Cancer. În ce state ucide mai mulți oameni decât bolile cardiovasculare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancerul omoară în fiecare an circa 10 milioane de oameni
Cancerul omoară în fiecare an circa 10 milioane de oameni

Un studiu recent arată că în anumite țări cancerul este principala cauză de mortalitate, înaintea bolilor cardiovasculare.

Cancer, bolile cardiovasculare. Cercetători de la Institutul de Cercetare a Sănătăţii Populaţiei (PHRI) al Universității McMaster din Canada susțin că, în prezent, cancerul este principala cauză de mortalitate în ţările cu venituri ridicate, în timp ce bolile cardiovasculare (BCV) continuă să fie ucigaşul numărul unu în statele cu venituri reduse.

Studiul, publicat în The Lancet, a fost prezentat la congresul anual al Societății Europene de Cardiologie de la Paris, relatează Press Association, citată de Agerpres.

Cancer, bolile cardiovasculare: circa 160.000 de participanți din 21 de țări

Cercetătorii mai susțin că decesele provocate de cancer în ţările cu venituri ridicate au devenit de două ori mai frecvente în comparaţie cu cele asociate BCV, susţin oamenii de ştiinţă.

"Deşi ar trebui să fie continuate eforturile de prevenire şi tratament al bolilor cardiovasculare în ţările cu venituri ridicate, sunt necesare noi demersuri pentru reducerea cancerului", apreciază Darryl Leong, coautor al studiului şi profesor asistent de medicină la universitatea canadiană.

Studiul a implicat 162.534 de persoane adulte cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani din 21 de ţări, monitorizate, în medie, 9,5 ani.
"Faptul că decesele prin cancer sunt în prezent de două ori mai frecvente în comparaţie cu cele asociate BCV în ţările cu venituri ridicate indică o tranziţie în ceea ce priveşte cauzele predominante de deces la vârstă mijlocie", susține, conform sursei citate, profesorul Salim Yusuf, autorul principal al studiului.

Cancer, bolile cardiovasculare: alte concluzii ale cercetării

Acesta a mai precizat: "În timp ce în multe ţări (decesele asociate) BCV sunt în scădere datorită prevenţiei şi tratamentului, mortalitatea prin cancer va deveni probabil principala cauză de deces la nivel mondial. Mortalitatea ridicată în statele cu venituri reduse nu este provocată de o povară mai mare a factorilor de risc, ci mai degrabă de alţi factori, precum calitatea mai redusă (a vieţii) şi accesul precar la asistenţă sanitară”.

Potrivit unui model care a luat în calcul toate cauzele de deces cu excepţia cancerului, mortalitatea anuală totală la 1.000 de persoane-ani a fost cea mai mică în ţările cu venituri ridicate - de 3,4%, intermediară în statele cu venituri medii - de 6,9% şi cea mai mare în ţările cu venituri reduse - de 13,3%. BCV a fost cea mai frecventă cauză de deces, respectiv 40%. Însă, procentul a variat, de la doar 23% la sută în ţările cu venituri ridicate, la 41% în statele cu venituri medii şi 43% în ţările cu venituri reduse.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel