețuirea și creșterea celulelor canceroase în plămâni, ceea ce reprezintă una dintre etapele inițiale ale metastazelor. Pe scurt, studiul nostru a identificat o nouă legătură între chimioterapie și metastaza cancerului de sân", a explicat Ioanna Keklikoglou, primul autor al studiului.

Cu toate acestea, De Palma avertizează "în prezent nu știm dacă Annexin-A6 are o activitate pro-metastatică în cancerul de sân uman". Important este că cercetătorii au descoperit că neutralizarea annexin-A6 sau blocarea monocitelor în timpul chimioterapiei tumorilor mamare previne metastazele la plămâni. Aceste rezultate pot ajuta la îmbunătățirea eficacității și siguranței chimioterapiei neoadjuvante, informează Eurekalert.org.

,,Au fost dezvoltați diferiți inhibitori de monocite pentru utilizare clinică, astfel încât aceștia pot fi testați în combinație cu chimioterapia neoadjuvană pentru a limita potențial efectele secundare nedorite mediate de exosome. Constatările noastre nu trebuie să descurajeze pacienții să primească chimioterapia neoadjuvantă atunci când este indicată. Acesta rămâne un tratament esențial și potențial curativ pentru multe tipuri de cancer de sân invaziv, după cum se arată în mai multe studii clinice", a precizat De Palma.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel